Hoogeveen – Op maandag 30 november geeft Anne Aalders om 19.30 uur in Bibliotheek Hoogeveen een lezing. Hij vertelt vanavond over Apotheek Hendrik Radijs en over de betekenis die Hendrik Radijs in het begin van de vorige eeuw voor Hoogeveen en omstreken heeft gehad.apotheekradijs

Anne Aalders is auteur van het boek Apotheek Radijs voor een gezond Hoogeveen dat in 1992 werd uitgegeven door de Historische Kring Hoogeveen. Apotheek Radijs, opgericht in 1780, was een begrip in Hoogeveen en daarbuiten. Het grote assortiment speciale eigen bereide medicamenten was befaamd. Iedere Hoogevener kende Hendrik Radijs persoonlijk. Was het niet als apotheker, dan wel als de man die in tientallen verenigingen en organisaties een opvallende bestuursfunctie vervulde. Vaak als voorzitter, als stuwende kracht om zijn progressieve liberale idealen te verwezenlijken.

Apotheker Radijs stond model voor apotheker Chris Anijs uit Thomas Rosenbooms Publieke werken Door een interessant toeval kreeg Tomas Rosenboom het boek Apotheek Radijs in handen. Het was voor hem een waardevolle basis voor de creatie van apotheker Chris Anijs en rijk te hem bouwstenen aan voor de beschrijving van een oude apotheek, het vroegere Hoogeveen en het omliggend veengebied. Alles te lezen in zijn roman Publieke Werken, waarvan op 2 december de Noordelijke première zal worden gedraaid. Vanaf 10 december draait de film bij J.T in het reguliere programma.

Entree
Entree: € 3,- (inclusief koffie). Aanmelden kan op: www.bibliotheekhoogeveen.nl

Door Henk Boer

Geef een reactie