Hoogeveen – De eerstejaars van de Business Brood en Banket-opleidingen van het Alfa-college in Hoogeveen assisteerden afgelopen maandag en dinsdag de bakkers bij de productie van zo’n 1500 tot 2000 kilo marsepein.Marsepeindagen2

In de praktijkruimte van de school voor middelbaar beroepsonderwijs werden onder andere varkens, ijsjes, sinterklaasjes, pietjes en leeuwen van marsepein gemaakt. Stuk voor stuk prachtige creaties, maar pronkstuk was toch wel het marsepeinen boek van Sinterklaas. Deze wordt per ons verkocht.

De eerstejaars zijn erg enthousiast over de marsepeindagen. Er wordt hard gewerkt en veel van de bakkers geleerd. De studenten van de opleidingen uitvoerend bakker, niveau 2, en zelfstandig werkend brood/banket bakker, niveau 3, zijn goed op de marsepeindagen voorbereid. Tijdens de praktijklessen op school werken de eerstejaars naar deze dagen toe. Linda Siekman uit Klazienaveen en Michelle Baas uit Emmen besloten zelfs de bakkers op beide dagen te helpen. Sierwerk waar marsepein onder valt, staat dit schooljaar voor de studenten van de opleiding manager/ondernemer bakkerij, niveau 4, niet op het lesprogramma. “We vinden praktijk het leukste wat er is. Daarom zijn we blij dat we de kans hebben gekregen om twee dagen te helpen en zo meer ervaring op te doen.”

Win-win
Onder andere bakkerij Mulder uit Hoogeveen, Fleddérus uit Hooghalen, Meyer uit Groningen, Gosselaar uit Assen en Bergerslag uit Staphorst waren aanwezig om marsepein te maken en begeleiding aan de studenten te bieden. De bakkerij uit Staphorst nam voor het eerst deel, maar is erg enthousiast. De marsepeindagen is een win-winsituatie, want het is een mooie praktijkervaring voor de studenten en de banketbakkers zijn goed voorbereid op het Sinterklaasfeest.

Open Bedrijvendag
Tijdens de Open Bedrijvendag op zaterdag 7 november opent het Alfa-college haar deuren. Van 10.00 tot 16.00 uur is het mogelijk om onder andere een bezoek te brengen aan het praktijklokaal van Brood en Banket. Er is van alles te zien, te doen, te ruiken en niet vergeten te proeven.

Door Henk Boer

Geef een reactie