HOOGEVEEN – Het is vandaag vrijdag 8 oktober 2021 een week geleden dat een groep genodigden aanwezig waren in de voormalige synagoge van Hoogeveen. RTV Drenthe en een paar kranten hebben er geringe aandacht aan besteed hoe burgemeester Loohuis afstand nam van het handelen van diens voorganger in oorlogstijd burgemeester Tjalma. Er is een stream uitgezonden van deze bijzondere bijeenkomst waar een paar honderd mensen naar gekeken hebben.

Daar werd de opmerking onder geplaatst dat het geluid soms slecht was te verstaan. Het team ‘Koopman op pad’ heeft deze dienst opgenomen in HD beeld en geluid om deze zo nog toegankelijker te maken voor een groot publiek. En op te slaan als een historisch beeld voor de geschiedenis. Historisch gezien had de NOS zelfs deze bijeenkomst live moeten uitzenden. Met dank aan Albert Metselaar voor diens inzet en aanzet tot deze herdenkingsdienst. Omdat de Joodse gemeenschap op zaterdag de sjabbat vieren, publiceren we deze opname op vrijdag.

Zondag a.s. komt Koopman op pad met de normale wekelijkse bijdrage dit keer gaat over het nut en belang van de AED en de daarbij behorende vrijwilligers. Volgende week geeft Oud-Bethesda-arts Marnix Koppe in Koopman op pad zijn belevenis over het historische moment op 1 oktober in de voormalige Synagoge in Hoogeveen en zijn warme gevoelens voor de Joden en het Jodendom.

Geef een reactie