We lijken momenteel op een kantelpunt te zitten. De nieuwste systeemcamera’s zijn de spiegelreflexcamera’s op alle gebieden aan het inhalen.

Een systeemcamera is een digitale camera met verwisselbare lenzen zonder een (opklapbare) spiegel voor het zoekersysteem.

Panasonic en Olympus doen het goed in de systeemcamera markt. De Panasonic Lumix G-lijn heeft prima specificaties. Vooral de GH4 met 4K video is populair onder videografen die ook graag wel eens wat met foto’s willen doen.

Andere merken hebben ook ingezet op de systeemcamera’s zoals de Fujifilm-XT1, Sony a7, Samsung NX1, Olympus OM-D.

Alle bovengenoemde merken systeemcamera’s hebben geen spiegel meer, zijn zeer compact, hebben een laag gewicht en kunnen video opnamen maken in 4K. In de 1080p modus zien de beelden er beter uit dan de reguliere videocamera’s en smartphones. Videoproductiebedrijven werken al veel met een systeemcamera.

Zoals je ziet zijn er veel verschillende merken actief op de systeemcamera markt. Het kan dus lastig zijn een goede keuze te maken uit alle merken. Laat je vooral goed voorlichten bij aanschaf van een systeemcamera. De firma Anno Bakker in Hoogeveen kan u hierover een gedegen voorlichting geven.

Opvallend is dat de grote merken in de spiegelreflexwereld (Canon en Nikon) de boot vooralsnog stevig lijken te missen op het systeemcamera gebied. Waarschijnlijk willen ze niet dat de systeemcamera’s hun spiegelreflex collectie aan zou tasten. Dit is een onhandige zet, want veel fotografen stappen nu over naar systeemcamera’s van andere merken.

Cannon en Nikon de grote merken in de wereld ven spiegelreflex camera’s hebben vooralsnog geen systeemcamera’s in hun collectie zitten. Waarschijnlijk willen ze niet dat de systeemcamera’s hun spiegelreflex-lijn voorbij zou schieten.

Bij een systeemcamera heb je geen gezeur meer over half frame of full frame. De spiegel is er niet meer.  De nieuwste techniek is de fasedetectie op de sensor die steeds meer bij systeemcamera’s te vinden is en zorgt ervoor dat de camera veel sneller (en ook bij minder licht) goed scherp kan stellen.

Met dank aan Elja Trum