Hoogeveen – De tijd dat je vanaf je zesde pas kon voetballen bij een voetbalclub is al lang voorbij. De voetbalvereniging Hoogeveen was één van de voorlopers met het aanbieden van een voetbaltraining voor 4- en 5-jarigen.

Inmiddels is het zogenaamde ‘Kaboutervoetbal’ niet meer weg te denken en volgden vele andere clubs in de regio. Regelmatig organiseren deze clubs ook een toernooi. Zo ook afgelopen zaterdag bij v.v. Hoogeveen.

‘Ieder jaar is het weer een verrassing hoeveel animo er is voor het Kaboutervoetbal. Tot nu toe overtreft het telkens weer onze verwachtingen’, vertelt jeugdcoördinator Henri Reinders van Hoogeveen. Hij legt uit wat ouders mogen verwachten bij zijn club. ‘Een uur lang worden er allerlei spelvormen aangeboden, waarbij telkens gebruik wordt gemaakt van de bal. Natuurlijk komen er dan voetbaltechnische aspecten aan de orde. Dat gebeurt echter niet heel gericht. Zonder dat ze het zelf doorhebben pikken de kinderen veel op. Het plezier staat hierbij voorop.’

In de genoemde leeftijdscategorie is het voor ouders lastig om te kiezen voor een sport waar meteen contributie voor betaald moet worden. ‘Het is erg laagdrempelig. Mensen hoeven geen lid te worden en kunnen spontaan de training bezoeken elke zaterdag vanaf 10.00 uur. Ouders en kinderen die twijfelen moeten dan ook gewoon een keertje langskomen op een zaterdagochtend! In de leeftijd van 4 tot 6 jaar kan er ook van alles gebeuren. Iemand die op z’n vierde nog gras aan het plukken is, kan op z’n zevende wel een heel gedreven voetballer zijn’, aldus Reinders, die toevoegt dat het plezier voorop staat. ‘Er wordt alleen maar met de bal gewerkt, want dat vindt een kind interessant. Dit gebeurt met verschillende spelvormen. Het leereffect zit hier meteen in verwerkt, maar dat beseffen de kinderen natuurlijk niet.’

Gezonde voeding
Onder goede omstandigheden kwam de jongste jeugd zaterdag in actie. Er waren twaalf teams actief van in totaal vijf clubs uit de gemeente Hoogeveen. De kabouters van De Weide eindigden uiteindelijk op de eerste plaats voor die van Hoogeveen. Er was ook een penaltybokaal. Die werd ook gewonnen door De Weide. Hier eindigden SV Pesse 2 en HZVV 1 op een gedeelde tweede plaats. Na afloop kregen alle spelers een vaantje.

Aandacht was er ook voor gezonde voeding. In de pauze van het toernooi werd iedereen getrakteerd op een schaal met fruit.

Door Henk Boer

Geef een reactie