Politiek

Karel Loohuis laat zich positief uit in zijn nieuwjaarstoespraak.

Hoogeveen – Het was weer de jaarlijkse nieuwjaarstoespraak in het gemeentehuis van Hoogeveen. Burgemeester Karel Loohuis sprak vol lof over de hulpverleners die ons weer een veilig jaar hebben bezorgd. Dat is recent wel gebleken op Elim waar de E.M moest worden ingezet om de orde weer te handhaven. Ook werd er veel lof geprezen naar de vrijwilligers in de gemeente als die er niet waren stond de maatschappij stil laat Loohuis weten.

Burgemeester Karel Loohuis

Om dat te onderstrepen startte er vanavond de Campagne “Vrijwillige Inzet”. Dat een gouden estafettestokje is, welke symbool staat voor het feit dat vrijwilligers goud waard zijn. De vlinders op de stok staan voor een vorm van vrijheid, de vrije (niet vrijblijvende) kant van het vrijwilligerswerk. Wie de estafettestok in handen krijgt, mag er iets persoonlijks aan toevoegen (een boodschap, logo, symbool). Het plan is dat iedere drie weken dit stokje overgedragen wordt aan een andere vrijwilligersorganisatie. Daar wordt dan een foto en een leuk Pr-moment aan gekoppeld. Bedoeling is aandacht voor vrijwilligerswerk, maar ook om nieuwe vrijwilligers te werven.

Anton Dijkstra en Berend Heringa

De burgervader Loohuis laat ook weten dat hij trots is op de democratie, zo laat hij weten; “Tijdens de kerstdagen kom je tot rust en dan loop je kans zo nu en dan eens weg te dromen. Heeft u dat ook weleens. Lekker rustig, achterover, de ogen dicht en dan langzaam wegdoezelen. Dat gebeurde mij ook.

“Ik zag mij in het Huis van Thorbecke. Ook mijn trots. Mijn steun en toeverlaat. Ik functioneer er al meer dan 30 jaar (raadslid, wethouder en burgemeester) naar volle tevredenheid in. Tenminste, naar mijn volle tevredenheid. Als ik om mij heen kijk in “mijn” huis ben ik nog niet ongelukkig. En tot voor kort was ik tevreden met de kleine opknapbeurtjes en het plamuurwerk en schilderwerk hier en daar. Ik was tevreden met de vele bezoekers die met verbazing en bewondering dit prachtige 19e -eeuwse pand bezochten. Ik hoorde weleens een wanklank, maar de meeste bezoekers waren netjes en goed opgevoed en staken al dan niet uit eigen belang de loftrompet over dit pand. Maar nu begin ik mij zorgen te maken. De bezoekers blijven weg. Alleen met een gratis hapje en drankje krijg ik een verdwaalde toerist nog wel naar binnen. Ik zie binnen zo weinig mensen meer.

Hier de volledige versie van de nieuwjaarstoespraak