Lekker leren in het buitenland
Groningen – Steeds meer mbo-studenten van het Alfa-college gaan op buitenlandse stage, naar Duitsland, Spanje, Malta, Curaçao of de Verenigde Staten. De afdeling Internationalisering van het Alfa-college stimuleert studenten om de grens over te gaan. Zo organiseert Internationalisering volgende week een internationale stagemarkt op de locaties in Groningen, Hoogeveen en Hardenberg.

Internationale bedrijven informeren studenten en medewerkers over de mogelijkheden in het buitenland. Studenten die op stage zijn geweest zijn enthousiast: “Ik adviseer andere studenten om ook op buitenlandse stage te gaan. Het is een superervaring die ik niet had willen missen.”

Net terug van 10 weken stage op Malta vertelt Annemiek Luppes, student Marketing en Communicatie: “Mevrouw Wondel is docent en ook contactpersoon Internationalisering. Zij gaf een presentatie in onze klas over de mogelijkheden om naar het buitenland te gaan. Eigenlijk kun je overal wel heen. In sommige landen heeft het Alfa-college heel goede contacten, zoals Malta. Op Malta en op school was er een contactpersoon waar je terecht kon voor vragen. Maar er wordt ook veel eigen verantwoordelijkheid gevraagd. Dat is heel goed voor je zelfontwikkeling. Als je ouders niet in de buurt zijn, moet je alles zelf oplossen. Heel leerzaam. Ik liep stage als medewerker marketing & communicatie bij een makelaar. Daarnaast volgde ik Engelse lessen, waardoor mijn taalniveau is gestegen van B1 naar B2. Het is wel weer wennen om terug te zijn in Nederland. Ik heb het soms koud!”

Ook Emiel Oosten moet wennen na zijn verblijf in Italië, waar hij als marketingmedewerker bij een meubeldesigner aan de slag was. “Ik heb redelijk wat Italiaans opgepikt. De mensen waren ontzettend aardig. Nu ik terug ben in Nederland, realiseer ik me hoe luxe we het hebben. Ik ben ook veel zelfstandiger geworden. In het buitenland moet je zelf contact maken met de mensen. Voordat we de presentatie op school kregen, wist ik niet dat er zoveel mogelijkheden waren om naar het buitenland te gaan. ik zou het iedereen aanraden. Het is een superervaring die ik niet had willen missen.”

Stijgende lijn
Hoofd Internationalisering Hanneke Smid ziet het aantal studenten dat op stage gaat stijgen. “We stimuleren op allerlei manieren dat studenten de stap zetten en blijkbaar werkt het. In 2014 gingen 211 studenten op stage in het buitenland. In 2016 zaten we op 776 studenten doordat we naast stage ook groepsprogramma’s aanbieden rondom burgerschap en taal of het volgen van een beroepsmodule. Ook in 2017 zien we een stijgende lijn. We informeren studenten door presentaties in de klas te geven. De studenten worden geholpen, bij het indienen van de aanvraag tot en met het regelen van de accommodatie. Op 11 december start de Internationale stagemarkt in Hoogeveen. Daarna gaan we naar onze locaties in Hardenberg en Groningen. Zo’n 20 internationale bedrijven proberen studenten én medewerkers te informeren en warm te maken voor hun land. Dan krijgen we vast weer veel nieuwe stage-aanvragen. Met subsidie van Erasmus+ is het voor veel studenten betaalbaar om naar het buitenland te gaan.”

Ook landelijk is het percentage mbo’ers met een buitenlandervaring gestegen, zo blijkt uit cijfers van Nuffic. In 2013 ging 5,7% van de mbo’ers op buitenlandse stage. In 2015 was dit gestegen naar 7%. Smid: “De doelstelling in de Europese Unie is minimaal 6% van de mbo-studenten. Op het Alfa-college zitten we daar al boven. Mooi hoor, al die studenten die zo’n unieke ervaring opdoen.”