Hoogeveen – Economische crisis? Niet voor de bedrijven die leerlingen van het Roelof van Echten College hebben opgestart in het kader van het project Jong Ondernemen. De bedrijven Choconut, Pro Business Presents en Phone Detail behaalden zelfs uitstekende resultaten, zo bleek tijdens de aandeelhoudersvergadering die de scholieren voor hun investeerders organiseerden.Topondernemers-RvECIn het vierde leerjaar krijgen vmbo-TL leerlingen de mogelijkheid om hun eigen bedrijf op te richten. “En niet ‘nep’, maar levensecht”, zegt docent Ben Batterink. “In groepen zetten de ze een bedrijf op, die ze registreren bij de Kamer van Koophandel. Om aan geld te komen, worden aandelen uitgegeven. Dat geld investeren ze in de aankoop van producten. Daarbij kijken ze over de Nederlandse grenzen heen. Veel producten worden zelfs geïmporteerd uit China.”

Aandeelhouders
De aandeelhouders willen natuurlijk op de hoogte gehouden worden van de resultaten van het bedrijf. Onderdeel van het project is daarom het organiseren van een aandeelhoudersvergadering. Ruim 30 investeerders kwamen op de bijeenkomst af. Batterink: “De bedrijven doen het goed en de leerlingen hebben zich daar uitstekend gepresenteerd. Complimenten!”

Eerste studiepunten
Leerlingen die het project Jong Ondernemen met een voldoende afsluiten krijgen, toegang tot de versnelde mbo-opleiding Business2HBO van het Alfa-college. Daarnaast verdienen ze hun eerste drie studiepunten voor de Business School. Op deze manier kunnen TL-leerlingen versneld naar het HBO. Ook ontvangen ze het landelijk certificaat Jong Ondernemen.

Door Henk Boer

Geef een reactie