Evenementen

Korenmolen de Zwaluw open tijdens Nationale Molendag

HOOGEVEEN – Op zaterdag 12 mei is er voor de 46ste keer de nationale Molendag. Ruim 900 molens door het hele Nederland zullen draaien en/of malen waarvan het merendeel ook de deuren voor je openzet. Breng ook eens een bezoekje aan molen de Zwaluw aan de van Echtenstraat 47 en ontmoet ook daar een molenaar! En laatje daar eens informeren over het wel en wee over de stellingmolen de Zwaluw in Hoogeveen. Tijdens de nationale molendag is de openingstijden vanaf 09:30 – 16:00 uur.

Stellingmolen. Korenmolen De Zwaluw is een zogenaamde stellingmolen. Dit type molen staat meestal in een stad of dorp, de molen moet immers boven de daken van de omliggende huizen uitsteken om de wind te vangen. De hoogte van de molen is inclusief de wieken, 35 meter. De molen heeft vier zolders; de builzolder, de maalzolder, de steenzolder en daarboven de kap- of smeerzolder. Als u op de stelling of omloop staat en over Hoogeveen uitkijkt, bevindt u zich op ongeveer 10 meter hoogte. Draait de molen met vier volle zeilen dan heeft hij een windvang van 120 vierkante meter. De lengte van de roeden (wieken) is 24,60 m. Als het gevlucht, de vier wieken, een omwenteling maakt, draaien de molenstenen zes keer rond.

De molen beleef je pas echt als je binnen bent! Je kent de molen vast van één van jouw dagelijkse routes naar school, werk of familie en vrienden. De molens zijn beeldbepalend voor Nederland. Maar deze monumenten beleef je pas echt, wanneer je binnen bent. Aangedreven door wind en water, voel je de molen trillen, kloppen en bonken. Kom tijdens de Nationale Molendag naar een molen bij jou in de buurt en ervaar hoe hij bijvoorbeeld graan tot meel maalt of water uit de polder pompt.

Gratis Molen Ontdekboekje voor de jongsten Voor de allerkleinsten ligt op elke opengestelde molen een gratis Molen Ontdekboekje klaar. Dit boekje staat vol met leuke raadseltjes, puzzeltjes en andere leuke opdrachten waarmee zij niet alleen de verschillende molentypen leren ontdekken, maar ook van alles leren over het werk van de molenaar.

Openingstijden molen Donderdag 10.00 – 12.30 Vrijdag 13.00 – 17.00 Zaterdag 09.30 – 12.30 En als de wieken draaien of de molenwimpel uithangt.

Facebook pagina van de molen