Door Michel Stempher
Het lot van de hoofdmacht van damvereniging M(ijnheer) T(ruck) B(anden) hangt aan een zijden draadje na een puntendeling tegen concurrent SNA Heerhugowaard.

Eigen foto

Met nog twee duels te gaan, moeten de Hoogeveners één punt goedmaken op zowel de nummer 11 als de nummer 10. Echter, met het duel tegen DES Lunteren, de nummer 11, in het verschiet ligt de strijd om een nacompetitieplek nog volledig open.

Rick Hakvoort opende de score namens Hoogeveen. Stef Keetman zette vanuit de opening een aanval op, maar Hakvoort omsingelde deze solide. In het middenspel, waarin er optisch niets aan de hand leek, forceerde Hakvoort met een krachtzet de winst. De gedesillusioneerde Keetman verliet vervolgens tamelijk snel de damarena van het Huygens College te Heerhugowaard. Klaas Hendrik Leijenaar trof in Guido Verhagen een speler die van meet af aan zijn remise-aspiraties toonde. In een stelling waarin Leijenaar wat terreinvoordeel leek te hebben, werd de vrede getekend. Joël Palmans kon vervolgens niet voorkomen dat de kopman van SNA, Steven Wijker, de gelijkmaker op het scorebord zette. In de opening nam Joël Palmans zijn tegenstander in een opsluiting, maar bleef na de beëindiging van de opsluiting zitten met een zwakke schijvenverdeling. Wijker verpulverde vervolgens op magistrale wijze de verdediging van Joël Palmans. (3-3)

Michel Stempher en Ivo de Jong speelden een matte partij. In het eindspel won Stempher nog een schijf, maar De Jong forceerde vrij gemakkelijk de remise. Spannender was de strijd tussen Maarten Wichgers en Raymond Koopmanschap. Na de opening bleek dat Raymond Koopmanschap enkele belangrijke basisschijven had opgespeeld. Wichgers wist in de partij echter niet te profiteren hiervan. Nick Waterink nam het op tegen last-minute invaller Sierd van Randen. Van Randen verscheen echter na veertig minuten pas achter het bord en Waterink bereikte al vrij snel een sterke centrumstand. Van Randen verdedigde zich echter bijzonder taai, waardoor het voor Waterink lastig zou worden een winstvoering te bedenken. Te lastig, naar later bleek. (6-6)

Antoine Koster speelde een goede partij tegen de sterke Mike Koopmanschap. In het late middenspel zette Mike Koopmanschap wat aan, maar dit bleek niet genoeg om Koster te verschalken. In een symmetrische stelling werd uiteindelijk remise overeengekomen. Natalia Sadowska bereikte een zeer voordelige positie tegen Mitchel Mensinga. Mensinga verliest echter zelden en ook deze keer hield hij het hoofd koel zonder al te grote problemen. Zainal Palmans damde slap en kwam in de verdrukking tegen Vitalia Doumesh. Zainal Palmans bleef kalm en bereikte remise. Maikel Palmans belandde in een gunstige klassieke stelling tegen Johan Wiering. Wiering zag zich genoodzaakt materiaal op te offeren voor een doorbraak. Deze twee eigenschappen konden in het eindspel tegen elkaar worden afgestreept met een remise als eindresultaat. (10-10)

Beide teams schieten niets op met dit gelijke spel. Volgende week treedt het tiental van M(ijnheer) T(ruck) B(anden) aan tegen DES Lunteren, de andere concurrent. Alleen bij winst maken de dammers uit Hoogeveen nog kans op een plek in de nacompetitie. Bij een nederlaag is MTB definitief gedegradeerd en bij een nieuw gelijkspel kan alleen een levensgrote stunt in de slotronde tegen aftredend landskampioen Hijken nog solaas bieden.

Geef een reactie