Nog 10 dagen
Hoogeveen – Een officieel duel tussen de eersteklassers Hoogeveen en H.Z.V.V is in de historie van beide clubs nog nauwelijks voorgekomen. De confrontatie op zaterdag 19 november is dan ook uniek te noemen. Eindelijk heeft Hoogeveen wat ze in Spakenburg al langer hebben: de strijd tussen ‘de blauwen en de rooien’.

hoogeveen-hzvv-13-08-2016-42

De wedstrijd is gratis te bezoeken en begint om 17.00 uur. In de aanloop naar deze wedstrijd wordt er vooruitgekeken naar deze nu al historische ontmoeting. Deze keer met Hoogeveen-spits Marco Hartman, die ook zijn doelpunten maakte voor H.Z.V.V en uitgerekend op de dag van de wedstrijd zijn verjaardag viert.

‘Hoogeveen is mijn club. Ik heb hier de hele jeugdopleiding doorlopen en voel mij er enorm thuis. Ik heb echter ook hele goede herinneringen aan mijn tijd bij H.Z.V.V. I.v.m. mijn werk en het feit dat ik eens op zaterdag wilde voetballen heb ik destijds voor H.Z.V.V gekozen. Het is voor mij de eerste keer dat ik in een officiële wedstrijd tegen H.Z.V.V speel en dat maakt het heel bijzonder’, aldus de aanvaller, die aan andere onderlinge confrontaties weinig goede herinneringen heeft. ‘Eigenlijk is het een triest verhaal. Of het nu bij Hoogeveen of H.Z.V.V was, in de onderlinge duels maakte ik altijd deel uit van de verliezende ploeg. Zo heb ik twee keer de finale van de AH Offerein Bokaal verloren en ook tijdens de finale van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi ging het als speler van H.Z.V.V-fout.’

Tijdens laatstgenoemde wedstrijd was de sfeer grimmig. In een bomvolle sporthal kreeg Hartman het toen in het H.Z.V.V-shirt zwaar te verduren wat betreft de uitlatingen van het Hoogeveen-publiek. ‘Natuurlijk is dat niet prettig. Het zijn echter maar een paar supporters. Die moeten zelf maar eens in de spiegel kijken waar ze mee bezig zijn. Op zo’n moment is het wel moeilijk om je emoties in bedwang te houden. Je moet erboven staan, maar dat valt niet altijd mee.’
In zijn dagelijkse werk als gymdocent op het voortgezet onderwijs wordt Hartman ook al geconfronteerd met de aanstaande derby. ‘Ik geef natuurlijk les aan leerlingen die bij beide clubs spelen. Het leeft bij hun enorm. Elk jaar tijdens het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi is dat ook het geval. Iedere dag word ik door mijn leerlingen wel aan deze wedstrijd herinnerd. Je ontkomt er gewoon niet aan.’

De topschutter gaat het duel met een goed gevoel in. ‘In de laatste twee competitieduels heb ik vijf keer gescoord, dus het gaat lekker. Ook als ploeg draait het momenteel goed. De wedstrijd tegen Bergum afgelopen zondag was natuurlijk fantastisch. Daardoor draaien we mooi bovenin mee in de eerste klasse. Alleen Achilles 1894 loopt weg, maar we staan slechts één puntje achter de nummer twee. Hopelijk kunnen we dit doorzetten richting de bekerwedstrijd tegen H.Z.V.V.’

Op de foto Marco Hartman in duel met Stan Ypenburg tijdens de finale van de AH Offerein Bokaal (Foto: Gerjo Stegeman).

Door Henk Boer

Geef een reactie