Dit weekend gaat de klok in de nacht van zaterdag 31 maart op zondag 1 april weer een uur vooruit van twee naar drie uur.

Betekenis van de Zomertijd
De zomertijd is de tijd die we tijdens de zomer hanteren. Deze tijd loopt een uur vooruit op de normale tijd, ook wel de wintertijd genoemd.

zomertijd

Waarom de zomertijd?
Omdat in de zomer de zon een stuk vroeger opkomt dan in de winter is het meestal nog licht als we slapen. De klok wordt verzet zodat we van dit licht kunnen genieten. We kunnen eerder van de zon genieten en daarnaast blijft het ook langer licht s’ avonds. Het daglicht komt dan overeen met de tijden waarop we wakker zijn. Niet elk land hanteert een zomertijd, in veel landen verzetten ze de klok niet en gebruiken ze alleen de normale tijd.

Geschiedenis
De Duitse regering begon met het gebruik van de zomertijd, dit deden ze in de Eerste Wereldoorlog. Omdat Duitsland het deed, deden de andere landen het ook. Tussen de Eerste –en Tweede Wereldoorlog gingen ook veel andere Europese landen de zomertijd gebruiken. De Oliecrisis na de Tweede Wereldoorlog zorgde ervoor dat bijna alle landen in Europa de zomertijd gingen gebruiken.

Kritiek
Ondanks dat er veel landen gebruik maken van de zomertijd is er ook de nodige kritiek. Het eerste kritiek punt is dat we in West-Europa al voorlopen op de zonnetijd. Een heel uur erbij zou dan ook teveel zijn. Het belangrijkste punt van kritiek is dat sommige mensen, maar ook dieren en planten, moeite hebben met de omschakeling van wintertijd naar zomertijd. Vooral kwekers van planten moeten rekening houden met het geven van water aan de planten. Planten schakelen namelijk niet zomaar om in tijd. Daarnaast hebben vooral ouderen en jonge kinderen last van de omschakeling.

Wanneer begint de Zomertijd 2018?
De Zomertijd begint elk jaar op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober. De datum van het begin van de zomertijd verschilt dus per jaar. Kijk hierboven voor een compleet overzicht van alle data.

Geef een reactie