HOOGEVEEN – Stefan: ‘ik ga denk ik wel stemmen. Kijken of je wat kan veranderen, want dat is wel nodig. In je eentje lukt dat niet, maar met z’n allen kun je dat vast wel’. ‘Mijn moeder had het er al over dat het wel goed is om je stem te gebruiken’, zegt Bart (18). Hij heeft nog geen idee waar hij op gaat stemmen en gaat een internetquiz doen om dat te bepalen. Tim daarentegen heeft zich verdiept in de mogelijkheden en weet aan wie hij zijn stem geeft. Dat het vooral ‘oude’ mensen zijn vindt hij niet erg. Wesley (19) wordt op social media doodgegooid met politiek op dit moment. Hij denkt wel dat hij op 17 maart een hokje rood maakt. Daan is het daar mee eens: ‘elke stem telt’.

Voorrecht & plicht
Ola (21) is geboren in Polen en volgens haar geldt je mening daar op dit moment niet. Ze vraagt zich af of de Nederlandse politici wel te vertrouwen zijn? Toch gaat ze stemmen; ‘wie niet stemt mag niet zeuren, heb ik van mijn moeder geleerd’. Haar vriendin Lelyla wordt in mei 18 jaar en vindt het wel jammer dat ze nog niet mag stemmen. Ze is Nederlandse met Bosnisch-Libanese ouders. Lelyla: ‘daar zit het politieke systeem anders in elkaar en heb je niet dezelfde vrijheid als in Nederland’.

Stemmen is een voorrecht en een plicht.
Om dat te benadrukken heeft burgemeester Karel Loohuis alle 1226 18-jarige jongeren in onze gemeente in een brief gefeliciteerd, omdat ze voor het eerst mogen stemmen en hen gevraagd dat vooral ook te doen!

Door Henk Boer

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: