HOOGEVEEN – In het unieke opleidingscentrum KARgo! ontdekken vmbo-leerlingen van het Roelof van Echten College (RvEC) de wereld van mobiliteit en transport. In een leeromgeving die lijkt op een echt autobedrijf gaan ze aan de slag met opdrachten uit het bedrijfsleven, zoals een apk-keuring uitvoeren, de motorconditie testen of een logistiek probleem oplossen.

Foto: © 2018: KARgo!

4vmbo-leerling Martijn Abbes: “We zijn veel bezig met allerlei machines, zoals de nieuwe mobiele minikraan. Dat is leerzaam en erg leuk! Zo ga ik goed voorbereid op weg naar het mbo en een baan.”

KARgo! is een opleidingscentrum van het RvEC, Alfa-college en Kreeft Opleidingen. Vmbo-leerlingen met de leerroute Mobiliteit & Transport krijgen er les. Voor leerlingen die gek zijn op auto’s, vrachtwagens, trekkers, mobiele graafmachines, motoren, tuin- en parkmachines en alles wat daarmee te maken heeft, is KARgo! een geweldige locatie om de kneepjes van het vak te leren. Mike Bijl: “Ik zit in de vierde klas van het vmbo en heb twaalf uur per week les op KARgo!. Ik vind het geweldig om met allerlei machines te werken en ben graag met mijn handen bezig. Een opdracht begint met een stukje theorie, bijvoorbeeld over het vervangen van een startmotor. Daarna gaan we aan de slag. Dat is alsof we echt aan het werk zijn. De ene week ben ik planner, de andere week monteur of chef werkplaats.”

Makkelijk door naar het mbo
Besturingssystemen, schakelingen, voertuigprincipes, verlichtingssystemen… de leerlingen hebben te maken met allerlei onderdelen van autotechniek en transport. Martijn: “In het derde jaar van het vmbo kies je een richting die je leuk vindt en waarin je wilt werken. Zo kun je daar al veel ervaring in krijgen.” Over een paar maanden beginnen Martijn, Mike en hun klasgenoten met een mbo-opleiding. Mike: “We gaan naar verschillende vervolgopleidingen, want de ene leerling wil graag automonteur worden en de ander kraanmachinist of vrachtwagenchauffeur. Op KARgo! hebben we al veel samengewerkt met docenten en studenten van het Alfa-college, dus we stromen makkelijk door naar het mbo. Ik heb er al zin in!”

Aanwinst
Sinds kort staat er een nieuwe mobiele minikraan in de werkplaats van KARgo!. Mike: “Daar heb ik al veel mee geoefend. Net als mijn vader word ik kraanmachinist; dat is mijn grote passie. Ik moet nog examen doen, maar ik heb nu al een baan. Na de zomer ga ik werken en leren. Dat voelt heel goed. Ik ben klaar voor het echte werk!”

Geef een reactie