Meppel/Hoogeveen – Bijna 70 derdejaarsleerlingen van Stad en Esch uit Meppel bezochten het Alfa-college in Hoogeveen voor de Techniek Experience. De gemotiveerde en enthousiaste leerlingen volgden aan de Stroom workshops bij KARgo!

Leerlingen Stad en Esch (1)

(Motorvoertuigentechniek en Transport & Logistiek) en aan de Voltastraat (Bouwkunde, Installatietechniek, Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde en ICT). Allemaal hebben ze op het vmbo een keuze gemaakt voor een technisch profiel. In het kader van loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) konden zij zich bij het Alfa-college verder verdiepen in de studierichtingen binnen het middelbaar beroepsonderwijs.

De workshops bestonden uit een informatief deel, waarbij de inhoud van de opleidingen en de beroepsmogelijkheden werden besproken. Daarna gingen de leerlingen zelf aan de slag, veelal onder begeleiding met studenten van het Alfa-college. Zo ontwierpen de leerlingen bij ICT een eigen game en bij Bouwkunde ontwierpen ze hun droomhuis in de workshop 3d ontwerpen, waarmee de leerlingen een idee krijgen van de dagelijkse werkzaamheden van een ontwerper en architect.

Wie de workshop Werktuigbouw volgde ging aan de slag met metaal en maakte met behulp van diverse machines en gereedschappen een mobielhouder. Ook bij Elektro- en Installatietechniek werden de handen uit de mouwen gestoken.

KARgo!
Op de locatie KARgo! werden studenten Transport en Logistiek gekoppeld aan de leerlingen van Stad en Esch. Zij vertelden over hun ervaringen van deze opleiding en leidden de leerlingen rond door het gebouw, waarbij de praktijkruimtes de meest indruk maakten. Bij Motorvoertuigentechniek werden zowel de opleidingen voor Auto- als Bedrijfsautotechniek behandeld. Ook hier waren de jongeren onder de indruk van de moderne ingericht werkplaatsen.

Samenwerking vmbo-mbo
Dankzij een goede samenwerking met de vmbo-scholen ontvangt het Alfa-college in Hoogeveen jaarlijks honderden jongeren uit de regio om zich op deze manier te oriënteren en te verdiepen op mogelijke studierichtingen en opleidingen. Het is voor de leerlingen van belang direct een goede studiekeuze te maken, zodat zij na het behalen van het vmbo-diploma een goed overstap kunnen maken naar het middelbaar beroepsonderwijs. Het Alfa-college biedt daarom voor de derdejaarsleerlingen workshops aan en in het vierde leerjaar kan een verdieping plaatsvinden via meeloopdagen.

Leerlingen Stad en Esch (3) Leerlingen Stad en Esch (2)

Door Henk Boer

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: