The Glasgow Boys – Schots impressionisme 1880-1900

Op dinsdagavond 13 oktober om 19.30 uur geeft Margaret Breukink een lezing in Bibliotheek Hoogeveen met als thema The Glasgow Boys – Schots impressionisme 1880-1900.glasgowboys

Van 22 september 2015 tot en met 7 februari 2016 presenteert het Drents Museum een grote internationale tentoonstelling met werken van The Glasgow Boys, een van de belangrijkste Britse kunstenaarsgroepen van hun tijd.

De schilders van het Franse impressionisme, Barbizon en de Haagse School vormden een belangrijke inspiratiebron voor deze schildersgroep, die eind 19de eeuw furore maakte. Voor het eerst in 100 jaar is een overzicht van dit Schotse impressionisme nu buiten Groot-Brittannië te zien.

Eind 19de eeuw raakte een groep van zo’n twintig zeer diverse schilders van ongeveer dezelfde generatie bevriend met elkaar. Deze groep noemde zichzelf ‘The Boys’. Samen zetten zij zich af tegen de gevestigde orde en trokken erop uit om in Schotland en Frankrijk te schilderen. In Parijse ateliers volgden ze opleidingen en ze reisden zelfs naar Japan. De kracht van de Glasgow Boys was dat zij zich niet alleen allerlei invloeden eigen maakten, maar ook dat zij die verwerkten tot fris en vernieuwend werk.

The Glasgow Boys is de eerste tentoonstelling in de serie Kunst rond 1900 in internationaal perspectief in het Drents Museum.

Margaret Breukink geeft deze avond uitgebreid informatie over dit onderwerp.
Entree: € 6,50.
U kunt zich rechtstreeks aanmelden via www.bibliotheekhoogeveen.nl. Betalen aan de zaal.

Locatie: Centrale Bibliotheek, Willemskade 27, 7902 AV Hoogeveen.

Door Henk Boer

Geef een reactie