Zakelijk

Massagetherapeut Lenneke Dam gaat spierpijn te lijf

HOOGEVEEN – ‘Opzij opzij opzij, maak plaats maak plaats maak plaats, we hebben ongelofelijke haast. Opzij opzij opzij, want wij zijn haast te laat, we hebben maar een paar minuten tijd.’ Herman van Veen typeerde in 1979 heel scherp het arbeidsethos van de gemiddelde Nederlander.

Eigen foto © Massagetherapeut Lenneke Dam

Als we aan het werk zijn is er geen tijd voor afleiding. Nou ja, misschien even bij de koffieautomaat, maar daarna is het weer knallen. De aspirines liggen in de la voor het geval hoofdpijn of een irritante spierpijn denkt het gesprek met bijvoorbeeld een belangrijke klant te kunnen verstoren.

Geen toeval ‘Begrijpelijk, maar niet verstandig dat mensen zo denken’ zegt massagetherapeut Lenneke Dam uit Hoogeveen. ‘Die spierpijn, nek- of hoofdpijn is geen toeval. Het is een waarschuwing van je lichaam. Te veel spanning, een verkeerde houding, werkdruk of emotionele stress, noem maar op. Het heeft allemaal lichamelijke gevolgen. Het gaat in je spieren zitten, vandaar die pijn. Een aspirine helpt misschien even, maar het lost niets op.’

Uitkomst Een bezoek aan de praktijk van Lenneke Dam in bedrijvenhotel De Compaen kan wel uitkomst bieden. ‘Na een intakegesprek ga ik proberen de spanning van de spieren te halen door middel van massage. Dat is niet iets wat in een kwartier geregeld is. Daarom maak ik samen met de klant een behandelplan’, legt de therapeut uit. Om de klachten te lijf te gaan kan ze diverse soorten massage inzetten zoals bindweefselmassage, triggerpoint, medical taping, cupping of Dorn Therapie. Een uitgebreide beschrijving hiervan is te vinden op haar website, www.massagepraktijklennekedam.nl. Haar behandeling kan de kwaal aanpakken, maar de klant kan zelf ook iets doen. Laat bijvoorbeeld de koffie vaker staan. Te veel cafeïne leidt onder meer tot hoofdpijn.

Totale plaatje Bij een behandeling wordt er verder gekeken dan alleen die spierpijn in nek of rug of de hoofdpijn. ‘Ik zoek grondig uit waar het probleem vandaan komt. Pijn in de nek hoeft namelijk niet per se daarvandaan te komen. Bij twijfel verwijs ik direct door naar een arts. Ik ben tenslotte geen medicus.’ Omdat de Hoogeveense therapeut aangesloten is bij de beroepsvereniging NVST en de koepelorganisatie RBCZ, wordt een behandeling in de meeste gevallen door de zorgverzekeraar vergoed.

Geef een reactie