Hoogeveen – Op dinsdag 6 februari organiseert Soroptimistclub De Reestlanden voor de 8e keer het Soroptimist Filmfestival voor Kinderen. Tijdens dit filmfestival staan elk jaar de rechten van het kind centraal. Dit keer gaan ruim 1.000 kinderen uit de gemeentes Hoogeveen en De Wolden gratis naar de film bij VUE Bioscoop in Hoogeveen.

Het thema ‘kinderrechten’ blijft steeds bijzonder actueel, zoals het recht op een veilige plek om te wonen of het recht op onderwijs. Kinderen van de groepen 5 t/m 8 van de basisschool bewust maken van de rechten van het kind is het doel van dit filmfestival. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat kinderen in aanraking komen met filmcultuur. Door films vanuit de hele wereld te tonen, krijgen kinderen een indruk hoe andere kinderen leven en hoe de rechten van kinderen worden geschonden of anders ingevuld, zowel hier in Nederland als elders in de wereld. De films kunnen dan ook als heftig, emotioneel of indrukwekkend worden ervaren. De ruim 1.000 kinderen van dit jaar komen van 15 verschillende scholen uit de gemeentes Hoogeveen en De Wolden.

Getoonde films
De getoonde films hebben een relatie met kinderrechten. In Toen mijn vader een struik werd voor de groepen 7 en 8, naar het gelijknamige kinderboek van Joke van Leeuwen, wordt de tienjarige Toda ‘s ochtends wakker getrompetterd door haar vader om samen heerlijke taartjes en broodjes voor hun bakkerij te maken, maar de volgende dag zet hij haar neer aan de keukentafel voor een ernstige mededeling: “Er zijn gevechten uitgebroken in ons land en nu moeten alle mannen daar naartoe om de ‘enen’ tegen de ‘anderen’ te beschermen”. Ook een serieus gesprek als dit krijgt in Toen mijn vader een struik werd snel een luchtige draai. Maar Toda rest niet anders dan op zoek te gaan naar haar moeder in het veilige buitenland.
Voor de groepen 5 en 6 de film Uilenbal vertoond. Deze film gaat over de 8-jarige Meral. Ze is net verhuisd en wil graag nieuwe vrienden maken op school, wat moeilijker blijkt dan gedacht.

Al 14 locaties in Noord-Nederland
Dit filmfestival wordt door steeds meer lokale Soroptimistclubs georganiseerd en elk jaar komen er meer locaties bij. Deze editie vindt al op 14 locaties in Noord-Nederland plaats: Assen, Hoogeveen, Emmen, Klazienaveen, Steenwijk, Noordwolde, Stadskanaal, Leeuwarden, Groningen, Drachten, Edam, Volendam en Hoorn. En nu zelfs ook in Tiel. Op deze manier bereiken we steeds meer kinderen en bestrijken we een steeds groter gebied. In 2016 bezochten in totaal 8.400 basisschoolleerlingen dit filmfestival. De Soroptimisten krijgen volop steun voor het evenement. Unicef verzorgt lesbrieven en gastlessen. Om alle kinderen gratis naar de bioscoop te laten gaan zijn natuurlijk sponsors nodig. We zijn blij met de medewerking van diverse lokale bedrijven en particulieren uit Hoogeveen e.o., zoals: VUE Bioscoop, AH Offerein, Hendrikus Bos de echte bakker, Roelof van Echten college, Osinga, Stichting Wolderwijs, Printjob, de Schildhoeve, Willenborg, Greving en Greving, Rabobank, gemeente Hoogeveen, Mac Donalds Hoogeveen.

%d bloggers liken dit: