ZUIDWEST DRENTHE – Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen woensdag 18 september 2019 een streekbezoek aan Zuidwest-Drenthe. Tijdens het streekbezoek wordt aandacht gegeven aan initiatieven van bewoners en ondernemers om de leefbaarheid in hun stad of dorp te behouden. Bij deze initiatieven staat een verbindende aanpak centraal. Het Koninklijk Paar bezoekt de gemeenten Hoogeveen, Westerveld, De Wolden en Meppel.
Verbinding is van groot belang in Zuidwest-Drenthe. Veel bewoners zetten zich in voor een aantrekkelijke leefomgeving. Naast een flink aantal dorpen heeft de regio twee stedelijke kernen: Hoogeveen en het historische Meppel. Samen vormen zij de economische motor van de regio. Zuidwest-Drenthe kenmerkt zich ook door hoogwaardige technologie van onder andere GKN Fokker en ASTRON en vele kleine ondernemingen. Daarnaast speelt de natuur een belangrijke rol in deze streek. De streek ligt in het hart van drie nationale parken: Dwingelderveld, het Drents-Friese Wold en de Drentsche Aa.
Hoogeveen
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima worden bij aankomst in Hoogeveen welkom geheten door de Commissaris van de Koning, mevrouw Jetta Klijnsma. Vervolgens spreekt het Koninklijk Paar met oprichters en deelnemers van de initiatieven ‘De Smederijen’ en ‘Jong Hoogeveen’. Bij de Smederijen smeden bewoners samen plannen om de leefbaarheid in hun eigen buurt te verbeteren. Jong Hoogeveen heeft als doel kinderen gezond, veilig, schuldenvrij en succesvol te laten opgroeien zodat zij hun weg in de samenleving en op de arbeidsmarkt kunnen vinden. De Koning en Koningin Máxima vervolgen hun bezoek aan Hoogeveen bij GKN Fokker. GKN Fokker is één van de grootste werkgevers in de streek. Het bedrijf ontwikkelt vliegtuigonderdelen van composiet voor onder andere het gevechtsvliegtuig, de F-35. Composiet zorgt voor lichtere en duurzamere vliegtuigen en minder CO2-uitstoot. Het Koninklijk Paar krijgt een rondleiding en uitleg over de stealth technologie waardoor vliegtuigen niet zichtbaar zijn op radarbeelden.
Westerveld
Op het Dwingelderveld, het grootste natte heidegebied van West-Europa, krijgen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima uitleg van vrijwilligers van Natuurmonumenten over natuurbehoud en het in stand houden van de biodiversiteit in het gebied. Aan de rand van dit natuurgebied staat een grote radiotelescoop die wordt onderhouden door vrijwilligers. Na een korte uitleg over de telescoop brengt het Koninklijk Paar een bezoek aan ASTRON, het Nederlands Instituut voor Radioastronomie. Het instituut behoort tot de top drie instituten in de wereld op het gebied van radiosterrenkunde. ASTRON investeert in het inspireren en opleiden van een nieuwe generatie data‑ en software specialisten. De Koning en Koningin Máxima krijgen onder meer een toelichting over de werving van nieuwe werknemers.
De Wolden
In gemeente De Wolden gaat het Koninklijk Paar in gesprek met bewoners van het dorp Veeningen over ‘Initiatiefrijk De Wolden’. In dit subsidieprogramma sluit de gemeente aan bij initiatieven uit de samenleving zelf. Ideeën van bewoners hebben zo meer kans om werkelijkheid te worden. Dit versterkt het ‘wij-gevoel’ in het dorp en het leidt tot meer woonplezier. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken in Veeningen het bewonersinitiatief ‘’t Groene Hart’ en spreken met bewoners over hoe de initiatieven tot stand zijn gekomen, waar de vrijwilligers tegenaan lopen en hoe het dorp jonge gezinnen weet aan te trekken. Ook bekijken zij speelplekken voor kinderen die gerealiseerd zijn in het dorp dankzij ‘’t Groene Hart’.
Meppel
Het Koninklijk Paar eindigt het streekbezoek in Meppel. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen een bezoek aan de opgeknapte wijk Haveltermade. In deze jaren ’50 wijk is de sociale woningbouw en de openbare ruimte in samenspraak met de bewoners verbeterd. De Koning en Koningin Maxima spreken in een buurthuis onder meer met een ouder echtpaar dat ruim vijftig jaar in de wijk woont, een wijkagent en deelnemers van het project ‘internationaal eetcafé’ over de transformatie die Haveltermade heeft meegemaakt. Daarna vertrekt het Koninklijk Paar naar de binnenstad van Meppel. Hier vindt een ontmoeting plaats met Meppelers die op eigen wijze een bijdrage leveren aan het bruisend houden van het centrum. Het bezoek aan Zuidwest Drenthe wordt afgesloten in de Grote Kerk.