HOOGEVEEN – Dinsdag jongstleden onthulde door Janita Tabak, wethouder van cultuur in Hoogeveen, een bord over de geschiedenis van de Krakeelse Dijk c.q. Bentincksdijk, bij de sportveldjes waar de Korhoenlaan bij de wandelroute uitkomt.

Ze herinnerde aan het gekrakeel tussen de verveners onderling op de noordkant van de dijk, vandaar de naam Krakeel, en de eigenaren van het gebied ten zuiden ervan, die over de hele wereld kolonies hadden, waaronder in Hoogeveen. Zo werd in de Gouden Eeuw een dijkje geboren dat er nu nog ligt, als scheidslijn tussen de onderlinge gebieden. In Nederland is steeds meer aandacht voor de cultuur en geschiedenis van het landschap.

Er zijn veel verhalen te vertellen, maar niemand weet het meer, als we dit niet concreet terugbrengen in het landschap. Dit bordje brengt deze cultuurhistorie en de natuur bij elkaar. Zoveel mooie punten zijn er niet, of wel, maar we weten het niet meer. Ze was dan ook blij met het werk van het Albert ten Heuvelfonds, dat al mooi wat plaquettes op gebouwen en bij bijzondere plaatsen heeft aangebracht, en met nog diverse andere bezig is.

Door Henk Boer

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: