HOOGEVEEN – Ergens begin deze zomer kwam het bericht van het Prins Bernhard Cultuurfonds dat IVN afdeling Hoogeveen genomineerd was voor de Groene Anjerprijs. Dat was al geweldig en nog mooier, we hadden geen idee wat dat betekende. Maar die nominatie was al leuk! En daarna was het werk aan de winkel. We moesten een Ambitiedocument schrijven en het liefst een beetje leuk. Gepuzzel met woorden en zinnen en foto’s en Bart maakte een filmpje waarbij we van alles te vertellen hebben.

En zo kwam 16 september steeds dichterbij.
Vandaag was het zover. De uitreiking van de Groene Anjer prijs. Een bedrag van 5000 euro ging naar Stichting werkgroep Florakartering. En een bedrag van 1000 euro ieder ging naar Gilde van Vrijwillige Molenaars Drenthe en onze IVN afdeling. We hopen de 1000 euro in te zetten voor een mooi waterplan in het Steenbergerpark. Water in alle facetten en met als hoofddoel educatie, spelen en beleven. We kijken uit naar een mooie samenwerking met onze gemeente.

Het juryrapport zegt:
Mensen betrekken bij de Natuur, kinderen leren over de Natuur en een voorbeeld zijn voor de inwoners van Hoogeveen. Dat is waar de afdeling voor staat. Naast de Natuur zijn duurzaamheid en milieu eveneens van wezenlijk belang. In 2021 is het streven vastgelegd in een Droom om 55.697 bomen, struiken en bloemen erbij te krijgen in de gemeente Hoogeveen en in een project rondom ‘Groene daken’. De IVN-afdeling wil laten zien wat je op redelijke simpele manier kunt doen voor de biodiversiteit in de eigen leefomgeving. Ook het belang van educatie en bewustwording wordt onderkend als het gaat om water. Er ligt een ‘Water en Spelen’ plan klaar waarbij met meerdere participanten, zoals Waterschap Overijsselse-Delta en de Gemeente Hoogeveen, bewustwording en educatie over water en klimaatadaptatie worden vergroot. In het Steenbergerpark wordt water in alle facetten ingezet voor het bewustwordingsproces waarbij spelen en leren hand in hand gaan.

Het jury oordeel:
Het landelijke fonds heeft in 2021 de grote Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs toegekend aan de IVN omdat het jaarlijks duizenden mensen in contact brengt met de Natuur en daarbij aandacht heeft voor groepen voor wie belangstelling voor de Natuur niet vanzelfsprekend is. IVN organiseert Natuuractiviteiten, cursussen en projecten om jong en oud te laten beleven hoe leuk, gezond en belangrijk Natuur is. En dat is precies wat ook het IVN Hoogeveen doet. Het spreekt de jury zeer aan dat de link met water wordt gelegd. Het is mooi om te zien dat IVN-afdeling Hoogeveen de buurtbewoners en jeugd bewust maakt van de Natuur.

Geef een reactie