Door Michel Stempher

Hoogeveen – Vandaag is alweer de zevende editie van MTB Open geopend. Na de openingszet van wethouder A.W. Hiemstra aan het bord van drievoudig Europees kampioen Martijn van IJzendoorn werden de klokken in werking gesteld van de 108 deelnemers en daarmee is het toernooi officieel van start gegaan.

Foto krant

Naast de overwinningen van de topfavorieten zijn er opmerkelijk veel verrassende resultaten gevallen in duels tussen spelers met een aanzienlijk ratingverschil.

De toernooiwinnaar van vorig jaar, Nick Hoving, kende in zijn wedstrijd uit de eerste ronde weinig problemen met tegenstander Aike Smid. Al vroeg in de partij bereikte Hoving een doorbraak en dit gegeven was voldoende voor de winst. De andere titelkandidaten, onder wie grootmeesters Macadou N’Diaye en Mor Seck en meesters Martijn van IJzendoorn, Sven Winkel wonnen hun partij.

Het leuke van een toernooi is dat op voorhand niet alle uitslagen al vast staan. Zo bereikte Darja Koullen een ontzettend goede remise tegen Nick Waterink. Het Nationaal Talent van HDC Hoogeveen keek al vanaf het begin van de partij aan tegen een sterke aanval van zijn jonge tegenstandster en moest alle zeilen bijzetten om remise te halen. Naast Darja Koullen boekten Nicole de Vries, Jaap Vos, Ratan Ganeshie, Kees Osté, Matthijs Jonkman en Gerard Kramer knappe remises tegen veel sterkere spelers. Dinsdag vanaf 09:30 uur spelen de deelnemers een dubbele ronde.

Damclub Hoogeveen organiseert het toernooi echter niet alleen voor de topspelers. Veel belangrijker zijn de jeugdspelers. Om deze reden vindt dit jaar al voor de derde keer een neventoernooi voor acht zeer jonge kinderen plaats! Zij maken in vier lange partijen uit wie het beste talent is. In de eerste ronde wisten Vera Brunink, Wilmer Oostindjer, Leon Wassen en Sil Bols te winnen van respectievelijk Shauna Luisman, Cédric van der Kamp, Dyon Treffers en Arthur Schep. Het jeugdtoernooi gaat woensdag om 13:00 uur verder met de volgende ronde.

Alle uitslagen (en partijen!) zijn op de website www.damclubhoogeveen.nl/toernooien te vinden onder de kopjes met ‘Uitslagen’ erin.

Door Henk Boer

Geef een reactie