Ondernemerschap leer je in de praktijk
HOOGEVEEN – Acht studenten van de Business School van het Alfa-college openden woensdag 27 februari een winkel in de Tamboerpassage in Hoogeveen. Het runnen van de GIFT SHOP is een afstudeeropdracht voor hun opleidingen manager/ondernemer retail. In tien weken laten zij zien of ze het ondernemerschap in de vingers hebben. De jonge ondernemers deden direct na de opening goede zaken met de verkoop van de eerste cadeaupaketten. De winst uit de onderneming zal worden geschonken aan Stichting Haarwensen.

Foto: Alfa-college

Indy van Egten en Alyssa Sluter volgen de opleiding Business Fashion: “We zijn best trots dat de winkel nu geopend is, want we zijn met niets begonnen. Nadat we een businessplan hebben geschreven konden we aan de slag: een winkelruimte regelen, afspraken maken met leveranciers etc. Iedere student is verantwoordelijk voor een onderdeel. We hebben wekelijks een overleg, waarbij we alles bespreken, samen met een docent. Het is ontzettend leuk om te doen, we leren hier heel veel van.”

De winkel is de komende tien weken van woensdag t/m zaterdag geopend en er worden cadeaupakketten verkocht, in verschillende prijsklassen. Student Niek Offerein: “Die pakketten maken we zelf. De artikelen daarvoor kopen we in bij Xenos, Action en Albert Heijn Offerein, met hen hebben we daar goede afspraken over gemaakt. We bepalen zelf de verkoopprijs.” Of het leuk is? “Zeker! Een winkel runnen is meer dan iets verkopen. We moeten leidinggeven, de inkoop doen, zorgen dat winkel goed bevoorraad is en natuurlijk de administratie bijhouden.”

Docent Wim te Winkel hoopt dat het ondernemerschap bij de jongeren wordt aangewakkerd: “Het is mooi om te zien hoe ze zich deze periode ontwikkelen. Natuurlijk begeleiden we hen, maar ze moeten het vooral zelf doen. Met Vermaas Bedrijfsmakelaardij hebben ze afspraken gemaakt over de winkelruimte. Met Peter Bouw Reclame is het logo ontwikkeld en dit bedrijf heeft de reclameborden geleverd. Zoals Niek al zegt: ondernemen is meer dan verkopen. Hier leren ze dat in de praktijk. ”

Geef een reactie