HOOGEVEEN – In de functie van Klimaatburgemeester nam Grietje Loof deel aan het PlanetProof podium door SDG house Drenthe bij het Alfa college in Hoogeveen. (zie houdt er heel erg van dat we in Nederlands communiceren maar SDG is wereldwijd de afkorting voor Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen)

De opdracht die voor de Hackathon uitgezet werd: ‘Heb jij het beste idee voor een inspirerend en innovatief belevingscentrum voor het grasveld naast de school’. Met andere woorden: ‘maak in zo kort mogelijke tijd een plan voor het terrein en neem daarin ook de SDG’s mee.

Grietje Loof was heel benieuwd maar werd zelf ook aardig bezig gehouden in de Inspirerende bus. Vragen als ‘Wanneer ging er bij jou een knop om, waar kun je wakker van liggen of waar staan we in 2030.’ Met aan het einde de vraag ‘Waar ga jij de komende 3 maand mee bezig en wie kan je daarbij helpen’. Hoe kunnen we elkaar helpen en versterken. Onze Klimaatburgemeester tekende de kruiwagen, zette haar naam erbij en dat mocht ingeblikt worden. Tot over 3 maand! De kruiwagen is voor Grietje een beeld van ‘schouders eronder’ of ‘onze Klimaat burgemeester neemt je op sleeptouw’. Haar doel voor de komende 3 maand is schouders eronder en samen aan de slag. Voor de biodiversiteit in de eigen wijk, in Hoogeveen!

Nu nam ze al een keer per maand de kruiwagen mee. Grietje stelde tot doel om nog meer mensen te mobiliseren en door de buitenwerkzaamheden ook het sociale aspect mee te nemen. Samenwerken. Soort van toverwoord voor hele belangrijke kruiwagenactiviteiten! Aan het einde van de hackathon werd van haar verwacht om toch een winnaar aan te wijzen. Vier groepjes hadden gewerkt aan de invulling en twee sprongen er echt uit, maar een kon de winnaar zijn. Super leuk gedaan, inspirerend en verder denkend. Mooi om aan mee te mogen werken.

Toen ze weer thuis was en de post doornam las Grietje onderstaande zin. Op de vraag ‘Waar staan we in 2030’ had zij geschreven, ‘We hebben elkaar opnieuw ontdekt’. In tijden van polarisatie en verwijdering lijkt mij dat een mooie voor 2030. Omarm elkaar weer. En de zin die ik las……. sluit mooi aan! “En als we niet opletten leven we straks duurzaam, maar zijn we niet langer een samenleving.”

Door Henk Boer

Geef een reactie