Lemele – Afgelopen zaterdag was er al weer de veertiende editie van de Gerrit Voortman Lemelerbergloop. Ieder jaar zijn er veel atleten van HAC’63 op het parcours met een aantal leuke klimmetjes te vinden. En ook dit jaar was dat geen uitzondering. Een mooie groep atleten verscheen onder goede weersomstandigheden aan de start van deze wedstrijd die vernoemd is naar Gerrit Voortman, trainer van HAC’63.

Op de kortste afstand wist HAC’63 helaas geen podiumplaats op te eisen. De zusjes Lieke en Danique Vredeveld waren de eersten atleten van HAC’63 die van start mochten gaan. Beide startte op de kortste afstand, de kilometer, maar wisten helaas geen podiumplaats te bemachtigen. Op de 2,5 kilometer werden wel de eerste podiumplaatsen verworven. Kike Velting wist met een snelle tijd dit zware parcours. Haar tijd van 11.02 minuten leverde haar de eerste plaats op. Van haar trainingsmaatjes van de MILA van HAC`63 wist ook Wouter de Roo het brons te pakken. Bij de jongens tot 15 jaar wist hij in 9.55 minuten over de finish te komen. Vijfde en zesde werden zijn clubgenoten Nick Kerkhof en Tim van Es met tijden net iets boven de 10 minuten.

Bij de langste afstand van 10.8 km was het Eline Glas van HAC`63 die hier geen enkele tegenstand duldde en zegevierde in een mooie tijd van 44.28 minuten. Hiermee prolongeerde Eline haar titel en wist ze haar tijd met ruim anderhalve minuut te verbeteren. Op deze zelfde afstand wist ook Milou Lendfers een plek op het podium te bemachtigen, bij de dames 40+ wist zij met een scherpe tijd van 52.35 een fraaie derde plaats op te eisen. De mannen van HAC`63 moesten het podium aan de Nederlandse top, waaronder de voormalig nationaal kampioen veldloop, overlaten. Maar met tijden rond de 40 minuten waren de plaatsen 4, 5 en 6 voor Alwin Heijting, Gertjan Steven en Harm-Jan Martens.

Ook was het spannend op de 5,3 km waar Bastian Zandbergen naar een mooie 2de plaats liep in 19.12 minuten. Alwin Hoorn greep hier net naast het podium in 20.04 minuten. Bij de dames grepen ook Tamara de Vries en Ilona Stille net naast het podium met tijden van iets boven de 25 minuten. Wel wist Rob van de Graaf wist in zijn categorie een eerste plaats te bemachtigen. In de categorie 50+ wist Rob in een tijd van 21.40 minuten het parcours met een aantal leuke klimmetjes af te leggen.

Succes voor akkerman en gruppen op halve marathon berenloop
West Terschelling – Het Waddeneiland Terschelling stroomde afgelopen weekend weer vol met atleten uit het hele land voor de Berenloop. Namens HAC’63 verschenen onder andere Jacelyn Gruppen en Erwin Akkerman met succes aan de start van de halve marathon. Beide atleten wisten als eerste in hun categorie over de finish te lopen. Jacelyn werd bij de mannen en vrouwen zelfs zesde overall.

Erwin keerde terug op het eiland om zijn titel bij de mannen senioren te prolongeren. Vorig jaar wist hij de halve marathon in een tijd van 1:12:53 uit te lopen. Enkel bij de mannen 40+ liep Erik Negerman sneller dan Erwin. Dit jaar was het dus aan Akkerman om er voor te zorgen dat hij iedereen achter zich zou gaan houden. Hij ging in ieder geval goed van start en wist zich zelf van begin af aan een positie voorin te verschaffen. Wel kwam hij meteen een oude bekende tegen, Erik Negerman, zat ook in de kopgroep. Beide heren bleven bijna de hele wedstrijd bij elkaar in de buurt, maar uiteindelijk wist Negerman de tweestrijd weer in zijn voordeel te beslechten. Opvallend was wel dat beide heren bijna twee minuten ten opzichte van vorig jaar inleverden. Dit kan te maken hebben met de harde tegenwind, die vooral op het strand erg zwaar was. Overall was er dus een tweede plaats voor Erwin, maar zijn tijd van 1:14:05 was wel de snelste tijd bij de mannen senioren. Hiermee heeft hij dus zijn titel weten vast te houden.

Ook Jacelyn Gruppen was met een doel naar het waddeneiland afgevaren. Zij wilde namelijk een aanval doen op het parcoursrecord bij de dames. Deze staat sinds 2011 op 1:16:36. Dat betekende wel dat Gruppen ten opzichte van 2016 ruim drie minuten moet zien goed te maken. En gezien de harde wind, waar de mannen dus ook last van hadden, is dat op voorhand een lastige opdracht. Net als Akkerman wist Jacelyn van start af aan voor in het deelnemersveld te lopen. Doordat ze niet veel medestanders had bij de dames moest ze zich optrekken aan de mannen. En dat lukte haar ook redelijk goed. Jacelyn wist namelijk als eerste dame en zesde overall de finishlijn te passeren. Helaas was haar goede prestatie niet goed genoeg voor een verbetering van het parcoursrecord. Ze finishte namelijk in een tijd van 1:17:46 en daarmee kwam ze dus iets meer dan een minuut te kort. Maar dat Jacelyn de wedstrijd bij de dames domineerde is wel een understatement. Haar voorsprong op de nummer twee bedroeg ruim 7 minuten. Het laat zien dat Gruppen op dit moment in topvorm verkeerd en wie weet wat dat haar de komende periode brengt.

Britt roos op podium bij plantsoenloop
Groningen – Het Noorderplantsoen in Groningen was afgelopen weekend het theater van de plantsoenloop. Namens HAC’63 deden een paar atleten mee, de beste prestatie kwam op naam van Britt Roos te staan. Op de 2 kilometer voor meisjes tot 14 jaar wist zij er namelijk met de winst vandoor te gaan. Het parcours, dat door Noorderplantsoen liep, was door de modder best glibberig. Maar dat leek Ruiner atlete weinig uit te maken. Britt wist de klimmetjes op het parcours en de gladheid goed te handelen en wist daardoor voor in het deelnemersveld te lopen. Uiteindelijk geraakte Britt in de laatste meters van de wedstrijd nog in een sprint met de snelste jongen in de wedstrijd en deze wist ze uiteindelijk ook te winnen. Daarmee was Britt dus niet alleen de snelste dame op de 2 kilometer maar de snelste overall.

Op de 8 kilometer wist Jeff Poelman een vijfde plaats op zijn naam te zetten. Jeff ging welvarend van start en had meteen een hoog tempo te pakken. Maar zakte daarna af naar 3:30 minuten per kilometer, wat nog steeds een strak tempo is. Na vier maal het parcours van twee kilometer te hebben afgelegd kwam Jeff in een tijd van 27:57 minuten over de finish.

%d bloggers liken dit: