Regio – Het waterschap Reest en Wieden onderzoekt in het voorjaar en in de zomer wekelijks de kwaliteit van een aantal zwemplaatsen.

Deze week zijn gecontroleerd de locaties de Horrebieter (Hoogersmilde), De Waterse Koele (Wateren), De Tussenboerslanden (Nijeveen), de Belterwijde west (surfstrand), de Bovenwijde bij het eilandje (Giethoorn), de zwemplaats bij Wanneperveen en camping De Hoogte (Eesveen). Al deze zwemplaatsen voldoen aan de normen van het Besluit hygiëne en veiligheid, badinrichtingen en zwemgelegenheden (BHVBZ).zwemwater-controle

De volgende keer worden de uitslagen van de Klaverkampen (Havelte), het Blauwe Meer (Hoogersmilde), Ter Horsterzand (Beilen), Ieberenplas en ’t Loomeer (Schoonloo), Schoonhoven (Hoogeveen) bekend gemaakt.

Waarom zwemwateronderzoek?
De zwemplaatsen zijn door de provincies aangewezen als officiële open zwemwateren. Waterschappen onderzoeken de waterkwaliteit daarvan. De kwaliteit van zwemwater kan in een warme periode snel veranderen. De kans op bijvoorbeeld blauwalg of botulisme neemt toe en dat kan zwemmers (ernstige) gezondheidsklachten opleveren. De waterkwaliteit moet voldoen aan wettelijke normen. Zo wordt onder meer gelet op troebelheid, geur, kleur en zuurgraad van het water. Ook is het belangrijk dat er geen verontreiniging met olie, vuil of ongewenste bacteriën voorkomt. Zomaar een Nederlandse zwemplas of ander open water inspringen is dus niet verstandig.

Zwemwaterapp
Met de Zwemwater App kun je precies zien waar je met een gerust hart een duik kunt nemen. Ook vind je er andere handige weetjes, zoals informatie over het aantal parkeerplaatsen, de bereikbaarheid en de aanwezigheid van horecagelegenheden. Meer informatie en een kaart met zwemwateren en de beoordeling is te vinden op de website van het waterschap en op zwemwater.nl.

Door Henk Boer

Geef een reactie