Hoogeveen – Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Amnesty afdeling Hoogeveen en de Wereldwinkel vieren dit samen met de vrouwengroepen de Rainbowladies en Bouquet. De rechten voor de vrouw en de verbetering van hun arbeidsomstandigheden staan daarbij centraal.

Mensonterende arbeidsomstandigheden op palmolieplantages
Amnesty International heeft er dit jaar voor gekozen om actie te voeren tegen de mensonterende manier waarop palmolie in Indonesië wordt gewonnen. Veel vrouwen, maar ook kinderen, verrichten voor een te laag loon gevaarlijk en zwaar werk. Ze dragen daarbij geen beschermende kleding, zodat arbeiders ernstig gewond raken door het werken met giftige pesticiden. Palmolie zit in ongeveer de helft van de producten die we dagelijks gebruiken of eten. Het zit bijvoorbeeld in shampoo, schoonmaakmiddelen, zeep, bakolie, voorverpakt brood, chocola of margarine.

Petitie tekenen bij Amnesty International
Amnesty Hoogeveen maakt het mogelijk een petitie te tekenen tegen deze mensenrechtenschendingen op palmolieplantages. Amnesty zal hiervoor op woensdag 8 maart aanwezig zijn bij Bouquet en op donderdag 16 maart bij de Rainbowladies. Grote merknamen als Colgate-palmolive, Kellog’s, Nestlé en Unilever kopen hun palmolie bij palmoliegigant Wilmar. Door het tekenen van de petitie worden deze merken opgeroepen om Wilmar aan te spreken op de mensenrechtenschendingen en te eisen dat Wilmar stopt met de uitbuiting van de arbeiders en hun arbeidsomstandigheden verbetert.

Thee drinken in de Wereldwinkel
De Wereldwinkel besteedt extra aandacht aan thee, omdat er veel vrouwen op theeplantages werken. Op zaterdag 11 maart mogen alle vrouwen in de winkel aan de Hoofdstraat een kopje thee komen drinken met iets lekkers erbij. Ook daar kunnen de petities van Amnesty worden ondertekend en kan men een groetenkaart versturen.

Geef een reactie