Laura Timmerman uit Amersfoort

HOOGEVEEN – Het Nederlands kampioenschap dammen voor vrouwen is zondag in Het Klooster ten einde gekomen. De Hoogeveense damster Lisa Scholtens maakte een schitterend debuut op het hoogste nationale niveau door brons te pakken. Een prachtige prestatie voor de pas 17-jarige damster. Kampioen werd Laura Timmerman uit Amersfoort en de tweede plek wat voor Luise Gabbert uit Bennekom.

De hele week werden er twee NK’s gehouden in Hoogeveen. Zo speelden 10 topdamsters een rondtoernooi van negen partijen. Ook werd er tot en met vrijdag een promotiegroep gehouden met zes damsters. Hier werd de Hoogeveense Elise Schouten Nederlands kampioene. De topdamsters speelden tot en met zondag. Damclub Hoogeveen was goed vertegenwoordigd met twee deelneemsters. Ook de organisator-speelster Nicole de Vries deed hier aan mee. Ze speelde een sterk toernooi, maar kreeg op de zaterdag een flinke tegenslag met twee zure nederlagen. Dit kostte haar heel veel punten om nog kans te maken voor een podiumplek. Desondanks was ze weer opdreef in de laatste ronde tegen Rianka van Ombergen. Met een verwoestende aanvalsstrategie kreeg ze haar tegenstander plat. De stand was positioneel gewonnen, maar de winstvariant werd niet gevonden door de Hoogeveense. De Vries werd uiteindelijk zesde met acht wedstrijdpunten.

Tijdens dit NK werd er in ’s-Gravenszande het NK aspiranten gehouden met drie Hoogeveense jeugdspelers. Sytze Spijker werd verrassend Nederlands kampioen. Spijker speelde een heel sterk toernooi en won een spannende barrage van Matheo Boxum uit Emmeloord en clubgenoot Roland Kreeft. Spijker behaalde met deze titel zijn eerste grote jeugdprijs.

Door Henk Boer

Geef een reactie