Hollandscheveld – Het echtpaar Jan Duinkerken en Jennie Duinkerken-Kikkert uit Hollandscheveld is op maandag 5 februari 60 jaar getrouwd. Ze herinneren het zich nog goed, die regenachtige 5 februari in 1958. ,,We konden onze trouwkleding thuis niet aandoen. De straten waren onverhard en de kleding zou onder de modder zitten als we op de locatie aankwamen”, zegt Jennie.

,,We kennen elkaar vanuit het dorp Hollandscheveld”, vertelt Jan. ,,Daar kwam je elkaar tegen op feestjes.” Jan woonde aan het Zuideropgaande en Jennie aan de Kerkhofdijk. Toen Jan 22 was en Jennie 17 kregen ze verkering. Vier jaar later gaven ze elkaar het jawoord in het gemeentehuis in Hoogeveen. Het trouwfeest vond plaats in café Metselaar in Hollandscheveld.

Het stel ging wonen aan het Zuideropgaande vlakbij Nieuw Moscou. Ze huurden een kamer in een oude boerderij die ze later helemaal overnamen. In die boerderij werden dochters Elly, Marjan en Janet geboren. Na dertien jaar verhuisde het gezin naar de Gagelstraat in Hollandscheveld waar de vierde dochter werd geboren: Karin.

Zestig jaar met mooie herinneringen zijn voorbij gevlogen. Jan, eerst bosarbeider en later timmerman, kon na het werk altijd meteen aanschuiven voor het avondeten. Jennie zorgde voor de kinderen en werkte in het huishouden. Later genoten zij van 11 kleinkinderen en inmiddels van hun twee achterkleinkinderen. ,,Daar zijn wij heel trots op”, zegt Jennie.

Verdrietige momenten waren er ook. In 2004 overleed kleindochter Kirsten en in 2010 dochter Marjan.
Op de vraag wat de mooiste momenten in de afgelopen 60 jaar waren, antwoordt Jan: ,,Alles was bijzonder.” Toch springen er wel een paar extra bijzondere momenten uit, naast het krijgen van kinderen. ,,De verhuizing naar het dorp vond ik heel mooi. We verruilden een oud huis voor ons eigen mooie nieuwe huis”, zegt Jennie. ,,En dat we samen belijdenis deden in 2011 was ook een bijzonder moment.”

Een echt geheim voor het delen van 60 jaar lief en leed is er niet. ,,Je kan het best eens met elkaar oneens zijn”, zegt Jennie. ,,Maar je moet geen ruzie maken”, vult Jan zijn echtgenote aan.

Door Henk Boer