HOOGEVEEN – Jaarlijks organiseert de Universiteit van Utrecht een aantal wiskunde-evenementen, waaronder een wiskunde B-dag. Zo’n 1500 teams van bijna 100 scholen uit heel Nederland gingen de uitdaging aan om een hele dag aan een grote wiskundige opdracht te werken. Ook leerlingen van Wolfsbos hebben meegedaan. Het team van Danny, Flynn, Mehlika en Silke lukte het om bij de beste 9 teams te eindigen.


Creativiteit en onderzoekende houding

Grieta de Vries, docent wiskunde bij Wolfsbos, geeft aan: “Zo’n grote wiskundige opdracht is een geweldige leuke afwisseling en telt ook mee voor het eindexamen. Bij deze opdracht staan vaardigheden als probleem oplossen, modelleren, representeren, redeneren, argumenteren en samenwerken centraal. Een goede onderlinge taakverdeling binnen de teams en een effectieve strategie zijn van groot belang. De opdrachten zijn zo vormgegeven dat ze creativiteit en een onderzoekende houding bij de leerlingen stimuleren, en zijn dan ook goed in te zetten als praktische opdracht of wiskundige denkactiviteit”.

Geweldige prestatie
De 9 beste teams zijn uitgenodigd voor de prijsuitreiking in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. De vier VWO-6 leerlingen van Wolfsbos zijn samen met twee betrokken docenten een dagje naar Utrecht geweest. “We werden hartelijk ontvangen in het prachtige, historische academiegebouw. Na het bespreken van de opdracht, kregen we een interactief gastcollege van één van de medewerkers van het Freudenthal Instituut over een wiskundig onderwerp. Het spannendste was natuurlijk de voordracht van de juryrapporten en het uitreiken van de prijzen. Onze leerlingen hebben een vijfde plaats behaald. Een geweldige prestatie waar we ontzettend trots op zijn!”, aldus docent Grieta de Vries.

Geef een reactie