HOOGEVEEN – Voor de renster van het Nederlandse Team DSM was het de dertiende overwinning van het seizoen. De eindzege in de WorldTour was voor Annemiek van Vleuten, die door een blessure niet aan de start verscheen in Drenthe.

Lorena Wiebels gaat lachend op wintersportvakantie. Met dank aan het sterke optreden en een geweldige lead-out van haar ploeg DSM. In de finale wist een groep van zeven rensters zich alsnog definitief los te maken van het peloton. Met Lorena Wiebes, Floortje Mackaij, de Duitse Franziska Koch en de Engelse baanrenster Pfeiffer Georgi domineerde Team DSM in de kopgroep. Wiebes maakte de laatste klus van dit seizoen uitstekend af en zegevierde met voorsprong in Hoogeveen. Tweede werd de Italiaanse Elena Cecchini van het Nederlandse Team SD Worx en als derde mocht de Italiaanse Eleonora Gasparrini van Valcar Travel & Service het podium beklimmen. Gasparrini eindigde ook gisteren tijdens de ‘Drentse 8 van Westerveld’ op de derde plek.

Foto: Jochem van de Weg

Janneke Ensing uit Gieten schitterde tijdens haar afscheidswedstrijd. Ze werd uitgeroepen tot meest stijdlustige renster en won ook nog het Keienklassement. Ploeggenoten begeleiden haar op haar allerlaatste meters over de finishlijn. Een andere Drentse, Lieke Nooijen uit Coevorden, besloot al na 12 kilometer alleen op avontuur te gaan. Haar voorsprong liep op tot ruim twee minuten. Het was Janneke Ensing van Team Bikeexchange die direct na haar woonplaats Gieten de jacht op Nooijen opende en haar na 28 km wist te achterhalen. De provinciegenoten werkten in eerste instantie goed samen tot het moment dat Lieke Nooijen na ruim 50 km met mechanische pech zich terug moet laten vallen in het peloton. Ensing kon daarna in haar eentje niet standhouden en viel terug in de laatste groep. Kirstie van Haaften, Margaux Vigie, Alice Barnes en Pfeiffer Georgi probeerden het daarna nog met nieuwe ontsnappingen, maar ook dat bleek tevergeefs.

Winnaar Lorena Wiebes Women’s WorldTour Ronde van Drenthe 2021, Beelden RTV-Drenthe

In Hoogeveen mochten zeven rensters het onderling gaan uitmaken wie deze herfst-editie van de UCI MIRON Women’s WorldTOUR Ronde van Drenthe op haar naam zou schrijven. Lorena Wiebes werd perfect ‘afgezet’ door ploegmaatje Floortje Mackaij en versloeg op overtuigende wijze het Italiaanse duo Cecchini en Gasparrini. Van de 73 gestarte deelnemers passeerden er uiteindelijk 56 de eindstreep in Hoogeveen. Janneke Ensing probeerde nog als allerlaatste in haar allerlaatste koers binnen te komen maar eindigde als één-na-laatste. Landgenote Nienke Wasmus had dit deel van het eindspel niet helemaal door en eindigde als hekkensluiter op ruim tien minuten van winnares Lorena Wiebes.

Morgen komen de mannen in actie tijdens de 58e editie van de Albert Achterhes Profronde van Drenthe. Zeventien teams verschijnen aan de start in assen. Om 11.59 begingen ze aan hun koers over 188,5 kilometer.

Foto: foto Jochem van de Weg

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: