Hoogeveen – Met de oliebollen vers achter de kiezen, werd op 2 januari in het Jannes van der Wal denksportcentrum -de thuisbasis van damclub Het Noorden Groningen- de wedstrijd van het seizoen gespeeld: Damgenootschap Het Noorden – M(ijnheer) T(ruck) B(anden).                                                           Kampioensduel

Een ware thriller van maar liefst 5,5 uur bleek niet genoeg voor een van beide koplopers om definitief het verschil te maken. Het tweede van MTB won in hun klasse de kampioenswedstrijd van Eye-T-webdesign en mag hierdoor alvast ruiken aan de kampioensbokaal.

Pas om halfvier (na drieënhalf uur spelen!) viel de eerste uitslag te noteren. Maikel Palmans en Danny Staal gaven elkaar geen duimbreed toe en de remise die volgde, was dan ook niet meer dan logisch. De tweede uitslag liet niet lang op zich wachten: Joël Palmans leek in het vroege middenspel onder druk te staan tegen Nick Hoving, maar Joël bleef kalm en voer eenvoudig de remisehaven binnen. Rick Hakvoort leek tegenstander Paul Wijninga in de tang te hebben, totdat er voor een combinatie ineens geen tempo meer beschikbaar was. Rick moest hierdoor afwijken, hetgeen resulteerde in een vrij snelle remise. (3-3)

Michel Stempher sliep half achter het bord en hij koos daarom ervoor complicaties uit de weg te gaan. In plaats daarvan ging hij voor zijn specialiteit: centrumspel. Tegenstander Jan van Meggelen, die sinds februari 2013 geen officiële wedstrijd meer had verloren, werd beetje bij beetje naar achteren en naar de randen gedrukt. In een 8-vs-8 stand leek de muziek wel uit de stand, maar Michel bewees het tegendeel door via enkele sterke zetten Van Meggelen nog verder richting de randen te begeleiden. De stand was analytisch nog steeds remise, maar doordat Van Meggelen te veel tijd had moeten investeren in het keer op keer vinden van de sterkste verdediging, belandde hij in tijdnood. De tijdnood, in combinatie met het aanhoudende drukspel van Michel, werd Van Meggelen uiteindelijk fataal. Opvallend detail is dat veel MTB’ers lange tijd dachten dat de partij remise was geworden. (3-5 voor MTB)

MTB kon niet lang genieten van de voorsprong. Individueel topscorer van de Hoogeveners, Klaas Hendrik Leijenaar, speelde een zeer interessante partij tegen Michiel Kroesbergen. De laatstgenoemde speler bewees dat hij niet voor niets vierde van Nederland werd in 2012 en speelde Klaas beetje bij beetje zoek. Het werd Michiel wel heel makkelijk gemaakt Klaas in een eenvoudige combinatie trapte. (5-5)

Maarten Wichgers had een voor hem bekende opening op het bord tegen Bert de Jong. Halverwege de partij leek het erop dat Maarten voordeel verkreeg, maar De Jong maakte geen fouten meer en pakte remise. Meteen hierna sloeg het noodlot toe. Nick Waterink en Martijn de Jong maakten er een knotsgekke wedstrijd van. Nick raakte hierdoor van de kaart en gaf pardoes een schijf weg. Martijn de Jong maakte uiteraard gretig gebruik van dit verlate kerstgeschenk en trok de partij naar zich toe. (8-6 voor Damgenootschap Het Noorden)

Met nog drie partijen te gaan, waaronder die van Martin Dolfing, leek een nederlaag ontzettend dichtbij voor MTB. De uit Polen overgevlogen Natalia Sadowska bracht echter de spanning compleet terug in de wedstrijd. Gedion van Eiken werd compleet overrompeld door het krachtige centrumspel van Natalia. Hierna volgde de sensatie van de dag: Martin Dolfing, met 12 uit 6 en met zijn GMI-titel een van de beste dammers ter wereld, zag een zeer sterk verdedigende Antoine Koster. Op de cruciale momenten bleef Antoine rustig en daardoor behaalde hij een fortuinlijke puntendeling. Aan Zainal Palmans de eer om de klus te klaren. In een 4-vs-4 eindspel maakte tegenstander Henk Stroetinga echter geen fout meer. (10-10)

Dankzij deze puntendeling gaan de dammers van M(ijnheer) T(ruck) B(anden) nog steeds aan kop, samen met Damgenootschap Het Noorden. Aangezien het bordsaldo in het voordeel van het Hoogeveense team is, gaat MTB reglementair aan de leiding. Zaterdag 16 januari wacht, thuis in Hoogeveen, tegenstander Hijken DTC 2.

Door Henk Boer

Geef een reactie