HOOGEVEEN – Deze week krijgen alle leerlingen van RSG Wolfsbos in Hoogeveen een leesboek naar keuze cadeau. Dries Koster, directeur-bestuurder van RSG Wolfsbos, heeft de eerste boeken vandaag overhandigd aan Mohamad en Shirkou Ghazni. Naast het leesboek ontvangen de leerlingen ook een speciaal ontworpen boekenlegger in de nieuwe huisstijl van de school. Het uitreiken van boeken en boekenleggers aan alle leerlingen is onderdeel van een bijzonder schoolproject. Een project dat ontstond vanuit een paar losstaande ideeën en dat is uitgegroeid tot een geweldig initiatief om het leesplezier van de leerlingen op een positieve manier te stimuleren.

Cadeautje voor leerlingen
Dries Koster vond dat alle leerlingen, vanwege corona, wel een cadeautje hadden verdiend. Daarnaast ontstond vanuit de (lees)samenwerking met de basisscholen van Stichting Bijeen het idee om aan alle leerlingen van klas 1 een leesboek cadeau te geven. Beide ideeën werden al snel samengevoegd tot een leesboek naar keuze cadeau voor alle leerlingen van RSG Wolfsbos.

Leesplezier
Uit onderzoek en in de dagelijkse praktijk blijkt, dat veel leerlingen steeds minder leesplezier ervaren en daardoor steeds minder lezen. Op RSG Wolfsbos wordt er daarom hard gewerkt aan het creëren van een leesklimaat waarin leesplezier voorop staat, waardoor alle leerlingen meer gaan lezen en zich zo beter kunnen redden op school en in de maatschappij. Een leesboek naar keuze, dat aansluit bij de interesses van de leerling, is een belangrijke stap in het ervaren van leesplezier. De docenten van RSG Wolfsbos hebben dan ook een uitgebreide keuzelijst voor de leerlingen samengesteld. Zo konden de leerlingen kiezen uit verschillende genres en titels. De meeste keuzelijsten bestonden uit een brede collectie van wel 80 boeken.

Boek naar eigen keuze
Uit de bestellingen bleek, dat er voor een ieder wat te kiezen viel: zoveel leerlingen, zoveel smaken, zoveel verschillende boekkeuzes! Naast veel verschillende boekkeuzes waren er natuurlijk ook boektoppers zoals Clownsnacht van Daniëlle Bakhuis, Abdelhak Nouri van Khalid Kasem, Het dagboek van Anne Frank, De magie van de Formule I van Jack Plooij en Een moord kost meer levens van Peter R. de Vries. Bovenstaande maakt duidelijk dat RSG Wolfsbos het ontzettend belangrijk vindt om naast de leerlingen die wel graag lezen ook het leesplezier te stimuleren bij die leerlingen die steeds minder zijn gaan lezen.

Foto (RSG Wolfsbos): Mentor Britt de Gooijer is benieuwd welke boeken leerlingen Mohamad en Shirkou Ghazni hebben uitgezocht.

Door Henk Boer

Geef een reactie