HOOGEVEEN – Een goed begin van het nieuwe jaar voor Merel Ek. De politiek verslaggeefster van Hart van Nederland is maandag namelijk uitgeroepen tot Hoogevener van het Jaar 2022. Volgens de jury volgt en bevraagt ze de landelijke politiek op een nuchtere en scherpe manier en staat ze haar ‘mannetje’ tussen al het grote politiek geweld.

Ek is verkozen uit een “zeer groot” aantal aanmeldingen. Om de eretitel te krijgen, moet je van onbesproken gedrag zijn en Hoogeveen op een positieve manier onder de aandacht hebben gebracht. Ook moet je nét een beetje anders zijn. Aan die criteria voldeed Ek volgens de vijfkoppige jury.

Overdonderd
Toen de jury haar als winnaar uitriep, was ze zichtbaar overdonderd. Ze wist van te voren namelijk niet wat haar te wachten stond. Met een smoes werd ze naar de coulisse gelokt. “We kregen zogenaamd een rondleiding. Toen hoorde ik ineens: ‘Ze verslaat de landelijke politiek.’ Ik dacht: wie is er nog meer van de collega’s?”, zegt Ek in een reactie.

Toen de verslaggeefster 4 jaar oud was, verhuisde ze naar de Drentse gemeente. “De basis voor haar nieuwsgierigheid is dus hier gelegd”, aldus voorzitter van de jury Dina van Linge. Uit haar jeugd weet ze nog dat Hoogeveen “draait op vrijwilligers”, vertelt Ek. “Die vrijwilligers maken Hoogeveen wat het is. De prijs is dus ook voor die mensen.”

‘Open boek’
Gedurende haar schooltijd stond ze al vooraan tijdens debatten en nam ze niet zomaar alles voor waar aan. Nu is Ek sinds een jaar politiek verslaggeefster van Hart van Nederland. De jury benadrukt dat het niet uitmaakt welke politicus ze interviewt, “ze weet diegene altijd te ontlokken tot gedurfde uitspraken”, aldus Van Linge. “Maar zelf is ze ook niet wars van precaire ontboezemingen en is ze als een open boek aan tafel van Vandaag Inside.”

Johan Derksen maakt nogal eens een plagerige opmerking over Hoogeveen, maar als reactie daarop heeft “Ek de heren van Vandaag Inside als een ware ambassadeur uitgenodigd om Hoogeveen te bezoeken, onderbouwd met schitterende Hoogeveen promotie.”

Eerdere winnaars
De verkiezing van Hoogevener van het Jaar wordt sinds 1985 uitgereikt en is een initiatief van Mediahuis Noord, de uitgever van de Hoogeveensche Courant. Eerdere winnaars van de prijs waren onder andere voetbalster Vivianne Miedema, zanger René Karst en wielrenner Erik Dekker.

Door Henk Boer

Geef een reactie