Hoogeveen – Op maandag 9 en dinsdag 10 februari is het pluche van Theater De Tamboer voor 950 kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs in de Gemeente Hoogeveen. Op het podium staat kinderboekenschrijver Jacques Vriens met de vrolijke, geestige en soms ook ontroerende voorstelling Hoe verzint ’ie het toch allemaal. Vriens doet toneelstukjes, vertelt, leest voor, danst en zingt en op een scherm verschijnen bijzondere gasten. De leerlingen bezoeken de voorstelling in het kader van Cultuurmenu Hoogeveen.

Jacques Vriens is één van de bekendste kinderboekenschrijvers van ons land. Zijn boeken waarvan er inmiddels ruim 3,5 miljoen zijn verkocht, werden vele malen bekroond. In Hoe verzint ‘ie het toch allemaal vertelt hij waarom zijn moeder hem de kleuterschool moest binnen slepen. En hoe hij voor het eerst verliefd werd op het meisje dat Sneeuwwitje speelde en hij daarom slaande ruzie kreeg met de dwergen. Maar Vriens vertelt ook over hoe hij tóch schrijver werd, terwijl de meester op school hem alleen maar onvoldoendes gaf voor zijn dictees. En over zijn bijzondere jeugd in een hotel en hoe het is als je ouders gaan scheiden. Natuurlijk komen zijn boeken tot leven op het toneel en zingt hij een prachtig liedje over Akkie uit Achtste-groepers huilen niet.

Cultuurmenu Hoogeveen
Het onderwijs stelt jaarlijks samen met de vijf culturele organisaties, Theater De Tamboer, Scala centrum voor de Kunsten, Bibliotheek Hoogeveen, Het Podium en Museum De 5000 Morgen, het programma van Cultuurmenu Hoogeveen vast. Een unieke samenwerking waarmee alle basisscholen worden bereikt. Naast het bezoeken van een voorstelling volgen de leerlingen een workshop kunsteducatie en doen ze een erfgoedactiviteit. In het programma is een structuur aangebracht, zodat alle onderdelen van cultuureducatie aan bod komen en een vaste plek krijgen in het onderwijsprogramma.

Door Henk Boer

Geef een reactie