Babbelegoegies

Door: Alexander van Netten

De kerstdagen liggen achter ons en oud en nieuw slechts enkele uren voor ons. Iedereen maakt dan de balans op, ik zie mijn vader dat in een ver verleden letterlijk nog doen.

Eerst het inventaris op nemen en dan de balansboeken op tafel en kijken wat er onder aan de streep over bleef. We hebben dergelijke eindbalansen zelfs nog van mijn opa, al ging het toen om veel lagere bedragen. Soms was het een slecht jaar, soms een goed jaar… maar een woord als crisis bestond nog niet.

Tegenwoordig kennen we bijna niet meer anders; economische crisis, vluchtelingencrisis, kabinetscrisis, veiligheidscrisis, milieucrisis, klimaatcrisis; maar ook onze identiteitscrisis. Al met al depressieve tijden. Kinderen hebben (minstens) één aandoening of indicatie (en anders worden ze gepest.. en dan is er toch al weer een probleem… Je wordt er niet vrolijk van.Nieuwjaars wens

Misschien is er eigenlijk maar één grote crisis en dat is POSITIVITEITS crisis.. want daar is wel een gebrek aan de laatste tijd. Haat en angst komen op de voorpagina, de mooie dingen van het leven staan ergens op de laatste pagina’s zo lijkt het wel. Enkele honderden protestanten (niet de kerkelijke, maar zij die protesteren) geven ons een gevoel dat er veel mis is in het land. Ik denk daarbij inderdaad aan de vluchtelingen die ons land lijken te overstromen. En van vluchtelingen zijn er inderdaad genoeg; tientallen miljoenen mensen zijn op drift omdat ze in oorlogsgebieden wonen. En anders vluchten ze omdat ze homo zijn, tot een etnische minderheid behoren; slechts enkelen omdat het elders beter is… en ook hen geef ik geen ongelijk. (zochten niet heel veel landgenoten een betere toekomst in vorige eeuw in bijvoorbeeld Amerika of Canada???? )

Ook zoiets zijn aanslagen.. en dan heb ik het niet over de belastingaanslag.. Keer op keer zijn we enkele dagen volledig van slag en dan gaat het leven weer verder. Gelukkig wel, want er in blijven hangen is ook geen oplossing. En liefde overwint haat altijd. Want die paar honderd angstige protestanten tegen andere wereldbewoners worden ruimschoots voorbij gestreefd door het aantal vrijwilligers dat de vluchtelingen helpt, of elders in de maatschappij. Mooie initiatieven als weggeef en ruilpagina’s op facebook (waar iedereen mooie en vaak nog zeer bruikbare zaken kan vinden). Inzamelingen voor de voedselbank, AZC’s . De meeste mensen zijn zo slecht nog niet… Liefde overwint Haat!!

En die economische crisis? Zolang er miljarden kunnen worden uitgegeven voor het Sinterklaas- en Kerstfeest, miljoenen voor vuurwerk??? Ach dan valt dat ook wel mee, zeker zolang de sterkeren de zwakkeren helpen! Liefde overwint Haat..

Het kleinste kaarsje geeft net zo goed licht als een kroonluchter van goud met diamanten en en robijnen. Al zou het misschien wel mooi zijn als de rijken minder rijk en de armen minder arm zouden zijn… dat zou op zich best kunnen, maar als we dat wereldwijd zouden gaan doorvoeren moet iedere Nederlander flink inleveren… Het kan.. misschien ooit. Bovendien, heel veel rijken geven fortuinen uit aan goede doelen en investeren op allerlei manieren in een verbetering van de wereld… Liefde overwint Haat…

Weet ik het allemaal beter? Nee, en bij mij is het glas ook regelmatig halfleeg in plaats van halfvol. Zet ik de televisie ook wel eens op een andere zender omdat ik de ellende van de vluchtelingen (om maar wat te noemen) niet meer kan aanzien, letterlijk niet. Ik heb aan hen gedacht, de mannen, vrouwen en kinderen die nu over een winterse Balkan zwerven in de hoop op een beter leven, op een leven… En dan zit ik in mijn verwarmt appartement, met kerstlampjes om de ramen en de kerstster voor het raam. .. En dan hoop ik dat we allemaal in het komende jaar meer positiviteit kunnen vinden, onze armen openen voor hen die het minder hebben, beseffen dat we het zo slecht nog niet hebben en er genoeg is om te delen. En dan hoop ik dat we de angst overwinnen en met liefde de haat verdrijven!!

Ik wens u een gezond én voorspoedig nieuwjaar met veel liefde!! Mede namens Henk Boer en alle andere mensen die dit jaar aan DE HOOGEVENER hebben meegewerkt.

Door Henk Boer

Geef een reactie