HOOGEVEEN – U bent gewend dat ‘Koopman op pad’ op zaterdag komt met een nieuwe aflevering. Gelet op het onderwerp en met respect voor de sjabbat, komen we de komende week op de vrijdag. We houden ons dan bezig met de zaak Tjalma. Alweer? Jazeker. Want er gebeurde iets heel bijzonders.

Burgemeester Tjalma was de eerste burgemeester die de Joodse bevolking op papier zette en overleverde aan de Duitsers. Hij zette ook alle arbeidzame mannen op papier, zorgde ervoor dat de Duitsers alvast alle informatie kregen over de woonwagenbewoners, sloeg als gemeente kostbare grond onder zich omdat zich de gelegenheid voordeed, terwijl de wettige eigenaar door de Duitsers samen met ‘onze’ notarissen alles was afgenomen. De man leefde toen nog, toen Tjalma al opdracht gaf om alles naar de gemeente te trekken.

Burgemeester Karel Loohuis heeft vrijdag 1 oktober jongsleden, schoon schip gemaakt.
Met schaamte stond hij daar, zo vertelde hij, bij een herdenking van het wegvoeren en vermoorden van de Joodse gemeenschap van Hoogeveen. Vervolgens nam hij volledig afstand van wat Tjalma had gedaan. Een man die geen burger-vader was. ‘Koopman op pad’ was erbij en vat de herdenkingsbijeenkomst voor u samen. We kunnen u vast verklappen dat het indrukwekkende herdenking was.

Foto: Albert Metselaar

Geef een reactie