HOOGEVEEN – Dinsdag 10 mei 2022, om 19.30 uur is, er in Theater De Tamboer in Hoogeveen, een Algemene Ledenvergadering. En kringavond van de Historische Kring Hoogeveen. Het thema van deze avond is de Tweede Wereldoorlog. In die oorlog is er in en rondom kamp Westerbork veel gebeurd. Anne Sinnema, die al jaren als vrijwilliger rondleidingen bij Herinneringscentrum Westerbork verzorgt. Zal u deze avond vertellen wat er allemaal in en rondom het voormalige kamp plaatsvond.

Zo vertelt hij hoe het mogelijk was dat het kamp in Westerbork kwam. Over de woning waarin kampcommandant Albert Gemmeker woonde. Hoe de inschrijving van de gevangenen plaatsvond en hoe het leven in een barak was. Eén van de barakken heeft overigens jarenlang in Zelhem gediend als kippenschuur, maar is nu terug in Westerbork. Bij twee originele wagons vertelt Anne over de verschrikkelijke reis van drie dagen en drie nachten naar een onbekende bestemming. Ook komt het verhaal van Machieltje Prins aan de orde. Het enige kind, dat geboren is in kamp Vught, werd al heel snel naar Westerbork gebracht. Omdat hij veel te vroeg geboren was en men in Vught geen goede medische voorzieningen had. Dit was in Westerbork wel het geval. Aan de hand van het verhaal over dit jongetje krijgt u heel duidelijk een beeld van de schijnwereld. Die men in het kamp voorgespiegeld kreeg.

Op 12 april 1945 werd kamp Westerbork bevrijd door de Canadezen.
Het monument aan het kamp is gemaakt door Ralf Prins. Achter elk onderdeel van het monument zit wel een betekenis. Op de appèlplaats zijn 102.000 steentjes neergezet, voor ieder vermoord persoon één. De bedoeling hiervan is om de mensen te laten zien hoeveel mensen vermoord zijn. Op bijna alle steentjes zit een Davidsster. Ook de weggevoerde Roma en Sinti worden herdacht, met een vlammetje op hun steen.

Geef een reactie