HOOGEVEEN – Op zaterdag 8 juni maakt Hoogeveen kennis met de reuring die straatartiesten teweegbrengen. Met 15 topacts van (inter)nationale artiesten verandert de kilometer lange Hoofdstraat in ‘De Ramblas van Hoogeveen’.

Sommige theatermakers hebben een vaste plek, anderen kom je wandelend langs de Cascade tegen. Dus kijk niet gek op als je de meterslange Familie Vestdijk voorbij ziet komen of begroet wordt door magische, witte vogels op stelten. Van 12.30 tot 17.00 uur is er vertier voor het hele gezin. Het straattheaterfestival is een primeur voor Hoogeveen. Nog nooit eerder had de stad een internationaal straattheater van dit formaat. Kunsten op straat is een initiatief van de gemeente Hoogeveen en de provincie Drenthe.

Voor meer info en een overzicht van andere Kunsten op Straat Festivals download de App

1. Stephen & Fiora
Acrocordion
Accordeon spelen is interessant, maar accordeon samenbrengen met acrobatiek klinkt nog veel interessanter. Laat je verbazen wat dit energieke duo je brengt. De allround artiesten presenteren onder meer theater, dans, muziek en acrobatiek. De Keniaanse Stephen Owino en Nederlandse Fiora Beuger vormen een bijzondere combinatie van nationaliteiten die tot uiting komt in de Afrikaanse acrobatiek en Europese accordeonmuziek. Twee verschillende werelden die in elkaar smelten. Een optreden vol humor, ontroering en romantiek.

2. Actic
Urban Safari
Ga mee op een avontuurlijke Urban Safari, op zoek naar een uniek diersoort: De mens. De twee theatrale rangers delen verrekijkers uit en wijzen tijdens de safari op de bijzondere gewoontes en gedragingen van de verschillende ‘dieren’. Volg de ‘all terrain scootmobiel’ en grijp de kans om van dichtbij kennis te maken met dit bijzondere diersoort. Het wordt een onvergetelijke ontdekkingsreis waarbij je misschien zelfs de kans krijgt enkele van deze dieren aan te raken!

3. Jelicious
White Doves
Alsof ze zo uit een magisch sprookjesboek komen lopen, flaneren ze met hun lange poten over de straat. Wanneer ze pronkend hun sierlijke vleugels uitslaan, blaast de wind door de imposante veren en weerkaatst het zonlicht op het glanzend parelmoer. Wie duiven staan symbool voor hoop, liefde en vrede, en dat is ook waarmee deze vredesduifjes je betoveren. Ze dartelen sierlijk om elkaar heen, flirten, verwonderen en laten een onuitwisbare indruk achter.

4. Swoolish Garage
Aquaduck
Als je op een warme zomerdag dit kleurrijke licht- en waterkunstwerk ziet, zou je toch het liefst meteen een frisse duik nemen. Blijf je liever droog, dan geniet je vanaf de kant van een kleurrijk schouwspel van water en licht. Maar de vrolijke installatie vol gekleurde bad eendjes biedt ook interactie. Jij bepaalt namelijk wanneer de eendjes als een fontein waterspuiten en je kan de waterstralen en eendjes van kleur laten veranderen.

5. La Sbrindola (SP)
Shock ‘em all
Heb je even een energie boost nodig? Dan is La Sbrindola het beste antwoord. De show van deze jongleur en drummer levert werkelijk vuurwerk op. De aanstekelijke energie van het hilarische duo maakt dat je niet op je stoel kan blijven zien, als je dat al zou willen. Want geef deze mannen een lading ballen en een drumstel en ze zeen de hele straat op z’n kop. Ze zijn uitermate goed op elkaar ingespeeld en worden gedreven door het ritme van de muziek. Laat je verrassen door een krachtige mix van kunstvormen.

6. Kunsten op Stelten
De Familie Vestdijk
De Familie Vestdijk is een doorsnee, burgerlijk gezin uit de jaren vijftig. Vader, moeder, zoon Bartje en een huilende baby. Niets geks. Behalve dan dat de ouders oneindig lange benen hebben. Ook Bartje van 6 jaar is al opmerkelijk groot voor zijn leeftijd en heb jij ooit zo’n reuze kinderwagen gezien? Iedereen zal leerlijk opkijken wanneer zij voorbijkomen.

7. Nieuw Lef
De mobiele freak show
Als ratenvanger van Hamelen trekt Funny Freak door de straten van Hoogeveen op zoek naar de ideale kandidaat voor zijn Funny Freak Show. Want nu wilde dieren verboden zijn in het circus, en culturele subsidies zijn stopgezet, heeft The Funny Freak, dankzij een subsidie van het SoZaWe, de oplossing voor dit circusprobleem gevonden. Kom kijken naar de allereerste verplichte openbare sollicitatieronde tot circusclown voor langdurig werklozen! Een hilarische familievoorstelling met een satirisch laagje voor volwassenen.

8. Karel Casier &
Compagnie Mobil (NL/B)
B.V. Natuur Het milieu wordt bedreigd, bossen staan in brand en het zeewater stijgt. Maar geen paniek. Aart en Karel, de mannen van B.V. Natuur, staan met hun groene vingers paraat. De acrobaten bouwen met hun koddige kraanwagen een boom versie 2.0. Maar is de natuur wel maakbaar? De mannen proberen de natuur in een kunstwerk te va en, maar richten tegelijkertijd onherstelbare schade aan. Bereid je voor op een pijnlijke slapstick van een onhandige samenwerking.

9. Meneer Dinges
Grand Piano
Vergeet de saaie piano die in de huiskamer staat, met van die langwerpige toetsen waarop je met je vingers moet spelen. Op deze gigantische piano in de buitenlucht zijn de toetsen grote vierkante blokken waarop je kan lopen en springen. Terwijl je fijn aan het spelen bent, kan het zo maar zijn dat de piano plotseling mee gaat spelen. Hoe leuk is dat! En het muzikale klimtoestel is niet alleen voor kinderen, ook volwassenen mogen lekker meedoen.

10. Whalley Range All Stars (UK)
Ye Gods
Drie performers heersen als een heerser over de miniatuurstad. Geleidelijk aan brengen ze het stadje met al haar bewoners en industrie tot leven. De kerkklokken luiden, de fabriek komt in actie, er wordt luidkeels meegezongen in de karaokebar en hoor je de hond die onophoudelijk zit te blaffen? Het blijkt ineens niet meer zo rooskleurig, de rust in de stad is verstoord. Met opvallende ontwerpen, levendige geluidsinstallaties en humor blijft het leven in de stad je boeien.

11. Les Contes d’asphalt (B)
Octaaph
Het mobiele poppentheater trekt met haar levensgrote drakenfiguur Octaaph door de straten. Dit houten babydraakje lijkt echt tot leven te komen. Hij is lief en net zo nieuwsgierig naar jou als jij naar hem. Hij houdt van alle aandacht en wordt graag geaaid, maar je mag hem ook rustig op een afstandje bekijken. Octaaph wil de hele wereld ontdekken, maar hij moet ook nog veel leren, hij kan bijvoorbeeld nog niet vliegen. Wie weet gaat het hem met een beetje hulp en aanmoediging wel lukken.

12. Circusdrome
De Clown
Wat gebeurt er nadat de klunzige clown zijn publiek gedag zegt en zijn rode clownsneus afzet? Wie gaat er schuil achter het masker? De clown komt na zijn optredens thuis om van zijn welverdiende rust te genieten, maar bij het oplossen van een klein alledaags probleem komt hij van de regen in de drup. Die arme clown. Hij jongleert, balanceert en maakt muziek. Maar waar is een clown zonder zijn publiek? Hij kan je hulp goed gebruiken!

13. Frantastica
Big Birds
Heel, heel lang geleden werd de aarde bewoond door grote vogels met een dik pak gekleurde veren en hele lange benen. De bijzondere vogels zijn uitgestorven. Of toch niet? Er blijken nog twee van hen over. En soms, heel soms bij speciale evenementen, laten ze hun snavel weer eens zien. Ze paraderen voorbij met hun lange benen en imponeren met hun meterslange vleugels. Een indrukwekkend schouwspel, en als je geluk hebt, klinkt er zelfs muziek.

14. Julia Campistany (SP)
It happens
Julia Campistany geeft je een show met vallen en opstaan, schoonheid en schaamte, sereniteit en frustratie een klein kijkje in haar leven. De artieste steelt je hart met dit persoonlijke stuk, waarin ogenschijnlijke toevallige gebeurtenissen elkaar opvolgen. In de taal van beweging laat deze act zien hoe fragiel de momenten zijn waarin alles lijkt te kloppen. Wanneer alles goed lijkt te gaan, heb je waarschijnlijk iets over het hoofd gezien, want niets is perfect, niemand is perfect, it happens.

15. Luigi Ciotta (IT)
Everything is a suitcase
Wat kan je allemaal met een koffer? Je kan er spulletjes in kwijt om mee te nemen op reis. Of een koffer in een koffer, in een koffer, in een koffer stoppen. Deze theater en circusartiest laat zien dat je met een koffer zelfs een hele show kan maken. Met non-verbale communicatie en de nodige humor laat hij je vergeten waarvoor dit voorwerp ook alweer dient. De charmante hotelportier zal geregeld om je hulp vragen, waardoor jij als toeschouwer onderdeel wordt van de act.

Geef een reactie