HOOGEVEEN – Wolfsbos begint het nieuwe jaar met een gezonde uitdaging. Leerlingen van de school doen mee aan de Smokefree Challenge, een klassikale wedstrijd om niet te (gaan) roken, vapen of snus gebruiken.

Vanaf 1 januari 2024 mogen e-sigaretten met een smaakje zoals tompouce, bubblegum of kersen niet meer verkocht worden. Het smaakjesverbod is een maatregel van het kabinet om de opkomst van e-sigaretten (ook wel ‘vapes’ genoemd) onder met name jonge gebruikers tegen te gaan. Recent onderzoek van het Trimbos Instituut toonde aan dat zo’n 1 op de 5 jongeren (12-25 jaar) het afgelopen jaar vapes heeft gebruikt. Reden genoeg voor Wolfsbos om hier als Gezonde School aandacht voor te hebben.

Roelina Zwiers, docent LO en coördinator Gezonde School bij Wolfsbos, licht toe: “Al vanaf 2015 mag er in de gebouwen en op het terrein van onze school niet gerookt worden. Wolfsbos is een Gezonde School. Een onderdeel hiervan is dat we in onze lessen een preventie programma hebben opgenomen dat gericht is op roken, alcohol en drugs. Zo krijgen de leerlingen tijdens het vak biologie een aantal lessen over de effecten van roken, vapen en het gebruik van snus. De Smokefree Challenge daagt leerlingen uit om te kiezen voor een gezonde leefstijl en duurt zes maanden. Tijdens deze periode telt de mentor op drie momenten hoeveel leerlingen in de klas wel of niet roken, vapen of snus gebruiken. Het aantal leerlingen dat rookt, vapet of snus gebruikt, mag aan het einde van de Smokefree Challenge niet meer zijn dan aan het begin. Door een half jaar niet te (beginnen met) roken, vapen of snus te gebruiken, maken de leerlingen kans op een dagje uit met de hele klas of een andere sportieve activiteit”.

De Smokefree Challenge is een onderdeel van het programma ‘Helder op School’ van het Trimbos instituut. Het programma bestaat uit lessen, theatervoorstellingen en ouderavonden over dit thema. Roelina Zwiers vertelt verder: “Naast het Trimbos Instituut werkt Wolfsbos ook nauw samen met Verslavingszorg Noord Nederland, bureau Halt en de jeugdagent uit Hoogeveen. Ons doel is leerlingen bewust te maken van de gevolgen van roken, het gebruik van alcohol en drugs en overmatig gamen. We willen op school juist een gezonde leefstijl stimuleren. De Smokefree Challenge past heel goed in ons lesprogramma en de leerlingen zijn zelf ook erg enthousiast om op deze manier een gezonde start te maken in 2024”.

Geef een reactie