Met Koopman op pad 2019

Met koopman op pad is een gezamenlijke rubriek van

Elim-Drenthe.nl en de Hoogevener.nl

Elim/Hoogeveen – Heel bijzonder wat het team van “Met Koopman op pad” allemaal tegen komt. En er wekelijks op uit gaan om een leuk of actuele reportage te maken. En dit alles in het Drentse dialect. De eerdere gemaakte reportages zijn in een volledig overzicht te zien op.

www.koopmanoppad.nl
www.dehoogevener.nl

“Met Koopman op pad” is een initiatief van Peter Aalders, Roelof Koopman en Henk Boer van de Hoogevener. Zondagsmiddags worden de nieuwe video’s online gezet.

Aflevering 58 2e jaargang (28 dec 2019)
Koopman neemt kijkje in garage van de toekomst

HOLLANDSCHEVELD – Er gaat de komende tijd veel veranderen voor de automobilist. Dit vraagt natuurlijk ook een aanpassing van de garagebedrijven. Koopman, zelf ook een autoliefhebber neemt ons mee naar de garage van de toekomst en die is dichterbij dan menigeen denkt. Het is Autobedrijf Martens aan de Riegshoogtendijk in Hollandscheveld.

Aflevering 57 2e jaargang (25 dec 2019)
Koopman op pad in de Kerstsferen

ELIM – Koopman op pad heeft dit jaar veel aandacht aan Sinterklaas besteed en wil ook aan de kerst niet voorbij gaan. Om een prachtig kersttafereeltje te bezichtigen, met vrije toegang, kunt u voor het einde van dit jaar eens kijken aan de Langewijk in Elim en dan het onverharde gedeelte..

Daar treft u het gezellige huisje van Jan en Ankie. Het is in deze periode echt een Kersthuisje uit een Disneyfilm. Koopman op pad neemt de kijker mee naar deze belevenis en voert een leuk gesprek met deze echte kerstmensen uit Elim. Ook was Koopman op pad bij de Kerstmarkt van Stalhouderij Nieuw Moscou ook daar een korte impressie van in ditzelfde filmpje. Samenvattend alom Kerst in 2019.

Aflevering 56 2e jaargang (11 dec 2019)
Koopman op pad nam kijkje bij Varia-FM

ELIM – Varia-FM is een groep enthousiaste amateur radiomakers. Koopman op pad is dit keer op bezoek bij Radio Kleine Mus in Nieuwlande die 1 keer in de twee weken van 18 tot 23 uur op maandag draait via de Varia-FM.

Deze zender is te beluisteren via www.variafm.nl en via de app die te downloaden is via Google-play en App Store voor iPhone gebruikers. Maar liefst 24 uur gevarieerde muziek door een variatie in de verschillende stations met als hoofdgenre piratenmuziek.

In deze aflevering van Koopman op pad (www.koopmanoppad.nl) maken we kennis met Roy Doldersum een echte “piraat” in hart en nieren met een grote liefde voor vinyl en dan hoofdzakelijk in onze eigen taal of dialect. Ook maken we hier kennis met het duo “Buurman en Buurman” ook een echte “variateit” van Varia-FM. In januari a.s. maken we kennis met deel twee van dit duo. Gezellig leuke plaatjes draaien met het liefst veel verzoek aanvragen. Verzoekjes kunnen nu gemakkelijk aangevraagd worden via de Varia-FM app.

Via deze app kunt u zien wie er draait (programma) en gelijktijdig luisteren en verzoekjes aanvragen. Bent u een liefhebber van de echte piraten hits dan is deze app een echte aanrader. Na het zien van deze aflevering zult u enthousiast zijn. Varia-FM zit niet voor niets zo in de lift. Er komen steeds meer luisteraars bij en dat mogen wat betreft Roy en de andere Varia-FM Dj’s er nog wel veel meer worden. Het staat vast dat het aan het enthousiaste team van Varia-FM niet zal liggen. Luister maar eens en dan blijft u zeker luisteren.

Aflevering 55 2e jaargang (14 dec 2019)
Wat zit er bij ons in de grond

HOLLANDSCHEVELD – We maken ons druk over PFAS wat uitgerukt wordt met meerdere getallen achter de komma maar hoe hypocriet zijn we eigenlijk? Als we het even binnen onze gemeente Hoogeveen houden, wat is daar door de overheid niet in de grond laten stoppen. Veel wijken in os gebied zijn deels gedempt met bedrijfsafval van de industrie uit Hoogeveen.

Begin jaren 60 dacht men nog dat als we het wegstopte in de grond er niemand meer weet van had, maar is dat zo? Roelof Akse uit Elim is getuigen geweest van deze dumpingen die heel wat meer gevaarlijke stoffen bevatte dan waar we ons op dit moment druk over maken. Waarschijnlijk zal “men” spoedig verklaren dat wat er toen in de grond gestopt is met medeweten van de Gemeente Hoogeveen niet schadelijk is voor de volksgezondheid. Wij van team Koopman op pad plaatsen daar onze vraagtekens bij, zeker na het gesprek met Akse. Kijk deze aflevering en trek zelf uw conclusie.

Aflevering 54 2e jaargang (30 nov 2019)
Sinterklaas is er voor alle kinderen

HOOGEVEEN – Arm of rijk, voor Sinterklaas is iedereen gelijk moet Cor Velting hebben gedacht toen deze zeven jaar geleden startte met het VUE sinterklaas-evenement voor de kinderen uit de bijstandsgezinnen. Dat het aanslaat is vandaag 30-11-2019 wel bewezen. Maar liefst 75 gezinnen hadden zich aangemeld voor deze zevende editie van dit geweldige initiatief.

De samenbindende factor in dit geheel is de stichting Actief Samenleven (www.actiefsamenleven.nl) Koopman op pad was er vandaag weer bij. Wij van Koopman op pad vinden het geweldig dat er aan deze gezinnen gedacht wordt, maar aan de andere kant schandalig dat een zo’n rijk land als Nederland dit laat gebeuren.

In deze aflevering kunt u zelfs horen dat het aantal gezinnen wat in of rond het bijstandsniveau leeft toenemen in de gemeente Hoogeveen. Roelof Koopman was deze aflevering afwezig en is waargenomen door cameraman en regie van Koopman op pad. Peter is blij dat Roelof er de volgende aflevering weer bij is.

Aflevering 53 2e jaargang (14 nov 2019)
Sinterklaas feestelijk onthaald in Krakeel

klaas is vorige week aangekomen in centrum Hoogeveen. Door de speciale band van Sinterklaas met de wijk Krakeel in Hoogeveen, kwam de Sint en zijn Pieten vandaag aan per stoomboot (Pakjesboot 7 uit de bioscoopfilm ‘Het Gouden Kompas’) bij de Edisonbrug.

Natuurlijk was team Koopman op pad daar bij.
Aan boord van pakjesboot 7 was een filmpiet die de boottocht vanaf het water heeft gefilmd. Over Koopman wou de Sint niets zeggen voor de camera. Dat lijkt niet al te best. Toen de hoofdpiet hem vroeg of hij dit bijna afgelopen jaar wel lief was geweest, wees Koopman naar zijn cameraman.

Zo zie je maar weer ook Koopman probeert de schuld van zijn ondeugendheid af te schuiven, maar in het boek van Sinterklaas staat alles klip en klaar. De Krakeelse kindertjes hebben weer genoten en deze aflevering van Koopman op pad laat de prachtige intocht in Krakeel zien. Geniet er van.

Aflevering 52 2e jaargang (17 nov 2019)
Koopman bij de Intocht van Sinterklaas in Hoogeveen.

HOOGEVEEN – Ook dit jaar is Koopman op pad door Sinterklaas weer uitgenodigd een mooie video documentaire te maken van zijn intocht in Hoogeveen. Dit keer is er extra rekening gehouden met de kinderen die niet konden komen door ziekte of andere reden. Ook voor deze kinderen willen de Sinterklaas en zijn Pieten er zijn.

Roelof Koopman, Peter Aalders, Hen Boer en Leroy Engels hebben deze keer er samen weer een leuk geheel van kunnen maken. Natuurlijk was dat nooit gelukt zonder de medewerking van Sinterklaas en zijn Pieten. Zonder hen was het niet mogelijk geweest er zon mooi geheel van te maken. Maak je niet ongerust, Koopman op pad heeft de komende dagen nog veel meer Sinterklaas-nieuws. De volgende aflevering is over de intocht van Sinterklaas in Krakeel. Dit keer met de pakjesboot. Dus blijven kijken.

Aflevering 51 2e jaargang (15 nov 2019)
Koopman op pad in de Vue Cinema, met en voor Sinterklaas

HOOGEVEEN – In de Gemeente Hoogeveen zijn veel initiatieven om (financieel) kwetsbare gezinnen een hart onder de riem te steken. Zo is er onder andere het jaarlijkse Bioscoopevenement van Stichting Actief Samenleven en de Sinterklaas-speelgoedactie van Humanitas Zuid Drenthe. Net als vorig jaar hebben alle vrijwilligersorganisaties de krachten gebundeld om op zaterdag 30 november 2019 een Bioscoop en Sinterklaas evenement te organiseren.

Bij de organisatie van dit evenement zijn Stichting Actief Samenleven, Humanitas Zuid Drenthe, Stichting Leergeld, Stichting One, Stichting de reddende Engel en de Voedsel-, Kleding- en Speelgoedbank “ Robin Hood “ betrokken. Het team ‘Koopman op pad’ zal hierbij aanwezig zijn om dit allemaal vast te leggen. Voor wie ? Het Bioscoop en Sinterklaas evenement is speciaal bedoeld voor ( financieel) kwetsbare gezinnen die cliënt zijn bij de voedselbank, kledingbank en speelgoedbank in de Gemeente Hoogeveen.

Ook gezinnen die op een andere manier met hulpverlening in het gezin te maken hebben kunnen zich aanmelden voor dit leuke evenement. Al 7 jaar op rij stelt Vue Cinema Hoogeveen belangeloos een aantal zalen beschikbaar om een leuke familiefilm voor de gezinnen te presenteren. Ook de werknemers van Vue Cinema Hoogeveen werken deze zaterdagmorgen ook geheel belangeloos mee. Met trots kunnen we vertellen dat dit jaar de film Sinterklaas en het Gouden Kompas zal worden vertoond.

Een film die is geproduceerd door Gouden Staf Producties uit Hoogeveen. De inloop is vanaf 10.00 uur en de film begint om 10.30 uur. In de pauze is er voor alle gezinnen een lekkere consumptie en dankzij een donatie van Nationaal Fonds Kinderhulp zijn er ook weer heerlijke oliebollen voor alle gasten aanwezig. We hebben ons laten vertellen dat dezelfde Sinterklaas en een aantal zwarte pieten die in film spelen in de pauze en na afloop van de film ook aanwezig zijn. Na afloop van de film wacht alle gezinnen nog een fantastisch cadeau van Sinterklaas en zijn zwarte Pieten. Het team van ‘Koopman op pad’ is onder de indruk van dit evenement daarom een vooraankondiging door een gesprek met de makers van de bioscoopfilm. Laat dat nu Goudenstaf producties in Hoogeveen zijn.

Aflevering 50 2e jaargang (07 nov 2019)
De uitslagen Smederij verkiezing Elim

ELIM – Gisteravond, woensdag 6 november 2019 werd (per ongeluk) op dankdag de Smederij Elim verkiezing gehouden. Het team Koopman op pad maakte er een videoverslag van met daarin de uitslag van de verkiezing. Kijk en geniet.

Aflevering 49 2e jaargang (05 nov 2019)
Koopman heeft Interesse in de golfsport?

TIENDEVEEN – Bent u nieuwsgierig of de golfsport ook iets voor u is en vraagt u zich af of dat financieel wel haalbaar is? Dan is het verstandig om dit filmpje van Koopman op pad opgenomen bij Golf Club Martensplek eens serieus te bekijken.

Bij een golfclub hebben we vaak een beeld van clique en duur. In deze aflevering van Koopman op pad krijgt u een totaal ander beeld. Het is niet alleen informatief, maar ook leuk om te kijken.

Aflevering 48 2e jaargang (31 okt 2019)
Artiesten en ondernemers

HOLLANDSCHEVELD – In deze aflevering van Koopman op pad zitten twee onderwerpen. Het eerste deel is ontspanning en het tweede deel kan zowel bij ondernemers als de gemeente Hoogeveen juist spanning oproepen. Recentelijk had de videorubriek Koopman op pad een aflevering met de heren ten Caat over de band No Name, net voor deze het succesvolle optreden gaf in De Tamboer.

Leroy Engels, die het team Koopman op pad regelmatig ondersteund heeft opnames gemaakt van dit concert. In het eerste deel treft u een korte samenvatting. In het tweede deel is Roelof in gesprek met Tonnis Santing, ondernemer en o.a. mede eigenaar van wasstraat De Wasbeer in Hoogeveen.

Deze heeft niet het gevoel altijd begrepen te worden door de Hoogeveense ambtenarij. Men zou meer open moeten staan voor ondernemers met goede plannen. Het beeld ontstaat dat er veel van ondernemers gevraagd wordt en als het op de gemeente zelf aankomt alles niet bepaald vlotjes verloopt.

We hopen dat deze uitzending mag bijdragen aan een tweede concert van No Name in februari 2020 in Nieuwlande en dat de ambtenarij zich wat meer positief gaat inzetten voor onze ondernemers. Meer werkgelegenheid is meer welvaart en dat kan de Gemeente Hoogeveen wel gebruiken.

Aflevering 47 2e jaargang (24 okt 2019)
Koopman op pad bij Hoogeveens Schaaktoernooi

HOOGEVEEN – Het Hoogeveen Schaaktoernooi duurt nog tot zaterdag 26 oktober aanstaande. Het toernooi bestaat uit de Hoogeveen Matches, het Hoogeveen Open en twee toernooien voor amateurs. Alle toernooien vinden plaats in het sfeervolle raadhuis van Hoogeveen.

In het schaakcafé geven bekende commentatoren hun analyse. Tijd voor Koopman op pad eens een kijkje te gaan nemen in het hart van het Hoogeveens schaakcentrum. Jeroen Bottema legt Roelof alles uit over het schaken. Zaterdag is de grote finale waar de bezoekers kunnen kijken.

Aflevering 46 2e jaargang (18 okt 2019)
Met Koopman op pad, Camping Tussen De Wieken een top camping

HOLLANDSCHEVELD  – Het gaat goed met tussen Camping Tussen de Wieken. Dat is prachtig zie ik u denken, maar dat vindt blijkbaar niet iedereen. Er zijn er die behagen scheppen in het feit verkeerde en onjuiste berichten via de sociale media te verspreiden. Meestal is dan de beste remedie niet op reageren, maar als het hardnekkig blijft aanhouden dan is het soms toch wel van belang duidelijkheid te verschaffen.

De camping zou te koop staan en zou een vestingplaats zijn voor in dit gebied werkende Polen. Alle twee volledig niet waar. Sterker nog er verblijft geen enkele Pool op de camping. Bij het bezoek van team Koopman op pad troffen we een camping zoals we deze maar zelden zien. Werkelijk alles keurig voor elkaar en zeer goed onderhouden. Van verkoop is geen sprake.

Wel wordt er continue gewerkt aan verbetering en comfort voor de campinggasten. In dit filmpje is Koopman in gesprek met Hester Gritter, de eigenaresse en samen lopen deze over de camping waar zo veel mensen uit heel ons land positieve herinneringen hebben liggen. Wat Hester betreft zal dit nog heel lang blijven voortduren. Een zeer gedreven vrouw met positieve inzet voor hetgeen zij als haar levenswerk beschouwd. Kijk het filmpje en oordeel zelf.

Aflevering 45 2e jaargang (12 okt 2019)
Koopman op pad 'Protest tegen bezuinigingen Sociaal Domein'

HOOGEVEEN – Van alle kanten komt er protest tegen de aangekondigde bezuinigingen op het Sociaal Domein. Zo was er recentelijk nog in het nieuws dat er dik vierhonderd ingevulde protest kaarten opgehaald zijn in de Hoofdstraat van Hoogeveen. Deze gevulde kruiwagen werd geparkeerd voor de tafel van B & W tijdens de algemene beschouwingen in de Hoogeveense Gemeenteraad.

Velen zeggen we NEE tegen de bezuinigingen op het Sociale Domein. Een protest was wel heel bijzonder. Deze heeft het hart van heel veel sociale Hoogeveners geraakt. Een veel gehoorde reactie was “Mooier hadden wij het niet kunnen verwoorden”. In deze aflevering van de wekelijkse videorubriek www.koopmanoppad.nl ziet u hoe en door wie. We hopen dat deze aflevering heel veel gedeeld gaat worden op de sociaal media. Mogelijk raakt het dan ook de harten van onze bestuurders. Dat er bezuinigt moet worden kunnen we wel begrijpen, maar niet over de ruggen van de zwakkeren in de Hoogeveense samenleving.

We hebben ook een zorgplicht voor elkaar! Het gaat uiteindelijk niet om de cijfertjes maar om de mens die het treft. Mocht u behoefte hebben om te reageren op deze aflevering dan kunt u dat doen via het emailadres: metkoopmanoppad@gmail.com Geef dan s.v.p wel aan of u toestemming geeft dat uw schrijven, uiteraard zonder namen e.d., mag worden gepubliceerd.

Aflevering  44 2e jaargang (06 okt 2019)
Stichting Actief Samenleven geeft vrijwilligers in zorg een pluim

HOOGEVEEN – Net als bij bijvoorbeeld Stichting Elim Vitaal & Actief heeft ook het bestuur van Actief Samenleven de vrijwilligers in de zorg hoog in het vaandel staan. Deze vrijwilligers zijn onmisbaar in de tegenwoordige tijd en van onschatbare waarde voor onze vaak eenzame ouderen. Allemaal mensen die vaak hard hebben gewerkt voor onze welvaart en die op hun oude dag door de overheid een beetje in de steek worden gelaten.

Pensioenkortingen en allerlei versoberingen op de WMO zijn zo maar een paar voorbeelden die onze ouderen hard raken. Om alle zorgen en ongemakken even te vergeten had stichting Actief Samenleven een geweldig evenement georganiseerd en dat is kunnen we echt wel stellen een groot succes geworden. De ouderen hebben genoten van de circus in de zorg. Echt een ouderwet stukje gezelligheid die deed terug denken naar lang vervlogen tijden.

Omdat ook Koopman op pad onze ouderen een warm hart toedraagt, hebben deze een kleine samenvatting van dit geweldige evenement gemaakt. We hopen dat we in deze aflevering de aloude sfeer van vroeger even hebben kunnen terugbrengen naar vandaag. Veel kijkplezier.

Aflevering 43 2e jaargang (01 okt 2019)
Vooraankondiging 50 jaar No Name in Koopman op pad

Vooraankondiging van het laatste optreden van de band No Name, in het cultureel centrum de Tamboer  Hoogeveen van  5 oktober.

Aflevering  43 a 2e jaargang (03 okt 2019)
50 jaar No Name in Koopman op pad

HOLLANDSCHEVELD – De bandleden van No Name waren vijfenveertig jaar lang nooit thuis in het weekend. Vanaf eind jaren ’60 werd er elk weekend feest gevierd door de band rondom Bertus ten Caat. Bandleden kwamen en gingen en de band had de meeste succes in de jaren ’70. Ze deden mee aan talentenjachten en speelden zelfs bij live televisie uitzendingen. Een van de hoogtepunten was het winnen van een landelijke ABBA-look-a-like-wedstrijd op Radio 2.

Na vijfenveertig jaar kwam er een stilstand bij No Name. Vorig jaar pakten de bandleden nog eenmaal de instrumenten op voor Muziek uut Veen. Dit gezamenlijke project van de Bibliotheek / Verhalenwerf, Het Podium en De Tamboer zet Hoogeveense bands uit de jaren ’60, ’70 en ’80 in de spotlight.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, daarom geeft No Name vijftig jaar na oprichting nog één keer een spetterend concert in De Tamboer! Koopman op pad had een openhartig gesprek met de heren ten Caat over de band en alles er om heen. Het is een wat langere aflevering dan gewoonlijk, maar het is het kijken meer dan waard.

Aflevering 42 2e jaargang (01 okt 2019)
Koopman door Stichting Bijeen nu nog geleerder!

HOOGEVEEN – Deze week 2 oktober tot en met 14 oktober 2019 is het weer de jaarlijkse Kinderboekenweek. Tijdens deze editie van de Kinderboekenweek is het thema “Op reis”. Onze bibliotheek nodigt al zijn leden, niet-leden en hun vriendjes uit om naar Bibliotheek Hoogeveen te komen en kennis te maken met alle gave boeken rondom reizen.

Toen Koopman hier kennis van nam stapte hij bij Peter in de auto om direct naar de bibliotheek in Hoogeveen te reizen, alwaar deze aflevering van “Koopman op pad” werd opgenomen.

Het is weer een leuke aflevering geworden.
Veranderingen volgen elkaar razendsnel op. Wie kan daar snel op inspelen, de juiste beslissingen nemen of het goede antwoord hebben? Met z’n veertienen kan dat. De directeuren van de 13 openbare basisscholen hebben wekelijks intensief overleg. Dat gaat van uitwisseling van leerkrachten, het opvangen van zieke collega’s tot ervaringen uitwisselen op velerlei gebied.

Belangrijke aandachtsgebieden, zijn ook de vorderingen van het Masterplan. Hieronder vallen o.a. opbrengstgericht werken en nieuwe vormen van lesgeven op het gebied van rekenen en taal.

Het team Koopman op pad was bij de studiedag van Bijeen en… het heeft resultaat gehad. Koopman is er geleerder door geworden. Echt boeiend om te zien hoe deze mensen hun vak als onderwijzer serieus nemen en er alles aan doen om hierin te blijven groeien.

Aflevering 41 2e jaargang (29 sep 2019)
Koopman door Stichting Bijeen nu nog geleerder!
(YouTube filmpje is off line gehaald)

HOOGEVEEN – Koopman op pad was uitgenodigd bij de studiedag van Stichting Bijeen. In het wapen van de gemeente Hoogeveen worden bijen afgebeeld. Bijen zijn nijvere diertjes die samen er voor zorgen dat ze in het voorjaar en de zomer, hun wintervoorraad honing aanleggen.

En de bij is vertegenwoordigd in het logo van Bijeen, want samenwerken en samen leren blijven belangrijke pijlers bij het openbaar basisonderwijs. Alle 13 openbare basisscholen in de gemeente Hoogeveen vallen onder Stichting Bijeen. Voor u misschien geen bekende naam, maar de 13 openbare basisscholen kent u vast wel. Met 13 locaties, 130 leerkrachten en ruim 1.500 leerlingen is Bijeen een sterk antwoord op de veranderingen die binnen het onderwijs plaats vinden.

Het onderwijs is de afgelopen tientallen jaren net zo dynamisch geworden als de maatschappij. Veranderingen volgen elkaar razendsnel op. Wie kan daar snel op inspelen, de juiste beslissingen nemen of het goede antwoord hebben? Met z’n veertienen kan dat. De directeuren van de 13 openbare basisscholen hebben wekelijks intensief overleg. Dat gaat van uitwisseling van leerkrachten, het opvangen van zieke collega’s tot ervaringen uitwisselen op velerlei gebied. Belangrijke aandachtsgebieden, zijn ook de vorderingen van het Masterplan.

Hieronder vallen o.a. opbrengstgericht werken en nieuwe vormen van lesgeven op het gebied van rekenen en taal. Het team Koopman op pad was bij de studiedag van Bijeen en… het heeft resultaat gehad. Koopman is er geleerder door geworden. Echt boeiend om te zien hoe deze mensen hun vak als onderwijzer serieus nemen en er alles aan doen om hierin te blijven groeien.

Volgende week gaat Koopman op pad (www.koopmanoppad.nl ) over het Circus in de zorg en de week daarop staat het 50 jarig bestaan van de band No Name op het programma.

Aflevering 40 2e jaargang (22 sep 2019)
Hoogeveen blij met bezoek Koningspaar

HOOGEVEEN – Er zijn al heel wat foto’s en filmflitsen de revue gepasseerd en er is veel over geschreven in alle media. In alle bescheidenheid denkt het team van Koopman het meest uitgebreide videoverslag te hebben over het bezoek aan het centrum van Hoogeveen.

De redactie van Koopman op pad deelt vandaag deze aflevering met alle liefhebbers van ons Koningshuis en hopen dat jullie er van genieten. Heeft u tips of suggesties voor leuke onderwerpen, kunt u ons dit melden via het contactformulier van de nieuwe “Koopman op pad” site. De wekelijkse afleveringen blijven ook te bekijken via de facebookpagina’s, de Elimsite, De Hoogevener en Regionieuws Hoogeveen.

Aflevering 39 2e jaargang (21 sep 2019)
Maandag aanstaande start HBO opleiding in Hoogeveen

HOOGEVEEN – Op maandag 23 september gaat de eerste hbo-opleiding voor verpleging van start bij het NNCZ Jannes van der Sleedenhuis “Mein Vuurland” locatie Wolfsbos. Voor het team van Koopman op pad één reden temeer om een kijkje te gaan nemen, voor deze extra editie.

Daar ging Roelof in gesprek met Helma Schraa de praktijk expert, over de hbo-opleiding voor verpleging. De opleiding word gegeven In samenwerking met een LOI leraar.

Aflevering 38 2e jaargang (15 sep 2019)
Samenvatting bloemen corso Elim

ELIM – Het 49e Bloemencorso Elim heeft wederom weer een prachtig dahliacorso neer gezet, met een ongekend hoog aantal bezoekers. Wij spraken zelfs bezoekers uit Urk. Deze Urkers hebben aan Het Hoosvat naar dit prachtige corso gekeken en zaten zichtbaar te genieten. Wederom een grote prestatie voor een klein dorp als Elim. Door de intense inzet van tal van vrijwilligers is dit gekomen tot een resultaat van formaat.

Zowel de grote als de kleine wagens met daarbij de versierde karren waren tot in de detail uitgewerkt en een streling voor ons oog. De corsowagens staan nu opgesteld op een van de dahliavelden aan de Carstenswijk.

Aflevering 37 2e jaargang (08 sep 2019)
Jeugdafdeling De Peddelaars zag Abraham: ‘Gesprek met Luc Reinds’

HOOGEVEEN – De jeugdafdeling van wielrennersvereniging (WRV) De Peddelaars, de grootste in ons land, bestaat inmiddels ruim 50 jaar. Gedurende het jaar vonden er diverse feestelijke activiteiten plaats om dit te vieren. WRV De Peddelaars werd in december 1951 in Hoogeveen opgericht. Dertien jaar later, in 1964, werd daar de jeugdafdeling van 8 tot en met 14 jaar aan toegevoegd.

Cees de Jong en Piet van Kuilenburg waren toen de enige jeugdleiders. Beiden hadden geen wielerverleden, maar begonnen vol enthousiasme aan hun leiderschap. In de regio werd actief gewerkt om leden te werven en werden vele scholen en buurtverenigingen aangedaan. De bakermat van de jonge Peddelaars ligt in Hollandscheveld. Het officiële wielrennen voor de jeugd bestond in Noord-Nederland nog niet.

Bij de oprichting van de jeugdafdeling hebben De Peddelaars baanbrekend werk verzet. Luc Reinds, toen woonachtig in Hoogeveen, trad toe in het bestuur en is tot op de dag van vandaag nog altijd nauw betrokken bij de wielerclub in Hoogeveen

In deze aflevering van “Met Koopman op pad” vertelt hij hier alles over. Luc is niet alleen een enthousiast liefhebber van de wielersport, maar is ook een boeiende verteller. Het team “Koopman op pad” heeft in ieder geval genoten van zijn boeiende verhalen.

Aflevering 36 2e jaargang (01 sep 2019)
Be Okken licht de breuk met Gemeente Belangen toe

HOOGEVEEN – In de aflevering van Koopman op pad is in deze aflevering Roelof in gesprek met Be Okken die meer dan dertig jaar actief is geweest binnen Gemeente Belangen Hoogeveen en omgeving.

Hoe het allemaal zo ver heeft kunnen komen en waar het fout is gegaan komt allemaal aan bod in deze aflevering. Het is de druppel die de emmer deed overlopen en deze druppel was voormalig wethouder Jan Steenbergen.

Een van de vele reacties op het artikel dat Jan Steenbergen weer terug is op het toneel van de Hoogeveense politiek is deze: “Om een grote prachtige plaats als Hoogeveen te kunnen besturen moet je minimaal academisch geschoold zijn en niet alleen verstand hebben van cijfers , maar ook van geld.

Kijk maar eens rond en je ziet dat een opleiding als politieagent en een winkeliersopleiding bij onze gemeente al genoeg zijn om een verantwoordelijke functie als wethouder te verkrijgen.

Ik roep iedereen op maar eens met de gordijnen te wapperen. Genoeg is genoeg dacht ik zo.” Een andere reactie is: “Ik vraag mij af of Hoogeveen wel de expertise heeft!” Nog een heel typerende reactie is deze: “Jan Steenbergen stopt per direct als wethouder omdat er een vertrouwensbreuk is. Er staat dus vertrouwensbreuk!!!! Kun je die dan zo even herstellen en doorgaan?” Veel onbegrip en woede spreken uit de vele hoofdzakelijk negatieve reacties.

“Hoe is het allemaal mogelijk?” Het team van Koopman op pad heeft direct na deze reacties contact opgenomen met het aanpreekpunt van Gemeente Belangen. Deze wilden in dit stadium nog niet voor de camera. Be Okken wil dat wel en deze geeft in deze aflevering een duidelijk beeld van zijn zienswijze op deze “soap”. De politiek dient toch de bevolking? Kijk en oordeel zelf.

Aflevering 35 2e jaargang (25 aug 2019)
Fietsters van Trappen Happen en Stappen 2019

HOOGEVEEN – Record aantal deelnemers tijdens Hoogeveens fietsevenement Afgelopen week ging voor de vierde keer het fietsevenement Trappen, Happen en Stappen van start en het team Met Koopman op pad was er bij. Deelnemers konden 1, 2, 3 of 4 dagen deelnemen. Dit jaar verschenen er ruim 2200 deelnemers aan de start: ‘een recordaantal’, aldus Myrthe Strijker van de organisatie. De organisatie kijk terug op een zeer geslaagde editie.

Deelnemers uit heel Nederland verschenen aan de start, die dit jaar bij het nieuw aangelegde paviljoen Nijstad was. Op de verschillende dagen kon er gekozen worden voor routes met een afstand van 30 en 40 kilometer. Nieuw dit jaar was op de laatste dag de 60 kilometer route. Deze route werd verrassend veel gefietst en voor volgend jaar wordt serieus overwogen om de routes elke dag met een 60 kilometer uit te breiden. ‘Dit vergt wel meer inzet van verkeersbegeleiders en een extra hap plaats, maar dit moet te realiseren zijn’.

Het team “Met Koopman op pad” bestaande uit Roelof Koopman presentator, Peter Aalders uitgever Cameraman en montage en Henk Boer fotograaf en opname assistent geven u middels deze aflevering een inkijkje bij dit prachtige evenement. We hopen dat we u zo enthousiast maken dat er in 2020 5000 mensen mee geen fietsen.

Aflevering 34 2e jaargang (18 aug 2019)
In Koopman op pad: Nieuw Moscou slaat terug

NIEUW MOSCOU – Het is alom bekend, dat de natuur drastisch terug gaat. Elk land kent zijn eigen problematiek en zoekt oplossingen om dit probleem aan te pakken op hun eigen manier. Ten tijde van de bloei van de linde en vuilboom zijn de gebieden niet alleen zijn een lust voor het oog, maar ook voor het oor. Het gezoem van de bijen en insecten is rustgevend. Het zou dus mooi zijn als er meer van dit soort bomen worden gepland, zodat de bijen en insecten daarop kunnen halen.

Helaas is er voor de bijen en insecten na de bloei van de linde- en vuilboom weinig nectar te halen in de natuur. Er groeit dan niet veel meer. Dit heeft meerdere oorzaken, zoals de droogte, de tegeltuinen, de insecten- en onkruidverdelgers, Daarom heeft de werkgroep “Bloeiend Nieuw Moskou” besloten, zich in te zetten om daar waar mogelijk de natuur een handje te helpen. Een eerste project wat vorig najaar uitgezet is, is dat met leerlingen van de school De Hoeksteen.

Zij werden daarbij geholpen door hun ouders.
Op een zaterdagmorgen in het najaar van 2018 hebben zij in de buurt Nieuw Moskou Silphie planten “uitgedeeld” aan de bewoners. Als je nu door de buurt rijdt, zijn er op diverse plekken Silphie planten van 210 cm hoog te zien.

Deze zullen nog wel groter worden en sommige planten laten ook al knoppen zien. Naar verwachting zullen er over een week of 3 deze planten in bloei komen te staan, wat niet alleen mooi om te zien is, maar vooral zijn de bloemen voedsel voor de insecten.

Aflevering 33 2e jaargang (11 aug 2019)
Koopman op pad bij Zomerconcert Irene

NOORDSCHESCHUT – Na twee keer het serieuze onderwerp “Bethesda en Treant” te hebben gehad, waar ondanks deze vakantietijd zeer velen naar hebben gekeken heeft de wekelijkse videorubriek dit keer een vrolijker en luchtiger onderwerp.

Dit keer was het team Koopman op pad bij het Zomerconcert van Christelijke Muziekvereniging Irene in Noordscheschut. Naast een paar leuke interviews zijn er ook een aantal muziekfragmenten te horen.

Misschien bent u na het kijken wel zo enthousiast dat u zich spontaan gaat aanmelden bij Christelijke muziekvereniging “IRENE” uit Nieuweroord. Roelof, Peter, Henk en Leroy wensen u veel plezier met het kijken van deze aflevering.

Aflevering 32 a 2e jaargang (04 aug 2019)
Deze reportage is een tweeluik deel 2 van 2
Koopman op pad over de leegloop bij Treant

HOOGEVEEN – Je moet maar durven. Juichverhalen vertellen op maandag aan wel 15 (!) geïnteresseerden uit de bevolking van Hoogeveen en op een ander moment en een andere plek waarschuwen dat er extra geld naar Treant moet om te voorkomen dat de zorggroep omvalt.

Zo meldt ons Frits Kappers in deel 2 van deze tweedelige serie van de ‘Met Koopman op pad’ Reden voor bestuursvoorzitter de Folter om de gemeenteraad in februari bijna dwingend op te dragen “Er voor te zorgen dat er geen patiënten bij Treant weglopen”.

Jammer genoeg voor de Folter is het niet de taak van de gemeenteraad om hier zorg voor te dragen, maar is het zijn eigen duurbetaalde werk. In dit tweede deel over Treant en Bethesda is zo mogelijk nog onthulleder dan het eerste. Mocht u het eerste deel nog niet gezien hebben raden wij u aan eerst deel 1 te bekijken “Wie spreekt de waarheid?”.

Aflevering 32 2e jaargang (28 jul 2019)
Deze reportage is een tweeluik deel 1 van 2
Met Koopman op pad toetst de woorden van Treant bestuurder David Post

HOOGEVEEN – Videorubriek Met Koopman op pad (www.koopmanoppad.nl) heeft begin dit jaar een uitgebreid gesprek gehad met David Post, die als chief medical officer lid ia van de raad van bestuur van Treant en daarnaast werkzaam is als anesthesist en pijnbestrijder bij Treant.

Omdat inmiddels meer duidelijkheid over de toekomst van de ziekenhuiszorg in Drenthe is ontstaan nodigde de redactie van Met Koopman op pad Marnix Koppe en Frits Kappers uit om hun kijk op de zorgzaken in Hoogeveen en omstreken te geven. “Hoor en wederhoor”.

Kappers en Koppe hebben zeven jaar lang in het inmiddels opgeheven “Comité Actie voor Bethesda” gevochten voor behoud van volwaardige ziekenhuis zorg in Hoogeveen. Marnix Koppe werkte decennia lang als gynaecoloog in Bethesda en Frits Kappers gaf ruim dertig jaar les aan OSG de Groene Driehoek, die later na een fusie RSG Wolfsbos ging heten. “Alles wat David Post de Hoogeveense samenleving heeft beloofd is niet uitgekomen,” Koppe en Kappers zijn er heel stellig in en schuwen niet om het beestje bij de naam te noemen in een gesprek van ruim een uur, dat in twee delen integraal zal worden gepubliceerd op Met Koopman op pad.

Onder de titel Wie spreekt de waarheid is deel 1 hier nu te bekijken en te beluisteren. Gezien de reusachtige impact die de ontwikkelingen hebben voor de Hoogeveense bevolking willen wij u dit niet onthouden, oordeel zelf. Volgende week zondag deel 2 van deze aflevering!

Aflevering 31 2e jaargang (21 jul 2019)
Koopman op pad bij Historische Kring Hoogeveen

HOOGEVEEN – Vorige week zaterdag vond het H3festival plaats. Een pullenbok los wedstrijd maakte deel uit van dit festival. De Historische Kring Hoogeveen nam de organisatie van deze wedstrijd op zich. Hiermee is een geheel nieuwe Hoogeveense traditie ontstaan.

De achterliggende gedachte was met deze wedstrijd een typisch Hoogeveens stukje geschiedenis te laten herleven en dat is gelukt! In deze Koopman op pad heeft Roelof een leuk interview met Johan Bisschop, voorzitter van de Historische kring Hoogeveen. In deze aflevering ziet u nog wat beelden van de pullebok los wedstrijd en wordt er vooruit gekeken naar wat er allemaal in 2019 nog op stapel staat.

Aflevering 30 2e jaargang (15 jul 2019)
Spelweek zet Elim kleurrijk op de kaart

ELIM – De spelweek van speeltuinvereniging Kindervreugd is maandag begonnen met het bouwen van hutten. Dit stukje heeft u kunnen zien in het filmpje van “Met Koopman op pad”. Dinsdag zijn de bouwwerken geschilderd.

Dit zorgde voor een kleurrijk spektakel. De spelweek biedt vertier aan ongeveer zeventig kinderen uit Elim. Dit jaar heeft de spelweek als thema Cowboys en Indiaan meegekregen.

Vele vrijwilligers (voor de gelegenheid Sheriffs genoemd) zorgen dat alles goed verloopt. Vanavond is een van de hoogtepunten van de spelweek: de bonte avond voorafgegaan door een lawaaioptocht. Erna van Dijk maakte de onderstaande foto’s. De bovenste foto is van Koopman.

Aflevering 29 2e jaargang (13 jul 2019)
Pullevaarders en Pulledagen in Koopman op pad

HOOGEVEEN – De Pullekoorts is weer uitgebroken, zeker nu we dankzij Albert Metselaar zijn nieuwste boekje er alles over hebben gelezen. “Koopman op pad” was bij de druk bezochte boekpresentatie in ‘t Schippershuus Hoogeveen.

Een aflevering die je moet zien om meer te weten te komen over de Pullevaarders en het ontstaan van de Pulledagen van Hoogeveen. Wil je er echt alles over weten, koop dan snel het boekje geschreven door Albert Metselaar bij de HEMA in Hoogeveen.

Om de prijs van het boekje hoeft niemand het te laten. Volgend week is er een aflevering over Pullebok-loswedstrijd: In de nabijheid van de maritieme markt wordt/werd de Pullebok-loswedstrijd gehouden. Er komt / was een steiger waaraan een bok (boot) met twintig volle melkbussen ligt/lag afgemeerd. Een Pulle weegt per stuk ongeveer 35 kilo.

Wie kan het snelst alle pullen uit de bok lossen? Hij of zij krijgt/kreeg de titel ‘Pullevaarder 2019’. Johan Bisschop, de voorzitter van de Historische Kring Hoogeveen, zal hierover vertellen aangevuld met beelden over deze 13e juli 2019 waarin Hoogeveen in de historische modus staat/stond. Normaal zijn de wekelijkse afleveringen van deze videorubriek op zondag, maar speciaal voor deze historisch dag en de ontstane Pullekoorts is de aflevering van deze week al op zaterdag te zien.

Pullevaart
Vervoer van melkbussen (pullen) per bok naar de zuivelfabriek in Hoogeveen. Vanaf 1896, toen de melkfabriek in Hoogeveen in bedrijf werd gesteld, werden de melkbussen per bok uit Geesbrug, Nieuw-Balinge, Nieuweroord, Hollandscheveld, Echten, Noordscheschut en Alteveer bij de boeren opgehaald en naar de fabriek gebracht. In 1950 werden bijvoorbeeld. door dertig pullevaarders bij ruim achttienhonderd boeren melk opgehaald. De ochtendmelk en de melk van de vorige middag werd vroeg in de morgen ingeladen. Rond tien uur kwamen de bokken bij de melkfabriek.

Tijdens de verwerking in de fabriek bezorgden de pullevaarders pakjes en deden allerlei boodschappen voor de Hoogeveners. Aan het begin van de middag konden de pullen weer teruggebracht naar de boeren die de overgebleven ondermelk in het veevoer verwerkten. De pullevaarders werkten op jaarcontracten waarbij de vervoersafstand, het aantal bediende boeren en de hoeveelheid vervoerde melk de hoogte van het salaris bepaalden.

Tweemaal per maand werd het loon uitbetaald. Na de demping van de kanalen en de opkomst van het wegvervoer verdween de pullevaart in het begin van de jaren ’70 van de 20e eeuw. Tegenwoordig worden er in Hoogeveen elke zomer de ‘Pulledagen’ georganiseerd waarbij allerlei activiteiten plaatsvinden.

Aflevering 28 2e jaargang (10 jul 2019)
Sterke Pullebok-lossers gezocht voor historische wedstrijd

HOOGEVEEN – De bokken met pullen voeren tot begin jaren zeventig nog door de vaarten. We noemen ze in Hoogeveen de melkbussen waar vroeger de melk mee naar de DOC werd gebracht. En dat ging met een bok, een platte schuit. Tijdens de Hoogeveense Historische Happening op zaterdag 13 juli is er een wedstrijd : “wie wordt de Pulleboklosser van het jaar”.

Albert Wolting: “Ik ben altijd op zoek naar dingen die bij Hoogeveen passen.
Typischer dan een Pullebok is er niet. En daar zijn we mee aan de slag gegaan.” In dit filmpje, gemaakt door team “Met Koopman op pad” roept Johan Bisschop op tot meedoen aan deze wedstrijd die zaterdag wordt gehouden in Hoogeveen.

Komende zondag 14 juli komt de wekelijkse videorubriek Met Koopman op pad met de boekpresentatie van Albert Metselaar over de Pullevaarders en de Pulledagen van Hoogeveen. 21 juli komt deze videorubriek met een verslag van deze historische wedstrijd. Het delen van deze oproep en alle filmpjes van Koopman op pad wordt zeer gewaardeerd.

Aflevering 27 2e jaargang (30 jun 2019)
Eljan de Graaf, een naam om te onthouden

ELIM – Eljan de Graaf heeft deze week de hoofdrol in “Met Koopman op pad”. Eljan de oud-drummer van “Mooi Wark” is inmiddels mooi op weg naar een succesvolle solocarrière als zanger van het Nederlandse lied. Een ervaren muzikant die het in z’n bloed heeft zitten. Aangemoedigd door zijn vader, accordeonist, begon Ejan als negenjarige jongen al met het drummen.

Nu zijn er wel meer die aardig kunnen zingen, maar het team “Koopman op pad” heeft zelf mogen ervaren dat Ejan niet alleen een mooie volle stem heeft, maar ook een echte entertainer is. Het Nederlandse lied en dan vooral de meezingers zijn hem op het lijf geschreven. Zo was hij recentelijk het hoogtepunt van het Firestone tentfeest. Wij adviseren u zijn naam te onthouden, want hier gaan we nog veel van horen.

In deze aflevering van “Met Koopman op pad” maken we kennis met een sympathieke zanger die een breed interesseveld heeft en helemaal opgaat in de muziek.

Er wordt al weer gewerkt aan een nieuwe singel terwijl het succes van zijn nieuwste singel “Heel je leven heb jij gegeven” voort duurt. Hij heeft inmiddels een goed gevulde agenda. Vandaag zondag 30 juni 2019 zal Eljan (in de middag) een buiten optreden doen bij Zaal- en Partycentrum Schoonhoven in Hollandscheveld ter gelegenheid van een verjaardag. Doordat dit optreden buiten is, kunnen recreanten meegenieten van dit optreden. Wij voorspellen op korte termijn een landelijke doorbraak voor deze talentvolle zanger en zullen hem blijven volgen.

Aflevering 26 2e jaargang (23 jun 2019)
Koopman op pad over Alfacollege en Nijstad Hoogeveen

HOOGEVEEN – In deze periodes zien we veel vlaggen met schooltassen, dus veel geslaagde scholieren en dat sluit helemaal aan bij deze aflevering van “Met Koopman op pad”.

In deze aflevering is te zien hoe de opleiding en de praktijk hand in hand gaan. De Alfa College studenten vervullen hier opdrachten door een evenement te organiseren met als thema gezond eten en bewegen.

Een paar leuke gesprekken en als afsluiting een spontaan gesprek met Albert Heijn-franchisenemer Henri Offerein die nu ook eigenaar is van Paviljoen Nijstad. Een prachtige accommodatie waar 5 juli a.s. de SamenLoop voor Hoop van Hoogeveen van start gaat.

Aflevering 25 2e jaargang (16 jun 2019)
Elimse Pullevaarder heeft een naam 'Lux'

ELIM – Tijdens de opname van deze aflevering van de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad” bij de het Pullevaarders-monument in Elim ontstond het lumineuze idee deze in het vervolg Lux te noemen. Natuurlijk heeft Albert Metselaar deze naam niet zomaar bedacht maar ligt er een historisch feit aan ten grondslag.

In deze aflevering van Koopman op pad gaat het over het nieuwe boek van Albert Metselaar over de Pulledagen en de Pullevaarders die 5 juli a.s. uit komt. Wilt u er alles over weten kijk dan naar deze aflevering van “Met Koopman op pad”.

Het werk van de Pullevaarders was het vervoer van melkbussen (pullen) per bok naar de zuivelfabriek in Hoogeveen. De Pullevaarders werkten op jaarcontracten, tweemaal per maand werd het loon uitbetaald. Na de demping van de kanalen en de opkomst van het vrachtauto’s verdween de Pullevaart in het begin van de jaren ’70 van de 20e eeuw. Wilt u er echt alles over weten dan is het nieuwe boek geschreven door Albert Metselaar een aanrader!

Aflevering 24 2e jaargang (09 jun 2019)
Koopman op pad over Korenfestival

HOOGEVEEN – Voor het zevende jaar op rij, werd zaterdag 1 juni 2019 in Hoogeveen het korenfestival gehouden. Gefinancierd door Stichting Centrummanagement Hoogeveen en mede georganiseerd door “Gezelligheidskoor De Pelikaan” en ”Amusementskoor Hoogeveen”.

Dit jaar waren er 15 koren op 5 plaatsen in de Hoofdstraat en omgeving te horen. Ook het zevende korenfestival is weer een groot succes geworden. Het hele centrum van Hoogeveen was gehuld in een vrolijke sfeer. Passanten zingen spontaan mee of lopen met elkaar in een polonaise en zo zie je spontaan allerlei ouderwetse gezelligheid ontstaan die de hoofdstraat en Tamboerpassage op dat moment extra aantrekkelijk maken. Het team “Met Koopman op pad” is echt onder de indruk geraakt van dit jaarlijkse evenement en gaat in deze aflevering in gesprek met de organisatoren, natuurlijk in de hoofdstraat.

Twee bijzondere mannen die hun hele “ziel en zaligheid” stoppen in dit jaarlijkse evenement. Ook al is het zevende korenfestival net geweest, ze zijn al weer begonnen met het organiseren van het achtste korenfestival. Als u deze aflevering bekijkt, dan weet u waarom. En… ja u mag meezingen.

Aflevering 23 2e jaargang (02 jun 2019)
Koopman bij de Rotary Hoogeveen-De Wolden
Afgelopen week stond in de media te lezen:

HOOGEVEEN-DE WOLDEN – Talentvolle jongeren uit de regio én lokale bedrijven die willen investeren in de toekomst, worden uitgedaagd deel te nemen aan het RYLA weekend. Een gezamenlijk project van Rotary Hoogeveen-De Wolden en Rotary Hoogeveen.

Een project met meerdere doelen: elkaar leren kennen, samenwerking, bevordering van jong leiderschap en bewustwording van de eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het RYLA weekend vindt plaats van 11 tot en met 13 oktober in de Steenbergerhoeve in Zuidwolde.

De organisatoren weten: ‘Het is een avontuur voor iedereen die deelneemt.’
Net als team “Met Koopman op pad” zult u zich misschien afvragen wat houd de Rotaryclub nu precies is en wat voor soort mensen zitten daar nu in. Een reden voor team Met Koopman op pad, bestaande uit Roelof Koopman, Peter Aalders en Henk Boer eens een bezoekje te brengen aan een afvaardiging van deze club in de Spaarbankhoeve. Wilt u het hele artikel lezen uit de Hoogeveensche Courant klik dan hier

Aflevering 22 2e jaargang (26 mei 2019)
Koopman op pad bij de kampioenen van SC Elim

ELIM – Voor het tweede jaar op rij is het feest in Elim. SC Elim werd, door een 5-0 overwinning op Bant, opnieuw kampioen en promoveert naar de tweede klasse. SVM Marknesse, dat net zoveel punten haalde als Elim, won ook haar laatste wedstrijd, maar het doelsaldo van SC Elim was hoger.

Zes minuten voor rust kon er eindelijk feest gevierd worden. Bant doelman Kristian van der Beek nam de bal buiten zijn strafschopgebied aan, maar zijn pass werd onderschept, waarna Jay Doldersum de bal in het doel kon schieten.

Elim ging op zoek naar meer doelpunten en dat kregen de supporters te zien. Jay Doldersum scoorde zijn tweede van de wedstrijd uit een prachtige vrije trap, terwijl Jarno Prijs de 4-0 mocht maken. Vlak voor tijd bepaalde Daymen Doldersum de eindstand op 5-0, waarna een groots feest losbarstte. “Met Koopman op pad” was erbij en maakte er een mooi videoverslag van.

Aflevering 21 2e jaargang (19 mei 2019)
Koopman op pad kijk bij Elimse Wandel4daagse

ELIM – Afgelopen vrijdagavond ( 16-05-2019 ) was al weer de vierde en laatste avond van de Elimse Wandel 4 Daagse. Ruim 200 wandelaars variërend van jong tot oud hebben deelgenomen aan dit jaarlijks terugkerende evenement georganiseerd door de Culturele vereniging Elim.

De wandelaars werden bij terugkeer in Elim feestelijk onthaald door Juliana de Bazuin en familie en vrienden die de wandelaars voorzagen van bloemen. Het team “Met Koopman op pad” bestaande uit presentator Roelof Koopman, 1e cameraman en video editor Peter Aalders, 2e cameraman en video editor Leroy Engels en fotograaf Henk Boer van de internetsite de Hoogevener hebben de beelden gemaakt als verslag van dit feestelijk gebeuren. Namens alle wandelaars worden alle medaille wandelaars gefeliciteerd.

Aflevering 20 2e jaargang (06 mei 2019)
Koopman op pad viert wij de bevrijding van Nederland in 1945

HOOGEVEEN – Koopman ging voor een week terug naar circus Rens op de Markt in Hoogeveen-Noord. Waar de tent van circus Rens stond opgesteld

Op 5 mei vieren wij de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we sindsdien in vrijheid leven. De hele dag door zijn er festiviteiten in het land. Ook de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad” viert dit mee met een speciale circusvoorstelling van Circus Renz Berlin. Deze waren onlangs in Hoogeveen. We hopen dat jullie ervan genieten!

Aflevering 19 2e jaargang (04 mei 2019)
4 Mei herdacht door Koopman op pad: Arnold Douwes

NIEUWLANDE – Arnold Douwes een belangrijke verzetsstrijder uit Nieuwlande. Gedurende de oorlogsjaren zorgde hij voor veel onderduikplaatsen in zijn dorp Nieuwlande. Een van de belangrijkste onderduikplaatsen was onder het preekgestoelte in de voormalig Gereformeerde kerk (tegenwoordig Hersteld Hervormde Gemeente) aan de Johannes Poststraat Hij redde het leven van honderden Joden en tegen de regels van het verzet in hield hij een dagboek bij. ‘Het geheime dagboek van Arnold Douwes, Jodenredder’ is de titel van het boek. Douwes slaagde erin honderden Joden onder te brengen, totdat hij in 1944 werd opgepakt door de Gestapo.

“Hij is dan eigenlijk opgelucht. “Douwes werd dus opgepakt”, “Hij zat vast in de gevangenis in Assen. Douwes werd daar verhoord, maar vertelde niets. In december 1944 wordt Douwes bevrijd door het gewapend verzet. Daarna duikt hij tot de bevrijding van heel Nederland zelf onder. Na de oorlog emigreert Douwes naar Zuid-Afrika. Daarna vestigde hij zich in Israël. In 1999 overlijdt hij op 93-jarige leeftijd. De wekelijkse videorubriek Met Koopman op pad is samen met Leroy Engels (www.koopmanoppad.nl) naar de kerk gegaan om de onderduikers-plaats een nader te bekijken en stil te staan bij 4 mei “dodenherdenking”.

Aflevering 18 2e jaargang (28 apr 2019)
Koopman Doet petje af voor Mariëlle Snippe

ELIM – Afgelopen dinsdagavond 23 april werd Roelof koopman zelf eens in de spotlight gezet, het team van Koopman op pad. Bezocht Koopman daarom thuis op. Met een doos gebak om op koffievisite te gaan.

Koopman kreeg van Hennie Bouwmeester uit Hoogeveen, zijn Symbolische Petje. Die een week eerder het Petje mocht dragen, en weer doorgeven mag worden aan een Drent die dit verdiend. In de wekelijks rubriek “Pet je af” van RTV-Drenthe.

Cameraman, Peter Aalders en Fotograaf, Henk Boer die de mensen achter de schermen van Koopman op Pad zijn, wilden natuurlijk wel eens weten hoe dat voelde om zo zelf eens in het zonnetje gezet worden. Met het symbolische petje. Die Roelof uitgereikt kreeg van Hennie Bouwmeester uit Hoogeveen. Zij zet zich in voor de Stichting Samenloop voor Hoop uit Hoogeveen.

Roelof Koopman kreeg het Petje, van Hennie, voor zijn inzet van onder ander de inzet van Samen loop voor hoop in Elim. Roelof zelf werd een week later teruggebeld door RTV-Drenthe, om zijn symbolische petje weer door te geven. Roelf moest denken en vond dit een moeilijke keuze, maar naar enige twijfel was het spontaan “Voor Mariëlle Snippe Zwiep uit Dalerpeel krijgt het Petje, voor het respect dat ik heb voor haar inzet en toewijding, voor het verzorgen van haar ernstig zieke zoon Lorenzo” Zegt Koopman.

Aflevering 17 2e jaargang (24 apr 2019)
Koopman op pad naar Circus Renz Berlin in Hoogeveen

HOOGEVEEN – Van 25 april tot en met 28 april is Circus Renz Berlin, weer in Hoogeveen met schattige honden, clowns, magie, prachtige paarden, waaghalzen, de Toren van Tanger en nog veel meer!

Koopman was nieuwsgierig en ging op onderzoek uit om te kijken hoe het allemaal toegaat in een circus. Koopman trok de stoute schoenen aan en ging samen met cameraman Peter Aalders op naar de Markt. Waar circus Renz haar tent heeft opgezet. De rest laat zich raden.

Aflevering 16 a 2e jaargang (21 apr 2019)
Deze reportage is een tweeluik deel 2 van 2
Rondweg Hollandscheveld dan toch een feit!

HOLLANDSCHEVELD – In februari 2018 werd het startsein gegeven voor de aanleg van de rondweg om Hollandscheveld. Donderdag 18 april 2019 werd de weg officieel geopend door wethouder Erwin Slomp.

Daarmee kregen de inwoners van het dorp eindelijk na bijna een halve eeuw, wat hen al zo vaak was toegezegd. Bij deze het complete videoverslag van de wekelijkse videorubriek Met Koopman op pad van de officiële opening. Het delen van de Koopman op pad video’s wordt gewaardeerd.

Aflevering 16 2e jaargang (18 apr 2019)
Deze reportage is een tweeluik deel 1 van 2
Onthulling Hollandschedijk Hollandscheveld

HOLLANDSCHEVELD – Vandaag 18 april 2019 werd de nieuwe rondweg om Hollandscheveld geopend door wethouder Erwin Slomp. Met de aanleg van de rondweg om Hollandscheveld is de wens van de inwoners, om doorgaand verkeer uit de kom van het dorp te weren, gerealiseerd. De rondweg loopt van de bestaande rotonde van de Mr. Cramerweg en Hollandscheveldse Opgaande naar het bedrijventerrein.

Op het bedrijventerrein buigt de weg af naar het oosten, parallel aan de Langedijk. Vervolgens sluit de weg aan op de Riegshoogtendijk. Wethouder Erwin Slomp, verrichte de opening door onthulling van de naam van deze nieuwe weg om Hollandscheveld.

In het filmpje in de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad” geeft Albert Metselaar een toelichting op de gekozen naam. Komende zondag krijgt u het complete verslag van deze opening te zien, met een toespraken van Martijn Kuik – PB, Henk Brink – Provincie Drenthe. Het verslag is te zien via de regionale media en www.koopmanoppad.nl

Aflevering 15 2e jaargang (07 apr 2019)
Koopman op pad over De Bij vervoer

HOOGEVEEN – Er spelen binnen de gemeente Hoogeveen heel wat onderwerpen waar vraagtekens bij te plaatsen zijn. Een voorbeeld hiervan is het vervoer van Hoogeveen, bekend onder de naam de Bij. Deze mensen doen fantastisch werk en zetten zich volledig in voor een professionele dienstverlening. Het is bijna vervoer op maat.

In Hoogeveen zelf is De Bij als stadsbus heel populair en dat is goed te begrijpen, want de reiziger reist maar liefst twee uur op een kaartje van een euro. Mooi voor Hoogeveen horen we de dorpsbewoners van de Gemeente Hoogeveen denken, maar wij hebben er niets aan. “Wij horen toch ook bij Hoogeveen en betalen toch dezelfde belastingen?” Helemaal waar vindt het team “Met Koopman op pad”.

Toen wij dan ook de uitnodiging kregen eens te komen kijken, hebben we daar dankbaar gebruik van gemaakt. Peter is mee geweest in de rolstoel en dat ging allemaal heel soepel en veilig. Dus over De Bij en haar werknemers niets dan goeds. De schoen wringt bij de ongelijkheid, wel voor Hoogeveen, niet voor de dorpen. Vooral in de weekenden is het voor de ouderen een zeer kostbare zaak om in Hoogeveen te komen.

Een retourtje kan dan al snel oplopen tussen de tien en vijftien euro en dat is natuur te gek om los te lopen. Vandaar de oproep van “Met Koopman op pad” het vervoer van “De Bij” moet ook zo snel als mogelijk voor de dorpen van de gemeente Hoogeveen beschikbaar worden. Ook de dorpsbewoners willen wel voor een euro naar Hoogeveen.

Dit filmpje is daarom een oproep aan de politiek hier haast mee te maken. We weten dat de politiek hier al mee bezig is, maar iets meer vaart en zekerheid is voor veel dorpsbewoners aangenaam. Het team “Met Koopman op pad” hoopt met deze aflevering een bijdrage te leveren.

Aflevering 14 2e jaargang (01 apr 2019)
Koopman op pad bij feestelijke opening 50 jaar OBS Apollo

HOOGEVEEN – Team Koopman op pad was de achterliggende week aanwezig bij de feestelijke opening van de feestweek ter gelegenheid van 50 jaar OBS Apollo in wijk Krakeel. De burgemeester heeft een spandoek onthuld.

Hierop zijn tekeningen van verschillende kinderen van de school te zien. Aansluitend zijn alle kinderen met touringcars naar de bioscoop gebracht en hebben daar verschillende films gezien.

Terug op school stond er een lunch klaar.
Zo was er voor de hele week een feestelijk programma. Afgelopen woensdag was het Apollo-circus, waar u deze aflevering nog een paar beelden van ziet. Koopman heeft in deze aflevering een leuk gesprek met de twee directeuren, de schooldirecteur en de directeur van Stichting Bijeen. Een fijne school midden in de levendige wijk Krakeel is de slotconclusie!

Aflevering 13 2e jaargang (14 mrt 2019)
Samenloop voor Hoop Hoogeveen 2019

ELIM – In de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad” gaat het dit keer over een onderwerp die Roelof en Peter nauw aan het hart gaan. Roelof organiseerde in 2017 de Samenloop voor Hoop in Elim.

In deze aflevering gaat het over de 5 en 6 juli te houden SamenLoop voor Hoop in Hoogeveen. Kanker, want daar gaat het over, is nu niet bepaald een populair onderwerp, maar waar we het allemaal mee eens zijn is: “Kanker de wereld uit”. Stap voor stap op weg naar minder kanker en uiteindelijk…….

“SamenLoop voor Hoop Hoogeveen” wordt een 24 uur durende wandelestafette waarmee geld opgehaald wordt voor kankeronderzoek.
Deze 24 uur staan symbool voor de voortdurende strijd die een kankerpatiënt moet leveren. Teamgenoten wisselen elkaar in deze tijd af zodat altijd iemand van hen aan het wandelen is. Ondertussen zorgen indrukwekkende ceremonies, een gezellige braderie en veel activiteiten ervoor dat het voor zowel de bezoekers als de deelnemers een onvergetelijk evenement is. Tijdens de SamenLoop steunen we elkaar, staan we stil bij kanker en vieren we vooral het leven.

Echt een aflevering die u eens zou moeten zien want kanker is niet meer direct het einde, maar soms ook een nieuw begin. Nu al kunnen vele kankersoorten behandeld worden zodat deze zich gedraagt als een chronische ziekte.

Aflevering 12 2e jaargang (17 mrt 2019)
Meedoen is meer kansen 'in Koopman op pad'

HOOGEVEEN – Als er thuis te weinig geld is, helpt het jeugdfonds Sport & Cultuur. Zij betalen dan de contributie / het lesgeld en eventueel de spullen zoals sportkleding, dansschoenen en de huur van een instrument.

In deze aflevering van “Met Koopman op pad” vertelt Koert Thalen uit Hoogeveen hier alles over. Meer weten? Kijken en daarna nog eens kijken op jeugdfondssportencultuur. In Elim maken inmiddels al 20 kinderen gebruik van deze regeling.

Aflevering 11 2e jaargang (10 mrt 2019)
David Post, over Treant en Ziekenhuis Bethesda

HOOGEVEEN – Ook al hebben veel Hoogeveners samen met de politiek gevochten om de spoedeisende hulp in Bethesda te behouden, deze gaat echt dicht. David Post anesthesioloog-pijnbestrijder verbonden aan ziekenhuis Bethesda en onderdeel van de raad van bestuur wordt door grote delen van de Hoogeveners aangemerkt als de boosdoener die ons ziekenhuis en onze zorg in hoog tempo aan het afbreken is.

Is dit beeld terecht of zit het toch even iets anders? Voor het team ‘Met Koopman op pad’ een reden eens in gesprek te gaan met deze anesthesioloog-pijnbestrijder om te zien of hij de pijn over dit gevoelige dossier ook kan verzachten of wegnemen? Oordeel komende zondag zelf.

Aflevering 10  2e jaargang (06 mrt 2019)
Bezuinigen op WMO in Hoogeveen?

HOOGEVEEN – Ruben Kleine heeft vandaag via de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad” een openbare uitnodiging gedaan aan alle zorg instantie die WMO-voorzieningen in zetten.

Daarnaast hoopt hij ook op heel veel mensen die zelf gebruik maken van de WMO om zo uitvoerders en ervaringsdeskundigen bijeen te brengen. Dit alles om in gesprek te gaan over de voorgenomen WMO-bezuinigingen door de gemeente Hoogeveen.

Deze bezuinigingen treffen vooral mensen die op de financiële ladder al onderaan staan, en afhankelijk zijn van hulp door gespecialiseerde zorgbedrijven. Deze bijeenkomst zal plaatsvinden op dinsdag middag 12 maart om 16.00 op Dekkersplein 1 in Hoogeveen.

Aanmelden kan tot en met donderdag 7 maart via jonatan_kunst@hotmail.com In deze extra editie van “Met Koopman op pad” krijgt u alle ins en outs van deze voorgenomen bezuinigingen te horen.

Kijk het filmpje en oordeel zelf. Het delen van de met Koopman op pad filmpjes wordt zeer gewaardeerd. Komende zondag rond 13:00 uur komt er weer een nieuwe aflevering.

Aflevering 9 2e jaargang (03 mrt 2019)
Megarun tegen ziekte die levens verwoest

ELIM – Een bijzondere aflevering….Van “Koopman op pad” kun je van alles verwachten, maar dat weten de vaste kijkers inmiddels wel. Dat de wekelijkse video’s steeds populairder worden blijkt wel uit de enorme aantal delingen via de social media.

Deze aflevering gaat over o.a. Lorenzo Snippe, alweer zult u zeggen? Nee dit keer gaat het om het vreselijke ziektebeeld waar Lorenzo aan lijdt. Gelukkig heeft deze zieke die hoofdzakelijk in z’n ernstigste vorm jonge mensen en kinderen treft, de aandacht getrokken.

Nu zijn er in Hollandscheveld twee meelevende dames die het onderzoek naar dit ziektebeeld een zetje willen geven.

Ze doen dit door geld in te zamelen met een ludieke actie. Kijk deze aflevering om aan de weet te komen wat ze gaan doen om zo veel mogelijk geld in te zamelen. Het team van “Koopman op pad heeft werkelijk veel respect voor dit initiatief. Iedereen die het aangrijpende filmpje over Lorenzo Snippe heeft gezien en wil helpen, heeft hier de kans!

Als tweede onderwerp komen twee echte natuurliefhebbers aan het woord.
We zijn druk bezig met ons milieu en energieneutraal worden, maar er kan meer gedaan worden om de natuur te herstellen. In dit gedeelte zit ook nog een uitnodiging in voor maandag 4 maart 19:30 uur in het Dorpshuis in Nieuw-Moscou.

Aflevering 8 2e jaargang (27 feb 2019)
Video uitnodiging voor alle natuurliefhebbers

ELIM – Heeft u interesse in de natuur en ons milieu? Kijk dan dit filmpje en kom 4 maart a.s om 19:30 uur naar de bijeenkomst in het buurthuis van Nieuw-Moscou.

Aflevering 7 2e jaargang (24 feb 2019)
Het 'Molletjes tijdperk' loopt ten einde

HOLLANDSCHEVELD – Of dit ook het einde inhoudt van het de horeca in Hollandscheveld is nog even de vraag. Café Welgelegen en zaal Mol zijn begrippen die onlosmakelijk zijn verbonden met Hollandscheveld.

Maar net als met alles gaat hier binnenkort een einde aan komen. Mogelijk wordt dit een grote verandering voor Het Hoekje.

Aflevering 6 a 2e jaargang (17 feb 2019)
Deze reportage is een tweeluik deel 2
De zaak Willeke Dost in Met Koopman op pad

ELIM/GEESBRUG – Vorige week besteedden we al aandacht aan de “Zaak Willeke Dost”. Vandaag gaan we wat dieper op de zaak in we waren voor opnames bij Jan Huzen in Geesbrug uitgenodigd. Hij en zijn medestrijders worden in de media weggezet als een soort van blokkeer Friezen, maar dat laat Jan volledig koud. De politie dreigt met stappen (tegen Jan – groep Zoekactie Willeke Dost)

Ook de nieuwste ontwikkelingen omtrent dit zoektocht worden door Jan Huzen en Klaasje Wopken (tante van Willeke Dost) onthuld. Wie nu denkt dat Jan het opgeeft moeten we teleurstellen. “Pas als er geen aanwijzingen meer zijn dan stop ik” aldus deze amateur speurder. Wat drijft hem en waarom heeft hij er zich zo in vast gebeten? Allemaal vragen waar in deze “Koopman op pad” antwoorden op komen. Ook de nieuwste ontwikkelingen omtrent deze zoektocht worden door Jan Huzen en Klaasje Wopken (tante van Willeke Dost) onthuld.

Zou de politie toch bang zijn dat de amateurspeurders deze zaak oplossen? Deze vraag en nog veel meer vragen over deze inmiddels al 27 jaar durende verdwijningszaak komen uitgebreid aanbod in de uitzending.

Aflevering 6 2e jaargang (13 feb 2019)
Deze reportage is een tweeluik deel 1 van 2
Voor aankondiging de zaak Willeke Dost in Met Koopman op pad

ELIM – GEESBRUG – Aanstaande zondag het vervolg van de spoorloos verdwenen Willeke Dost. Het team van Koopman op pad is op visite geweest bij Jan Huzen in Geesbrug.

Hij en zijn mede strijders worden in de media weggezet als een soort van blokkeer Friezen, maar dat laat Jan volledig koud. De politie dreigt met stappen (tegen Jan – groep Zoekactie Willeke Dost). We houden u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.

Aflevering 5 a 2e jaargang (10 feb 2019)
Deze reportage is een tweeluik deel 2
Wijkagent Be Hummel met pensioen

ELIM – Be Hummel, brigadier van politie, wijkagent van werkgebied Hollandscheveld, Elim en Nieuwlande heeft nog maar enkele weken te gaan alvorens zijn pensioen in zal gaan. Op dat moment zit er 45 jaar trouwe dienst bij de politie op. Be is een man die altijd dicht bij de mensen wou staan en heeft hiermee veel goodwill opgebouwd. Sleutelwoorden op hem van toepassing zijn “sociaal” en “betrokken”.

In de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad” wordt teruggekeken naar de afgelopen 45 jaar en wordt er een beetje vooruit gekeken naar zijn toekomst. In de afgelopen 45 jaar zijn er ook binnen de politie veel zaken veranderd. Be kan daar smakelijk over vertellen.

Aflevering 5 2e jaargang (7 feb 2019)
Deze reportage is een tweeluik deel 1
Aankondiging van Koopman in gesprek met wijkagent Be Hummel

ELIM – Vanmorgen waren de opnames van “Met Koopman op pad” met dit keer onze wijkagent in de hoofdrol: brigadier van politie Be Hummel. Be heeft er 45 dienstjaren bij de politie opzitten en gaat al met een paar weken genieten van zijn welverdiende pensioen. De samenwerking met deze wijkagent is altijd positief en laagdrempelig geweest. Gewoon lekker in dialect. Be heeft zich altijd zo opgesteld dat hij er is voor de mensen.

Zijn roeping bij de politie lag hier dan ook aan ten grondslag. Ook na zijn pensioen wil Be wat blijven betekenen voor de mensen. Hij gaat vrijwilligerswerk doen en blijft met hart en ziel zingen in het Piratenkoor “Zwarte gat”. Vervelen zal hij zich niet.

Aflevering 4 a 2e jaargang (03 feb 2019)
Deze reportage is een tweeluik deel 2
Met Koopman op pad deze week met twee afleveringen

HOOGEVEEN – Vandaag besteed “Koopman op pad” aandacht aan uit twee onderwerpen in zijn wekelijkse rubriek met dit keer. Radio Olympia die het afgelopen vrijdag en zaterdag de TOP 200. Vanuit de studio in het buurthuis de Vuurkorf in Nieuweroord waar de uitzending het internet op gingen.

De regionale internetzender is genomineerd voor de landelijke top 5 Met de SMC de Stoomfluit uit Hoogeveen.

Aflevering 4 2e jaargang (2 feb 2019)
Deze reportage is een tweeluik deel 1
Vooraankondiging van met Koopman op pad

NIEUWEROORD – In deze vooraankondiging praten Roelof Koopman en Peter Aalders nog even over de komende uitzending, maar wordt er ook nog even gesproken over de aflevering van vorige week die ging over de zieke Lorenzo Snippe. Dit filmpje is inmiddels 11.000 keer bekeken.

Lorenzo is komende zondag 3 februari jarig. We wensen hem en zijn familie vast een onvergetelijke verjaardag. Deze in “Met Koopman op pad” twee onderwerpen. Het eerste onderwerp gaat over de “Radio Olympia top 200” en over de zaterdag 26 januari 2019 gehouden modelbeurs SMC de Stoomfluit in de vredehorst.

Aflevering 3 a 2e jaargang (27 jan 2019)
Deze reportage is een tweeluik deel 2
Met Koopman op pad over 10 jarige zieke Lorenzo Snippe

DALERPEEL – Volgende week 3 februari word de ernstig zieke uit Dalerpeel 10 jaar. In deze aflevering van de rubriek “Met Koopman op pad” vertellen zijn moeder, juffen en klasgenoten van Lorenzo. Hoe zij omgaan met Lorenzo in de situatie thuis en op zijn school.

En met Cock de Gans die met zijn CS-Riders. Een stichting met motorrijders. De leden van deze organisatie vormen een broederschap en zetten zich in voor het geluk van kinderen.

Aflevering 3 2e jaargang (25 jan 2019)
Deze reportage is een tweeluik deel 1
Speciale aflevering Lorenzo Snippe uit Dalerpeel

ELIM – De aflevering van de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad” gaat komende zondag helemaal over het bijna 10 jarige (ernstig zieke) jongetje Lorenzo Snippe uit Dalerpeel. Een zeer aangrijpende aflevering waar lief een leed met de kijker wordt gedeeld. Zo komen de moeder van Lorenzo aan het woord, maar ook de schooljuffen en vriendjes doen hun aangrijpende verhaal. Een aflevering die iedereen moet zien.

We roepen iedereen op om deze aflevering te delen via alle social media Roelof Koopman en Peter Aalders lichten in deze extra editie een tipje van de sluier op. Zondag 27 januari 2019 zo rond 12 uur zal de aflevering over Lorenzo online staat en te bekijken via www.elim-drenthe.nl www.koopmanoppad.nl en www.dehoogevener.nl Natuurlijk is deze aflevering ook te zien via de Facebookpagina van Met Koopman op pad. Natuurlijk blijft de oproep van kracht de zieke Lorenzo een kaartje te sturen voor zijn 10e verjaardag op 3 februari aanstaande.

Aflevering 2 2e jaargang (20 jan 2019)
Met Koopman op pad over komende Erflandenrun

HOOGEVEEN – Ook in 2019 komt er weer een Erflandenrun. Dit keer onder een ander bestuur dat zich georganiseerd heeft in een stichting. Kijk naar deze aflevering van de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad”

Aflevering 1 a 2e jaargang (13 jan 2019)
Deze reportage is een tweeluik deel 2
Toos over het leven van een tiener in een Jappenkamp

Op zoek naar een bevoorradingsroute tussen Birma (Myanmar) en Siam (Thailand) werd er in 1942 een spoorlijn van 400 kilometer aangelegd tussen deze twee landen: de Birma-spoorlijn – ook wel bekend als de dodenspoorlijn.

niet alleen de bevoorrading, maar ook de verbinding met India speelde een belangrijke rol in de aanleg van de spoorlijn. De Japanners besloten krijgsgevangen en burgers te gebruiken voor de bouw van dit enorme project. 60.000 Britten, Australiërs en Nederlanders werden gebruikt als slaven.

Deze krijgsgevangen, werden dag in dag uit tot het uiterste gedreven om de bouw van de spoorlijn te bespoedigen. De werkomstandigheden waren miserabel. Door ziekte, ondervoeding, uitputting en mishandeling heeft de Birma-spoorlijn het leven gekost aan meer dan 15.000 krijgsgevangen en 100.000 burgers.

In het laatste kwartaal van 1943 was de bouw van de spoorlijn af. Het was gerealiseerd in een “moordend” tempo. Een van de werkers aan deze dodenspoorlijn was de vader van de inmiddels 90 jarige Toos woon achtend in Elim. In de wekelijkse videorubriek van “Met Koopman op pad” was vorige week deel 1 van dit tweeluik.

Deel twee is het spannendste gedeelte van deze serie. Roelof Koopman weet Toos al pratend door deze periode van haar leven te loodsen. Heeft u deel 1 nog niet gezien, kijk dan via www.koopmanoppad.nl of www.dehoogevener.nl naar eerdere afleveringen.

Aflevering 1  2e jaargang (6 jan 2019)
Deze reportage is een tweeluik deel 1
Toos over het leven van een tiener in een Jappenkamp

ELIM – Toos over het leven van een tiener in een Jappenkamp Over de Jappenkampen Toos Tavenier-Verhoef is door Roelof Koopman van “Met Koopman op pad” geïnterviewd over haar kindertijd in een Jappenkamp in Nederlands-Indië.

Haar vader was daar onderwijzer, maar werd al snel opgeroepen voor het leger. Uiteindelijk werd deze Nederlandse luitenant gevangen genomen. Hoe dit ervaren is door de tiener Toos Verhoef, haar broertje en moeder hoort u in deze serie van dit verhaal. Volgende week deel twee van dit verhaal.