Met Koopman op pad 2020

Met koopman op pad is een gezamenlijke rubriek van

Elim-Drenthe.nl en de Hoogevener.nl

Elim/Hoogeveen – Heel bijzonder wat het team van “Met Koopman op pad” allemaal tegen komt. En er wekelijks op uit gaan om een leuk of actuele reportage te maken. En dit alles in het Drentse dialect. De eerdere gemaakte reportages zijn in een volledig overzicht te zien op.

www.koopmanoppad.nl
www.dehoogevener.nl

Aflevering 60 3e jaargang (25 Dec 2020)
Kerstspecial 2020 van Koopman op pad

HOOGEVEEN/ELIM – 2020 kunnen we wel bijschrijven als een bijzonder jaar. Met alle perikelen rond de Coronapandemie. Ook bijzonder zijn de hierdoor ontstaande nieuwe woorden als “Anderhalve meter maatschappij”. Niet alleen de woorden, maar deze ook nog eens toe te passen, is moeilijk voor veel mensen. Maar er is licht aan het einde van de tunnel. Er is een vaccin in aantocht. Dus op naar betere tijden!

Met kerst en de jaarwisseling in het verschiet, zijn er op dit moment veel beperkte maatregelen van kracht. Gelukkig mogen we nu drie mensen ontvangen met kerst en de jaarwisseling. Helaas blijft het desondanks voor veel mensen een eenzame periode.

Aflevering 59 3e jaargang (19 Dec 2020)
In de opmaat naar Kerst 2020 (video)

HOOGEVEEN – We zitten een kleine week voor de Kerst van 2020. Wat zeker is, is dat het heel bijzondere Kerstdagen zullen worden. Helaas niet in de positieve zin. Er zal nog meer eenzaamheid zijn dan gebruikelijk. Heel naar allemaal! Voor Koopman op pad reden eens te vragen wat de mensen er van verwachten. Wat verwachten jullie van de komende Kerstdagen?

Aflevering 58 3e jaargang (12 Dec 2020)
9000 lampjes en 64 Kerstmannen in Koopman op pad (video)

HOOGEVEEN – Wel eens een verlichte Kersttuin gezien met 64 Kerstmannen en ruim 9000 lampjes? Nu deze tuin uit Hoogeveen laten we zien in deze aflevering van Koopman op pad. Maar wat nog veel belangrijker is, wie zitten hier achter en wat is de motivatie. Ook de vraag hoe het zit met de stroomkosten wordt in deze aflevering beantwoord. Echt een lust voor het oog en een ware kleurpracht.

Met de kerstdagen komt Koopman op pad met een echte Kerstspecial in twee delen. Aan deze aflevering werken diverse lokale artiesten mee als De Evening Stars, Arjan Venemann en vele anderen. Roelof Koopman zal de presentatie doen en Yvonne Bijl Hooijer zal tussen de muziek door een paar leuke voordrachten doen. Ondanks de bijzondere omstandigheden waar we dit jaar in zitten, hopen de lokale artiesten en team Koopman op pad er dit jaar toch nog een feestelijk tintje aan te kunnen geven. Blijf dus kijken!

Aflevering 57 3e jaargang (05 Dec 2020)
Koopman op pad bij AV Audio producties (video)

ELIM – Nu zult u zich afvragen, gaat Koopman nu ook al een CD maken? Wees gerust dat gaat voorlopig nog niet gebeuren. In deze aflevering van Koopman op pad is het team op bezoek bij Arjan Venemann (29), het gezicht achter AV Audio producties. De liefde voor muziek is hem met de paplepel in gegoten. Het begon allemaal met het bespelen van de Accordeon, een mooi instrument, kenmerkend met een warme/volle klank.

Op latere leeftijd is hij ook gitaar gaan spelen. Ongeveer 15 jaar geleden is Arjan spelenderwijs begonnen met het maken van opnames. Een aantal jaren geleden is dit verder uitgegroeid en inmiddels heeft hij een professionele studioruimte tot beschikking waar de opnames gemaakt worden.

Zo heeft Arjan van z’n hobby z’n beroep kunnen maken en dat is natuurlijk fantastisch. In deze aflevering vertelt Arjan bevlogen over zijn werk in de studio en als zanger.

Aflevering 56 3e jaargang (28 Nov 2020)
De Sinterklaas van Hoogeveen (video)

HOOGEVEEN – Ondanks de Corona blijft de Sinterklaas van Hoogeveen toegankelijk voor de kinderen. Niet op de manier zoals we gewent waren, maar via de telefoon en sociale media. Voor het team ‘Koopman op pad’ dit keer aangevuld met Yvonne Bijl Hooijer, reden om eens aan Sinterklaas te vragen hoe hij dit bijzondere jaar beleeft.

Een onthullend gesprek is de uitkomst van dit gesprek. U kunt het mee beleven in deze aflevering van Koopman op pad.

Aflevering 55 3e jaargang (21 Nov 2020)
Koopman bij Het Blokland Noordscheschut (video)

NOORDSCHESCHUT Op 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs in werking getreden. Alle kinderen verdienen een zo passend mogelijke plek in het onderwijs. Onderwijs dat leerlingen uitdaagt, dat uitgaat van hun mogelijkheden en rekening houdt met hun beperking.

Kinderen gaan, als het kan, naar het regulier onderwijs. Zo worden ze zo goed mogelijk voorbereid op een vervolgopleiding en op een plek in de samenleving. Het speciaal onderwijs blijft bestaan voor kinderen die daar het best op hun plek zijn. Passend Onderwijs legt een zorgplicht bij scholen. Dat betekent dat zij er sinds 1 augustus 2014 voor verantwoordelijk zijn om alle leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een goede onderwijsplek te bieden. Daarvoor werken reguliere en speciale scholen samen in regionale samenwerkingsverbanden. Het Blokland in Noordscheschut is daar een voorbeeld van. Voor Koopman een reden daar eens te gaan kijken.

Aflevering 54 3e jaargang (14 Nov 2020)
Gezelligheid thuis (video)

HOOGEVEEN – Koopman op pad – In deze Coronatijd zijn we meer dan normaal thuis. Hierin wordt de verklaring gevonden dat men in dit Coronajaar veel eerder dan normaal de woonomgeving in de kerstsfeer zetten.

Dat dit niet alleen maar een veronderstelling is, blijkt wel uit deze opname van Koopman op pad bij Tuincentrum Strijker in Hoogeveen.

Aflevering 53 3e jaargang (07 Nov 2020)
Goedkoopste Coronasneltest in Hoogeveen!

HOOGEVEEN – Wie door de GGD getest wordt op corona krijgt een PCR-test: de test met het wattenstaafje. Het duurt best lang voordat de test is afgenomen en de uitslag er is. Daarom bieden sommige commerciële bedrijven andere (snellere) tests aan.

Bijvoorbeeld de antigeentest of een bloedtest. Het team Koopman op pad ging op onderzoek uit en kwam in contact met de heer Kreeft. Deze biedt de commerciële Corona snel test aan voor slechts 75 euro per test. Andere partijen in Hoogeveen vragen hier 150 of 100 euro voor. Kijk naar dit filmpje en weet hoe dit zit.

Aflevering 52 3e jaargang (31 Okt 2020)
Peter Koekoek in Koopman op pad 'Hoe het zou moeten zijn...'

HOOGEVEEN – Als geboren en getogen schutter woont Peter Koekoek sinds 2015 in Hoogeveen. Toch blijf ik een ‘Schutter’. Als adviseur reis ik het hele land door en zie ik dat mensen de democratie steunen, maar vinden dat politici er een potje van maken.

Ik maak me daarom hard voor politiek die niet gaat over politieke spelletjes en regeltjes, maar over echte zorgen en wensen van echte mensen. De politiek moet naast mensen staan. In deze aflevering van Koopman op pad geeft Peter een toelichting op zijn visie en wat blijkt, Hoogeveen is hier nu ongewild een voorbeeld van. Snapt u het niet meer, kijk dan maar eens en het wordt ons allemaal duidelijk “Het moet anders”.

Aflevering 51 3e jaargang (25 Okt 2020)
Yvonne Hooyer leert wethouders een lesje Drents

HOOGEVEEN – U bent Yvonne Bijl Hooijer al eens vaker tegen gekomen in Koopman op pad, maar deze keer was het een zeer ludieke actie. Eigenlijk bedacht door “de Boas” van Yvonne. Deze zag de kennismaking met de vier nieuwe wethouders van Hoogeveen in Koopman op pad en kwam tot de conclusie dat sommigen nog wel een lesje Drents konden gebruiken.

Zo werd het idee van een Drentseles aan onze nieuwe wethouders geboren. Afgelopen donderdagavond, voorafgaand aan de raadsvergadering was de les in burgerzaal van ons stadshuis. Koopman deed de introductie en toen begon de pret.

Elke wethouder heeft een paar minuten een op een les van Yvonne gehad. Als beloning ontvingen de wethouders haar nieuwste boekje de “Boas en Ikke”. Deze lessen hebben de videorubriek Koopman op pad, prachtige beelden opgeleverd die we graag willen delen met onze kijkers.

Aflevering 50 3e jaargang (17 Okt 2020)
Het rijbewijs terug voor Gerrie Pol?

NOORDSCHESCHUT – Er is al veel over geschreven in diverse media en er zijn al wat korte videobeelden van gemaakt, maar bij Koopman op pad hoort u het hele verhaal van Gerrie Pol zelf. Gerrie haalde met zijn verhaal de krantenkoppen.

Hij heeft één arm, heeft er nooit twee gehad. Al jaren rijdt hij met de melkwagen rond voor de MTT en met het intrekken van zijn C-rijbewijs zit zijn loopbaan erop. Er volgden Kamervragen en minister Van Nieuwenhuizen vroeg het CBR zich nog eens over de zaak te buigen. Zij houden hun standpunt vast: een vrachtwagen besturen is te gevaarlijk voor Pol.

Volgens een regeling waarin staat wat iemand wel of niet geschikt maakt om een motorrijtuig te besturen, is één arm onvoldoende om veilig te rijden. Van coulance is geen sprake. Koopman op pad steunt Pol en roept op de partitie te tekenen!

Aflevering 49 3e jaargang (10 Okt 2020)
Koopman op pad bij Albert Metselaar over Tjalma

HOOGEVEEN – Er is al heel wat geschreven en besproken over de ‘zaak Tjalma’ in en rond Hoogeveen. Brand van Rijn van de SGP heeft al de politieke kant van deze zaak toegelicht.

Dit keer zijn we in gesprek met de onderzoeker en schrijver die ‘de onderste steen wist boven te halen’, Albert Metselaar. Het boek is al in de handel en is beslist een aanrader voor een ieder die wil weten hoe het echt was. Geen fraaie geschiedenis, maar wel onthullend.

Aflevering 48 3e jaargang (09 Okt 2020)
Koopman maakt kennis met vier bevlogen wethouders

“Met Koopman op pad” is een initiatief van Peter Aalders, Roelof Koopman en Henk Boer van de Hoogevener. Zondagsmiddags worden de nieuwe video’s online gezet.

HOOGEVEEN – Het was jullie al beloofd, een korte kennismaking met de nieuwe wethouders van het zakencollege van de gemeente Hoogeveen. Nu kunnen wij er veel over schrijven, maar het kijken naar dit filmpje zal het beste beeld geven wat op dit moment mogelijk is.

Vier wethouders komen elk ongeveer 6 minuten aan het woord. Voorafgaand aan deze korte gesprekjes hebben we een inleidend gesprek met burgemeester Loohuis. Het zakencollege heeft de zware taak uit te voeren wat onze vertegenwoordiger met behulp van de informateurs hebben uitgedacht. Wij kunnen vast verklappen dat het echt pijn gaat doen.

Aflevering 47 3e jaargang (26 Sep 2020)
Koopman bij SV De Vrijheid Hoogeveen

HOOGEVEEN – Welkom bij Schietsportvereniging De Vrijheid Hoogeveen. Leuk dat je langs komt (via Koopman op pad) op onze sportieve, maar zeer zeker ook gezellige vereniging.

Onze vereniging draait al decennia mee in de top van de Nederlandse schietsport. Vele Nederlandse Kampioenen hebben hun eerste schoten gelost op de banen van De Vrijheid. En wellicht mogen wij in de toekomst jouw naam ook toevoegen aan onze imposante lijst van kampioenen!

Aflevering 46 3e jaargang (26 Sep 2020)
Rob Pot met zijn lachyoga Drenthe

HOOGEVEEN – Dit is niet zo maar een spreuk. De positieve effecten van lachen zijn namelijk wetenschappelijk bewezen. Aangezien team ‘Koopman op pad’ van mening is dat er veel te weinig gelachen wordt werd het eens tijd voor een bezoekje aan Rob Pot, gecertificeerd lachyoga instructeur van Lachyoga Drenthe.

We kunnen jullie verzekeren dat we heel wat afgelachen hebben. Zeker in deze sombere Coronatijd zouden jullie eens naar dit filmpje moeten kijken. Jullie worden er vast vrolijker van. Rob Pot was zo enthousiast over zijn ontmoeting met ons team, dat hij ter plekken aanbood om sponsor te worden. Later hier meer over. Kijk eerst maar eens naar deze bijzondere ontmoeting.

Aflevering 45 3e jaargang (19 Sep 2020)
Gerard Booij over betrouwbaarheid Burgemeester en politiek

HOOGEVEEN – Gerard Booij bijt zich al jaren letterlijk vast in het dossier over de kunstijsbaan in Hoogeveen. Deze Hoogevener had en heeft grote zorgen over het project en dan vooral over de wijze waarop de gemeenteraad de burgers erover heeft geïnformeerd.

In deze Koopman op pad aflevering blikt Gerard terug op deze periode. Woorden als vriendjespolitiek, leugenaars en oplichting passeren met regelmaat de revue. Ook onze Burgemeester komt er niet best af. Grote woorden dacht team ‘Koopman op pad’ en hebben Gerard uitgenodigd voor een gesprek. Daar herhaalde Gerard zonder chroom al deze uitlatingen. Hij geeft aan alles te kunnen bewijzen wat hij zegt. Ter afsluiting geeft hij nog aan ‘Ik lieg niet’.

Een aflevering die mogelijk veel stof zal doen opwaaien. Als Gerard gelijk heeft is dit een zeer ernstige zaak en zal dat de geloofwaardigheid van Burgemeester en Hoogeveense politiek schaden. Kijk en oordeel zelf.

Aflevering 44 3e jaargang (14 Sep 2020)
De Boas & Ikke

HOOGEVEEN – Yvonne Bijl Hooijer presenteert haar tweede boek wat als titel heeft “De Boas & Ikke” Hoe dit tweede boek tot stand is gekomen wordt de kijker duidelijk door dit videoverslag te bekijken.

Ook maken we in dit videoverslag, Yvonne aangeboden door team “Koopman op pad”, kennis met de Boas. De kant van Yvonne hebben we al kunnen lezen in haar boek, maar nu de kant van de Boas, die zegt alles te zijn behalve de Boas.

Vandaag 14 september 2020 wordt dit videoverslag Yvonne aangeboden als verjaardagscadeau. Yvonne is vandaag jarig. Namens team Koopman op pad van harte gefeliciteerd!

Aflevering 43 3e jaargang (11 Sep 2020)
Geen bloemencorso Elim en toch

ELIM – Het zou een prachtig jubileum jaar worden voor onze Siertuin-vereniging / Bloemencorso was het niet dat de Corona-pandemie roet in het eten gooide. Alle voorbereidingen ten spijt.

Positief als Elim is, zijn ze niet bij de pakken neer gaan zitten. Positieve benaderingen hebben een aantal zeer positieve zaken opgeleverd die nader worden toegelicht in deze aflevering van Koopman op pad. Naast actuele opnames zijn er ook veel archiefbeelden van verschillende bloemencorso’s te zien.

Het zal het gemis van een echt bloemencorso niet wegnemen, maar maakt wel veel goed. Naast deze herinnering is er vandaag 12 september, in Elim ook een soort alternatief voor de jaarmarkt. Zie hiervoor de Elimsite (www.elim-drenthe.nl). Ondanks de Corona toch een soort van markt, maar dan op het erf van de bewoners zelf. Kom dus allemaal naar Elim.

Aflevering 42 3e jaargang (05 Sep 2020)
Einde dorpscafé De Casteleyn Elim

ELIM – Veel iconen uit het verleden verdwijnen en dat doet soms pijn. Jan en Zwaan zongen al over het dorpscafé. Een ontmoetingsplaats waar gelachen en gehuild werd en waar het dorp samen kwam. Jan en Linda houden het voor gezien en gaan genieten van hun vrije leven.

Voor het dorp Elim is het een aardelating want van onze geboorte was er een café aan de Carstensdijk en die is nu gesloten. Het voelt voor velen als een verlies van een dierbare. Toch neemt Jan Doldersum in deze aflevering van Koopman op pad niet somber afscheid van het café.

Mede door zijn gezondheid was het genoeg. Toch kijken Jan en Linda met plezier terug op hun dorpscafé in Elim. In deze aflevering maakt u mee dat de deuren op slot gedraaid worden.

Aflevering 41 3e jaargang (29 aug 2020)
Hoe mooi is Hoogeveen?

HOOGEVEEN – Er is de afgelopen maanden veel over Hoogeveen te doen geweest, helaas het meest in negatieve zin. Eerst werd Gemeente Belangen de Zwarte Piet toegespeeld, maar nu het stof wat aan het dalen is komt de CDA na boven als de grote boosdoener.

Het team van Koopman op pad ging de hoofdstraat in om de Hoogeveners eens te vragen wat ze van hun Hoogeveen vinden. De plaats Hoogeveen komt er nog wel behoorlijk van af, maar de politiek heeft het er niet best afgebracht. Het vertrouwen in de politiek heeft grote deuk opgelopen. Hoe ga je dat herstellen? Zeker niet nu alles er weer op wijst dat de burgers de rekening van dit verkeerde beleid weer gaan betalen.

Volgende week is Koopman op pad in gesprek met Jan Doldersum van Café De Casteleyn en de week daarop is er een gesprek met Gerard Booij die ons zal bijpraten over zijn overtuiging dat een groot deel van de Hoogeveense politiek, inclusief onze burgemeester corrupt zijn.

Er zijn woorden gebruikt als dief en leugenaars. Echt schrikwekkend. Als dat waar is, en daar lijkt het serieus op, dan zal dat mogelijk nog heel stof doen opwaaien. Blijf dus kijken, want Koopman op pad, biedt een podium aan iedereen die een goed verhaal heeft. Het liefst zouden wij alleen positief nieuws brengen, maar daar boven verheven is “waarheidsvinding”.

Aflevering 40 3e jaargang (22 aug 2020)
Koopman over bromfietsclub ‘De Reutel’

HOLLANDSCHEVELD – Bromfiets Oldtimerclub “De Reutel” is een club van liefhebbers van bromfietsen van pakweg 25 jaar of ouder. De doelstelling van deze club is het behouden en restaureren van oude bromfietsen en fietsen met hulpmotoren en het rijden van toertochten. 5 Keer per jaar wordt onze clubblad “De Reutelaar” uitgegeven.

Maar gezelligheid staat bij de club ook zeker in het middelpunt. De club is opgericht op 27 april 1993. Zaterdag 15 augustus was er weer een toertocht van en naar Camping tussen De Wieken in Hollandscheveld. Het team ‘Koopman op pad’ was er bij om een mooi videoverslag van te maken.

Elke liefhebber van oldtimer bromfietsen zou dit filmpje moeten zien. Koopman stak er zijn neus weer in en hopelijk zijn wij nu weer wat wijzer geworden. We weten na het zien van het filmpje in ieder geval wat Bromfiets Oldtimerclub “De Reutel” inhoudt.

Aflevering 39 3e jaargang (15 aug 2020)
Afscheid van wethouder Erwin Slomp.

HOOGEVEEN – Er is de afgelopen periode heel wat geschreven over Erwin Slomp en zijn partij Gemeente Belangen Hoogeveen en niet altijd bepaald positief. Hoe men in Hoogeveen ook over deze ex-wethouder denkt, als er al gesproken kan worden over schuld, dan is hij en zijn partij zeker niet de enigste.

Erwin neemt in dit interview met Koopman op pad het woord ‘excuses’ nog in de mond en dat zouden anderen die nu nog de onschuld proberen uit te stralen ook sieren. Dit interview kan het best omschreven worden zoals de titel al aangeeft ‘afscheid van wethouder Erwin Slomp’, maar niet van de persoon, want die gaat weer dienen bij de politie. Een terugblik en een soort van evaluatie zijn zeker aanwezig in deze aflevering van Koopman op pad.

Aflevering 38 3e jaargang (08 aug 2020)
CS Riders verrassen familie Stremme

HOOGEVEEN – Stoere motorclubs hebben veelal een gekleurde reputatie. Voor de CS Riders is dat juist een heel positieve. Zij zetten zich in voor kinderen die ziek zijn of gepest worden of uit achterstandsgezinnen enzovoort.

Deze aflevering van Koopman op pad gaat over het zieke meisje van de familie Stremme uit Hoogeveen. Een droevig verhaal, maar de CS Riders hebben haar en haar familie een onvergetelijke dag bezorgt en dat heeft diepe indruk gemaakt en niet alleen op de familie Stremme. Koopman op pad laat in deze aflevering een afvaardiging van de C.S Riders (Cock en Wil de Gans) en de familie Stremme hun belevenissen vertellen. Iedereen zal het met ons eens zijn, kinderen mogen niet ziek zijn of zorgen hebben. Helaas is de werkelijkheid nog wel eens anders.

Deze reportage is een tweeluik deel 2
Aflevering 37 3e jaargang (29 jul 2020)
Brand van Rijn SGP, een bevlogen politicus

ELIM – Het eerste deel was al heel onthullend, maar dit tweede en laatste deel van dit gesprek is het moment suprême. Dit deel is kort, maar is nog onthullender. Er kwamen al veel positieve reacties op het eerste deel. Veel kijkers gaven al aan dat Brad van Rijn het allemaal veel duidelijker uitlegt.

“Eindelijk eens een man die recht door zee is” was een reactie. In dit filmpje geeft Brand al aan dat hij weliswaar voor de SGP in de Gemeenteraad zit, maar zich inzet voor alle Hoogeveners.

Zijn doel is het echte welzijn van alle burgers. Dit tweede deel moet u beslist zien. Natuurlijk komt het team ‘Koopman op pad’ het komend weekend met een nieuwe aflevering. Blijven kijken dus. Al onze eerder opgenomen afleveringen zijn te bekijken via ons YouTube kanaal ‘Met Koopman op pad’ of via onze Facebookpagina’s.

Deze reportage is een tweeluik deel 1
Aflevering 36 3e jaargang (23 jul 2020)
Brand van Rijn (SGP) een bevlogen politicus

ELIM – Vanuit zijn geloof wil Brand van Rijn, fractievoorzitter van de SGP Hoogeveen invulling geven aan en een bijdrage leveren aan de politiek in de gemeenteraad van Hoogeveen. Een bevlogen man, waar veel over te schrijven valt, maar beter is deze zelf aan het woord te laten.

In deze aflevering ziet de kijker Brand precies zoals hij is: ‘Recht door zee”. Natuurlijk laat Brand van Rijn zijn licht schijnen op de huidige situatie binnen de Hoogeveense Gemeenteraad. Al met al hadden we deze aflevering nog wel eens zo lang kunnen maken, maar we bewaren nog een stukje dat u komende woensdag kunt verwachten. Op de site van de SGP Hoogeveen kunt u eigenlijk alles vinden wat interessant is om te weten over deze politieke partij met een eigen mening over tal van belangrijke zaken binnen onze gemeente: www. hoogeveen.sgp.nl

Aflevering 35 3e jaargang (18 jul 2020)
Koopman op pad in het rijke scheepvaart- en scheepsbouwverleden

HOOGEVEEN – Drenthe en in het bijzonder de gemeente Hoogeveen heeft een rijk scheepvaart- en scheepsbouwverleden. Hiervan is nagenoeg niets tastbaars en zichtbaars overgebleven. Dat rijke verleden willen we weer tot leven roepen en daar helpt Koopman op pad een handje bij. De wens van de opgerichte werkgroep is het tot stand brengen van een historisch scheepvaartcentrum op een toegankelijke en aan water gelegen locatie met de bedoeling daar bezoekers met het verleden van Drenthe in contact te brengen.

Vanwege het scheepsbouwverleden van Hoogeveen is Hoogeveen als vestigingsplaats van het scheepvaartcentrum een logische keuze. Een centrum waaraan een toeristische, een museale en educatieve functie verbonden is en waarmee het Hoogeveen en daarmee ook Drenthe op de kaart zet. Er is inmiddels al een prachtig museum, die door team Koopman op pad gebruikt is als decor voor de uitzending van deze week. Het is een leuke en informatieve aflevering geworden.

Aflevering 34 3e jaargang (11 jul 2020)
Maatschappelijke en politieke betrokkenheid

HOOGEVEEN/ELIM – Hoe hebben Hoogeveners zich de afgelopen 10 jaar betrokken getoond met en ingezet voor de publieke zaak? Betrokkenheid bij de publieke zaak kan zich uiten in allerlei vormen van (maatschappelijke) participatie, zoals vrijwilligerswerk, informele hulp en collectieve actie aan de ene kant, en in (politieke) betrokkenheid bij het bestuur en politiek aan de andere kant. Dit laatste kan door te gaan stemmen, het politieke nieuws te volgen of voorstander te zijn van (meer) politieke inspraak.

Beide vormen van participatie en betrokkenheid komen in de wekelijkse videorubriek van ‘Koopman op pad’ steeds meer naar voren. We concluderen dat het niveau van maatschappelijke en politieke participatie en betrokkenheid over het algemeen wel fluctueert, maar binnen een nauwe bandbreedte; het kan dus grotendeels stabiel worden genoemd. Uitzonderingen hierop zijn het lezen van politiek nieuws (bijvoorbeeld in de krant) – dit is vooral onder jongeren de afgelopen tien jaar sterk afgenomen – en de steun voor referenda, die is sinds 2015 onder hoger-opgeleiden lager en sterk gedaald. Het percentage Nederlanders dat aangeeft vrijwilligerswerk te doen, schommelt de afgelopen 10 jaar tussen een nauwe bandbreedte van 25% en 30% en is dus relatief stabiel te noemen.

Hoogeveen snel verbetert.
Hoger-opgeleiden verrichten aanzienlijk vaak vrijwilligerswerk, terwijl jongvolwassenen (18 tot 34 jaar) minder vaak als vrijwilliger actief zijn. Deze verschillen tussen lager en hoger opgeleid en tussen jong en oud lijken de afgelopen 10 jaar eerder iets toe dan af te nemen. Door alle politieke ontwikkelingen in onze gemeente is er in deze periode meer politiek dan gewoonlijk in ‘Koopman op pad’. Met de politieke problemen die er in Hoogeveen zijn kunnen we mogelijk ook iets goeds bereiken, ‘meer politieke betrokkenheid van de burgers bij de politiek’. ‘Samen’ is hierin het sleutelwoord. Samen zijn we gemeente Hoogeveen en samen komen we op voor onze woon en leefomgeving waar zaken spelen die ons allemaal aangaan. Afgelopen zaterdag was er deel 1 van het gesprek met ex-wethouder Jacob van der Heide. In deze aflevering deel 2 van het gesprek.

Aflevering 33 3e jaargang (11 jul 2020)
Een openhartig gesprek met Jacob van der Heide

ELIM/Hoogeveen – Tot vorige nog week donderdag was Jacob van der Heide nog wethouder namens Gemeente Belangen in Hoogeveen. Sinds zijn aftreden als wethouder is er heel wat geschreven en gespeculeerd over de politieke situatie van de Gemeente Hoogeveen.

Veel inwoners van de gemeente Hoogeveen hadden het moeilijk met de beslissing van Jacob van der Heide het ‘bijltje er bij neer te gooien’. De wethouder die het meeste vertrouwen genoot was nu juist de persoon die als eerste opstapte.  Aan alle speculaties zal nu een einde komen.

Koopman had afgelopen vrijdagavond een openhartig gesprek met Jacob, waarin hij toelicht hoe hij tot dit besluit kwam. Ook geeft hij zijn visie op de ontstane situatie en spreekt de hoop uit dat het politiek klimaat in Hoogeveen snel verbetert.

Nergens prak Van de Heide zo openhartig over zijn beleving van negen maanden wethouder. ‘Een positief mens’ zal de conclusie zijn van elke kijker die de moeite neemt deze aflevering die uit twee delen bestaat, helemaal uit te zien. Maandag in de loop van de middag komt deel twee van deze aflevering. Een ieder die wil weten hoe het echt zit, moet deze aflevering zien.

Aflevering 32 3e jaargang (04 jul 2020)
Drèents dichtster Yvonne Bijl-Hooijer bij Koopman

ELIM – Drèents dichtster en schriefster Columniste / Taolambassadeur van de gemeente ‘t Ogeveine / Spreekster bij uitvaarten. Schrieven döt zij al heur hiele leven. Heur geheime geveulens schreef zij op in heur dagboeken, later kwamen daor gedichties en korte verhaalties bij. As bestuurslid binnen verschillende verenigingen kwam heur schrieftalent goed van pas. Zij wördde altied veuredragen as secretaresse.

Een paar jaor eleden hef zij de ‘Drenthecursus’ van ’t Huus van de Taol evolgd. Naor anleiding daorvan wördde de liefde veur de Drentse Taal nog meer anewakkerd. Heur grote hobby wördde heur grote passie: het schrieven in ’t Drèents van Zuud-West-Drenthe.

“In deze aflevering van Koopman op pad draagt Yvonne en paar van haar gedichten voor en heeft ze een leuk gesprek met Koopman. Wie nu denkt dat het voorlopig hier bij blijft heeft het mis. We gaan zeer binnenkort veel meer horen over Yvonne”.

Aflevering 31 3e jaargang (28 jun 2020)
Koopman in gesprek met Inge Oosting

ELIM – Afgelopen zaterdagmorgen in de achtertuin bij cameraman Peter Aalders, in een ontspannen sfeer ging Koopman in gesprek met Inge Oosting van de PvdA in Hoogeveen

In 2014 werd Inge Oosting fractievoorzitter PvdA. Toen gaf Inge Oosting al aan “Er staat veel te gebeuren de komende jaren, er komt veel op gemeentes af. De PvdA fractie zal, zoals dat in Hoogeveen altijd het geval is geweest, een constructieve bijdrage blijven leveren aan het lokaal bestuur, met een bijzonder oog voor onze kwetsbare inwoners.

Met bijzondere aandacht voor het wegwerken van achterstanden, zodat iedereen kan meedoen aan onze samenleving. Wij realiseren ons dat de decentralisaties een zware opgave met zich meebrengen, maar ook kansen bieden om op sociale wijze onze lokale samenleving in te richten.” Inge wist in 2014 nog niet in welke soap ze in 2020 terecht zou komen. Waar de Hoogeveense coalitie nu staat zou toen niemand hebben verwacht.

In deze ‘Koopman op pad’ komt de huidige situatie in de Hoogeveense politiek uitvoerig aan de orde. Ook wordt er meerdere male teruggeblikt op de raadsvergadering van afgelopen donderdag. In gewone bewoordingen legt Inge ons uit wat er speelt en wat er volgens haar jarenlange ervaring nu moet gebeuren.

Aflevering 30 3e jaargang (21 jun 2020)
Frits Kappers openhartig bij Koopman op pad

HOOGEVEEN – Frits Kappert een veel besproken man, geliefd bij heel veel rationeel denkende mensen, maar verguist en bij de azijnpissers gerekend door vele van onze bestuurders. Je zou soms denken dat kritisch denken niet meer is toegestaan. Er wordt door het college van Hoogeveen geblunderd aan de lopende band, zo is de mening van misschien wel de meeste inwoners van onze gemeente, maar er lijkt geen platform voor het tegengeluid.

Bij Koopman op pad is er voor iedereen en voor elke mening een platform. Frits Kappert die er blijk van geeft te weten waar hij het over heeft, heeft bijvoorbeeld weer een totaal andere mening dan Bé Okken.

Via de digitale media als Facebook, YouTube, www.koopmanoppad.nl en de digitale nieuwsmedia in onze gemeente trekken de wekelijkse afleveringen steeds meer kijkers. Toch blijven we openstaan voor suggesties en aanbevelingen. We hebben PvdA en Gemeente Belangen Hoogeveen e.o. ook al eens uitgenodigd, maar deze zijn daar tot heden nog niet op in gegaan.

Misschien wel ‘Koopman vrees’? Best wel gewaagd als iedereen er op mag reageren…. De aflevering duurt dit keer 30 minuten, maar is van begin tot het eind onthullend en heeft een primeur in zich. We wensen iedereen veel kijkplezier. Video en montage Aalders IT Elim en Fotografie Henk Boer van www.dehoogevener.nl

Aflevering 29 3e jaargang (18 jun 2020)
Het wordt Koopman nu echt te gortig

ELIM – De beelden zeggen genoeg.

Aflevering 28 3e jaargang (13 jun 2020)
Robin Hey in Koopman op pad

ELIM – Robin Hey, opgegroeid in Elim en 12 jaar gelden naar Ierland geëmigreerd. Z’n motivatie was en is de Ierse volksmuziek. Deze muziek heeft er toe bijgedragen dat Robin een bekende Ierse volkszanger is geworden.

Begin dit jaar was hij bezig met een tournee door Europa, maar heeft deze vanwege de Corona afgebroken en is nu al een paar weken bij zijn vader en moeder in Elim. Hij hoopt er zo spoedig mogelijk weer op uit te trekken de wereld in om daar de Ierse volksmuziek te promoten. Volgende week vrijdag een special van Koopman op pad waar Robin ook een paar nummers ten gehore brengt.

Aflevering 27 3e jaargang (04 jun 2020)
5 Juni de opening van forellenvisvijver de Boshoek

ELIM – Midden in het Drentse landschap tussen Hoogeveen en Coevorden ligt forellenvisvijver de Boshoek 2.0. Het recreatiebedrijf heeft twee visvijvers waar u in alle rust een hengel uit kunt werpen. De vijvers zijn voorzien van vlonders, waardoor minder-validen de vijvers ook eenvoudig kunnen bereiken.

Er is een gezellige kantine en een ruim terras waar u ongestoord kunt genieten van een hapje en een drankje. Zowel de visvijvers als de kantine zijn in 2019 geheel gerenoveerd. U kunt er vissen op zalm- en regenboogforel. Heeft u geen vishengel? Geen probleem, deze kunt u er huren.

Ook worden er schepnetten, koelboxen en knuppels verhuurd.
Ook het forelvissen met een groep behoort tot de mogelijkheden. In deze aflevering van Koopman op pad duiken hebben we de primeur van de feestelijke opening op 5 juni 2020.

Aflevering 26 3e jaargang (30 mei 2020)
Veel reacties op eerste deel Bé Okken

ELIM/HOOGEVEEN – In deze tweeluik van ‘Koopman op pad’ met B Okken ere lid van Gemeente Belangen, heeft het eerst deel al heel wat reacties opgeleverd. Overwegend niet zo positief over Gemeente Belangen en de positieve benadering van B Okken. Velen vrezen dat dit een inleiding is naar terugkeer naar Gemeente Belangen van B Okken. In dit tweede deel komt er meer geschut. Hier stelt B Okken ook heel wat zaken van Gemeente Belangen aan de kaak, die naar zijn mening behoorlijk anders zouden moeten.

Aan het einde van dit tweede en laatste deel van dit tweeluik weet de kijker precies wat er schort aan de Hoogeveense politiek en dan in het bijzonder aan gemeente Belangen Hoogeveen e.o. Mogelijk komt er met aan paar maanden deel drie. Heeft u vragen die Roelof aan Bé Okken kan stellen mail deze dan naar metkoopmanoppad@gmail.com.

Aflevering 25 3e jaargang (24 mei 2020)
Bé Okken over Hoogeveense politiek.

HOOGEVEEN/ELIM – Er is veel mis met de financiën van de Gemeente Hoogeveen. De vraag die dan snel boven komt is wie is daar verantwoordelijk voor? Daar zal elke politieke partij een andere lezing over geven, maar de meeste burgers geven Gemeente Belangen Hoogeveen e.o. de schuld. Aan Bé Okken het antwoord of dat een juiste analyse is.

Twee afleveringen van Koopman op pad over dit onderwerp. Het team Koopman op pad heeft maar zo het vermoeden dat deze twee afleveringen veel politieke stof doen opwaaien in de Gemeente Hoogeveen. Volgende week de tweede aflevering van de serie die terecht de titel draagt ‘De achterkant van het gelijk’.

Aflevering 24 3e jaargang (10 mei 2020)
Wim Drenthen laat dialect leven door zijn mooie stem.

DE KRIM – De uit de Krim afkomstige Wim Drenthen is inmiddels geen onbekende meer in de muziekwereld, hij heeft al diverse singles op zijn naam staan o.a. “Vlieg, vlinder, vlieg”, “Vertrouwen” en “Kameraad”. Vorig jaar kwam Wim met zijn debuutalbum “Kameraad” waarop al een nummer te vinden is in de streektaal “Kameroad”.

Al snel volgende “Oes Baankie” een single die door de regionale streektaal programma’s warm werd verwelkomt. De piraten zijn gek met Wim. Door de vele positieve reacties op zijn zingen in de streektaal, is Wim aan de slag gegaan om een mini album te maken in de streektaal. Voor Wim staat het dialect inmiddels hoog in het vaandel, een stukje cultuur dat moet blijven bestaan. Ook heeft Wim een paar oude nummers vertaald naar het dialect, het zijn mooie vlotte nummers geworden. Voor het team Koopman op pad (koopmanoppad.nl) een reden Wim eens uit te nodigen. Het resultaat is een leuk gesprek met een goed stukje muziek erbij, natuurlijk in het dialect.

Aflevering 23 3e jaargang (10 mei 2020)
Koopman op pad bij keepster van vrouwenvoetbal.

HOLLANDSCHEVELD – Vrouwenvoetbal groeit stevig populariteit. De sport is niet meer alleen voor mannen! Het vrouwenvoetbal maakt grote sprongen en wordt steeds bekender onder het volk. Dit zorgt ervoor dat er steeds meer meiden en vrouwen floreren in voetbalshirts van verschillende voetbalclubs. Kortom, de enthousiaste vrouwen gaan ervoor. Die populariteit is voor een groot deel te danken aan de Nederlandse Leeuwinnen zoals Lieke Martens. Bijna 160.000 vrouwen zijn inmiddels lid van de KNVB.

De grootste stijging was in de leeftijd tussen 17 en 19 jaar. Ook de aandacht voor de Leeuwinnen blijft groeien. Ook op tv doen wedstrijden van de Leeuwinnen het goed. Ook Koopman op pad is dit niet ontgaan, daarom deze uitzending een gesprek met een talent die we moeten onthouden, want daar gaan we zeker meer over horen: Charetha Okken. Het team Koopman op pad is er inmiddels zeker van dit is het tweede toptalent binnen onze gemeente binnen het vrouwenvoetbal.

Aflevering 22 3e jaargang (05 mei 2020)
Doorlezen door man

ELIM – Het is mooi voorjaarsweer en de bevrijding is een feit. We zijn nu precies 75 jaar later en precies in een jaar waar het woord ‘vrijheid’ een diepere betekenis heeft gekregen. We worden niet meer onderdrukt en hebben vrijheid van meningsuiting en Goddienst, maar door de Corona is toch onze bewegingsvrijheid enigszins beperkt.

Ik deze speciale uitgave van Koopman op pad blikt Roelof terug op de bevrijding in ons gebied, al weer 75 jaar geleden. Vandaag is een feestdag, want we vieren de vrijheid na de Duitse bezetting.

Aflevering 21 3e jaargang (04 mei 2020)
Dodenherdenking 2020 wordt anders

ELIM – Dodenherdenking 2020 wordt anders dan alle voorgaande jaren en is daarom nu al onvergetelijk. Geen drukbezochte ceremonies bij monumenten in het hele land. En ook geen volle Dam. Maar vanwege corona virtueel. Ook Koopman op pad blijft niet achter en levert hier een kleine bijdrage aan de herdenking die we altijd levend moeten houden. Morgen vieren we 75 jaar vrijheid en komt Koopman met een item over dit onderwerp.

Aflevering 20 3e jaargang (01 mei 2020)
VVD stemt tegen begrotingswijziging

ELIM – Koopman op Pad behandeld tijdens ‘koffieproat, actuele onderwerpen die op het moment van de opname actueel zijn. Naast de Corona was het artikel ‘VVD stemt tegen begrotingswijziging’. jaar , 6 jaar zwaaien GB en CDA met de scepter in Hoogeveen. En nog nooit was het zo’n ongelofelijke bende. Iedere keer denken we als inwoners dat het dieptepunt bereikt is……en dan zakken we toch nog weer dieper.

Deze begrotingswijziging is, tot nu toe, het meest diepe dieptepunt. De VVD fractie denkt dat het college dit inmiddels zelf ook vindt. Anders kom je niet met zo’n wijziging, 4 maanden nadat je je eigen begroting hebt vastgesteld én 4 maanden nadat je door de gehele oppositie, maar zeker door de VVD, bent gewaarschuwd. Al 2 algemene beschouwingen waarschuwt de VVD dit college voor de onrealistisch hoge snelheid waarmee ze maar door blijft denderen.

Maar dit college, volledig gesteund door hun fracties in de raad, hebben zich nog nooit laten tegen houden door alle seinen die op rood staan. De coalitie fracties hebben boter op hun hoofd, hele pakken boter. Roelof en Peter bespreken deze kwestie. Ook al zal blijken dat ze er niet helemaal hetzelfde instaan, maar dat maakt het juist leuk.

Aflevering 19 3e jaargang (26 apr 2020)
‘Koffieproat’ van Koopman op pad.

ELIM – Na de ziekte van Roelof en natuurlijk deze nare Coronatijd was het voor het eerst dat het team ‘Koopman op pad’ weer bij elkaar was. Samen in de tuin. En als je zo dan bij elkaar zit, waar heb je het dan over? Niet de toestand in de wereld, zoals vroeger Ds. D.J. Hilterman, maar de toestand in Nederland, want ook daar beleven we op dit moment bijzondere tijden, die een bijzondere aanpak vergen. Natuurlijk ‘losjes’ zoals u van Koopman op pad mag verwachten.

Feitelijk ‘koffie proat’. Heeft u ook wat te vertellen, dan kunt u een van de komende opnames aanschuiven. We doen het buiten met minimaal 2 meter tussen elkaar, dus Coronaveilig! Heeft u interesse bel dan met (06) 44 318 640.

Aflevering 18 3e jaargang (18 apr 2020)
Amerikaans in de moerstaal

ELIM – Meer dan 50 jaar in America en dan is het Drentse dialect nog volledig in tact. Deze aflevering over Carl en Riek Niezing van oorsprong komt Catrienus uit Klazienaveen en Riek, die ze in America Freddy noemen uit Coevorden.

Koopman op pad had deze tachtigers voor de camera en had een zeer interessant gesprek met deze Amerikaanse Drenten, die de meeste jaren nog 3 maanden in Nederland verblijven. Beleef het mee door deze aflevering te kijken.

Aflevering 17 3e jaargang (04 apr 2020)
Koopman op pad in Coronatijd

ELIM/HOOGEVEEN – We beleven allemaal spannende tijden. Allemaal hopen we dat het Coronavirus ons voorbij zal gaan, maar die zekerheid heeft niemand. Het enigste is dat we de afgesproken spelregels goed in acht nemen. Roelof is de afgelopen week ontslagen uit het ziekenhuis.

Hij is nog erg zwak, maar voelt zich thuis toch al weer prettiger dan in het ziekenhuis. In deze aflevering van Koopman op pad doen we het zonder Roelof. Maar de boodschap is er niet minder duidelijk om. We hopen dat u ook zult genieten van deze speciale Corona aflevering.

Aflevering 16 3e jaargang (21 mrt 2020)
Koopman op padmaakt kennis met Loon - aannemersbedrijf Jansen

TIENDEVEEN – Loonbedrijf Jansen is sinds juni 1987 begonnen als eenmanszaak. De werkzaamheden hielden zich voornamelijk bezig in de agrarische sector. In de loop der jaren groeide het bedrijf en werden er diverse werkzaamheden overgenomen, van collega’s die hun bedrijf beëindigden. Nieuwsgierig als Koopman is moest hij daar eens kijken. Al was het maar om even te rijden op dat groot materieel. Wat u in dit filmpje kunt zien is dat het kind in hem weer even wakker werd. Het is een genot om naar te kijken.

Corona Pandemie:
Door de Corona Pandemie kan het team ‘Koopman op pad’ gedurende deze periode niet garanderen dat we wekelijks met een aflevering komen. Het is nu allemaal wat moeilijker. Veel mensen zijn bang, wat we overigens zeer begrijpelijk vinden en heel veel zaken liggen nu stil. We doen ons best om ook in deze periode zo veel als mogelijk wekelijks met een aflevering te komen, maar het staat nu al bijna vast dat dat altijd niet gaat lukken.

Iedereen die op enige manier is getroffen door deze Corona Pandemie wensen we heel veel sterkte. In het bijzonder gaan onze gedachte hierbij naar onze ouderen die min of meer in isolatie zitten. We hopen dat er snel een oplossing wordt gevonden. Blijf naar ons uitkijken want we komen er weer aan!

Aflevering 15 3e jaargang (15 mrt 2020)
Koopman op bezoek op een authentieke dorpsschool

NIEUW MOSCOU – PCBS Het Mozaïek is een authentieke dorpsschool waar al heel wat generaties in en om Nieuw Moscou onderwijs hebben genoten. Naast het traditionele Protestants Christelijke Basisschool onderwijs heeft het toch het typische karakter van een dorpsschool behouden. Niet alleen de sfeer, maar ook het gebouw is zowel modern als authentiek.

Toen wij als team Koopman op pad door de gangen liepen waanden wij ons weer terug in onze eigen lagereschooltijd. Dat het een echte dorpsschool is gebleven blijkt wel uit het feit dat Henk Dekker een lezing gaf aan de kinderen over de plantjes die gratis versterkt gaan worden om zo de insectenpopulatie weer enigszins te bevorderen in Nieuw Moscou en directe omgeving. Dus even geen naar nieuws over het toeslaande Corona-virus, maar een positieve aflevering over een prachtig schooltje aan het Zuideropgaande in Nieuw Moscou.

Aflevering 14 3e jaargang (06 mrt 2020)
Met de pimpel- en koolmees de eikenprocessierups bestrijden

HOLLANDSCHEVELD – Zelden hield een onopvallende bruine vlinder Nederland zo bezig. De rupsen hebben brandharen die hevige jeuk opleveren. Kool- en pimpelmezen, boomklever en koekoek kunnen helpen om de aantallen in de perken te houden. De eikenprocessierups wordt een bescheiden nachtvlindertje. De vlinder zet flinke clusters met eitjes af op eiken, de rupsen komen daar vrij onschuldig uit maar ontwikkelen dan een beharing die ze verdedigt tegen rupsenpeuzelaars. Een evolutionair wapen dat hen beschermt tegen de meeste rups-etende roofdieren.

De afgelopen jaren is de hoeveelheid overlast die mensen ervaren van de brandharen van de rupsen toegenomen. Gemeenten spannen zich al decennia in om te vuur en te zwaard de eikenprocessierups te bestrijden. Bestrijding met chemische en biologische middelen, of met flinke stofzuigers. Het is duur werk dat bovendien voor een flinke collateral damage, nevenschade, zorgt: met name de chemische en biologische bestrijding doodt vrijwel alle insecten in de (vaak juist erg soortenrijke) eikenbomen. Het opzuigen is de minst slechte optie, maar dat gaat relatief traag. Dit kan beter en duurzamer. Veel beter en goedkoper is het om de natuur ons een ‘ecosysteemdienst’ te laten bewijzen. Vogels, vleermuizen en sluipwespen kunnen onze partner zijn mits we een landschap helpen ontstaan waarin deze soorten zich thuis voelen.

Aangezien bomen langs wegen niet oud mogen worden (takken zorgen dan voor gevaar) staan er slechts bomen met maar heel weinig nestgelegenheid voor vogels. Ter compensatie kan je zorgen voor grote aantallen nestkasten, waarmee je de holen broedende rupsenverslinders helpt. Kool- en pimpelmezen, maar ook boomklevers, voeren hun jongen grote aantallen rupsen. Dit heeft Willem Jutstra uit Hollandscheveld doen bewegen om vogelhuisjes te maken voor Kool- en pimpelmezen. In deze aflevering van ‘Koopman op pad’ hoort u er alles over. U kunt de vogelhuisjes kopen voor slechts €. 5,- of ze zelf maken. Dat de inzet van Willem werkt blijkt wel uit de grote hoeveelheid vogelhuisjes aan het begin van het Zuider-Opgaande dicht bij de kern van Hollandscheveld. Kijk deze aflevering en help mee de eikenprocessierups op natuurlijke wijze te bestrijden.

Aflevering 13 3e jaargang (29 feb 2020)
Toneelvereniging T.O.G. Elim 60 jaar

ELIM – ‘Koopman op pad’ bezocht deze week Toneelvereniging ‘Tot Ons Genoegen’ in de Open Deur te Elim. De hoofdgast in deze aflevering is Jan Schonewille die dit jaar 60 jaar bij deze vereniging actief is als een verdienstelijk toneelspeler.

We hebben ons laten influisteren (zonder de anderen te kort te doen) dat Jan Schonewille en Be Krikken de langst spelende topspelers zijn. Het team ‘Koopman op pad’ kwam opnames maken tijdens de repetitie voor het prachtige toneelstuk ‘Mag ik je man even lenen’ dat natuurlijk zoveel als mogelijk wordt uitgevoerd in het dialect.

Voor het team ‘Koopman op pad’ was dit een mooie gelegenheid een kijkje achter de schermen te nemen en even met Jan Schonewille te praten over zijn 60 jaar met de T.O.G. Het bijzondere aan Jan is dat hij in het dagelijks leven niet echt een prater is, maar op het toneel zet hij krachtig een karakter neer die bij de bezoekers de lachspieren activeert. 21 en 27 maart is de uitvoering van dit stuk in de Open Deur te Elim. Net als deze aflevering is dit een echte aanrader.

Aflevering 12 3e jaargang (22 feb 2020)
Hoogeveen heeft een eigen ‘blikmuseum’ met een prachtige collectie

HOOGEVEEN – Vlak naast de blikfabriek in Hoogeveen is het blikjesmuseum met veel bijzondere blikken. Het is met recht een prachtig museum geworden. Drie vrijwilligers, Johan Klunder, Jan Haagsma en Jannes Kremers, laten een stukje lokale geschiedenis van Hoogeveen herleven.

Achter ieder blikje zit een verhaal en dat is het leuke ervan. “wij vinden het fantastisch om te zien hoe ze dit gemaakt hebben”, vertellen Klunder, Kremers en Jan Haagsma die samen een groot gedeelte van de blikcollectie uit de fabriek gered hebben. “Het idee is ontstaan in de periode dat er binnen het bedrijf beleid werd gevoerd om vitrinekasten te verwijderen vanwege de rommelige indruk en hygiëne in de gangen.

“Als wij er niet op gelet hadden was het grotendeels weggegooid geworden.” Sinds 1925 is de blikfabriek actief in Hoogeveen. Van groente uit blik tot blik voor babyvoeding, er is van alles in de afgelopen jaren ontwikkeld. Het bedrijf is begonnen onder de naam Drenthina, maar is in de afgelopen eeuw meerdere keren van naam veranderd.

Thomassen & Drijver, Verblifa, Continental Can Company, Impress Group; nu valt de fabriek onder het Ierse Ardagh Group. Koopman op pad ging met dit enthousiaste trio in gesprek. In deze aflevering ontdekt u drie bevlogen (oud) medewerkers die vol liefde over hun eindproduct spreken. Ook de ontwikkeling die het verpakkingsblik heeft doorgemaakt komt aan de orde. Er wordt zelfs nog voorzichtig vooruit gekeken naar de toekomst die er volgengs deze heren zeker is.

Aflevering 11 3e jaargang (15 feb 2020)
Het laatste nieuws over Wilke Dost en Boerenacties

NIEUWLANDE – Koopman op pad is actief binnen en net over de rand van de gemeente Hoogeveen. Ook al zijn we binnen de gemeente Hoogeveen niet zo trots op onze coalitie, ook in onze provincie en landelijk worden zaken ingezet die vele boeren en burgers nadelig, ja zelfs zeer nadelig treffen. In deze aflevering van de wekelijkse videorubriek van Koopman op pad twee zaken: Het laatste nieuws over de zaak Wilke Dost en er komen nieuwe acties van onze boeren.

Alle twee zaken die een achteloze burger de ogen doen fronzen. We kunnen onze bestuurders niet meer begrijpen en wat nog veel erger is, dat steeds meer mensen aangeven de politiek niet meer te vertrouwen. Dat is uiteindelijk schadelijk voor onze democratie en dat raakt ons in de kern. Hoe het precies zit kunt u zien in deze aflevering van Koopman op pad. Als u de filmpjes van Koopman op pad waardeert, abonneer u dan op ons YouTube kanaal. U krijgt dan automatisch bericht als er weer een nieuwe aflevering online staat.

Aflevering 10 3e jaargang (15 feb 2020)
Ambacht Orgelmaker in Koopman op pad

HOOGEVEEN – Gezien het zeer arbeidsintensieve werk heeft een orgelbouwer meestal langdurig een klus onderhanden. Alle onderdelen worden met de hand gemaakt. Het is een eeuwenoud ambacht waarin in de loop van de geschiedenis diverse ontwikkelingen hebben plaatsgevonden. Muzikale kwaliteiten zijn vereist, maar daarnaast dient de orgelbouwer vakman te zijn in hout- en metaalbewerking.

vroeger werden veel orgels gebouwd door grote namen. Orgelbouwers waren vaklieden met veel kennis en aanzien, vaak werd de stiel in de familie voortgezet. Nog steeds fleurt hun naamplaquette het klavier op als een met respect gedragen signatuur. Orgelbouwers maken niet alleen nieuwbouworgels, maar stemmen, onderhouden, repareren, verbouwen, restaureren en renoveren ook bestaande orgels. In Hoogeveen hebben we Wimmenhove orgelmaker en daar zijn we best wel een beetje trots op. Een rustige bedeesde man met liefde voor zijn vak (ambacht).

Zijn passie komt helemaal tot uiting wanneer we zijn woonkamer betreden, daar staat een prachtig huiskamer pijporgeltje die natuurlijk helemaal perfect geluid afgestemd op de akoestiek van de huiskamer. Helaas heeft de draadloze microfoon het niet gedaan tijdens de opnames, daarom is het geluid erg matig van deze opname. Toch blijft het een leuk interview die toch het bekijken waard blijft.

Aflevering 09 3e jaargang (12 feb 2020)
Lorenzo we zullen je nooit vergeten!

DALERPEEL – Lorenzo Snippe is vorige week donderdag 6 februari op elfjarige leeftijd overleden. Zijn moeder, Mariëlle Snippe, deed vorig jaar vlak voor zijn tiende verjaardag een oproep om Lorenzo uit Dalerpeel een kaartje te sturen. Lorenzo was destijds zo ernstig ziek dat ze ervan uitging dat dat zijn laatste verjaardag zou zijn. Uiteindelijk leefde Lorenzo nog een jaar en werd hij elf. Deze kaartenactie was de aanleiding voor team Koopman op pad om eens langs te gaan bij de toen al ernstig zieke Lorenzo.

Lorenzo werd in januari 2016 gediagnosticeerd met leukemie. Daarom werd hij behandeld met chemokuren. Het ging na de behandeling uiteindelijk wel goed met Lorenzo. Helaas werd hij het jaar daarop weer ziek. Op 5 juli 2017 werd de ergste vorm van de stofwisselingsziekte X-ALD bij Lorenzo in het hoofd aangetroffen. X-ALD is een ziekte waarbij er een fout zit in het X-chromosoom. Daardoor is er een tekort aan bepaalde eiwitten. Door de oproep van zijn moeder werd Lorenzo vorig jaar verrast met 33 postzakken vol met kaartjes.

Hij kreeg duizenden kaartjes, cadeaus en knuffels. Nu Lorenzo er niet meer is herdenkt het team Koopman op pad Lorenzo met dit filmpje, gemaakt uit de beelden die in januari 2019 zijn gemaakt. Wilt u het oorspronkelijke filmpje nog eens zien, klik dan hier Lorenzo Snippe Dalerpeel 2019

Het team Koopman op pad wensen de ouders, broertjes en familie heel veel sterkte met dit grote verlies. De aflevering die wij in januari 2019 hebben gemaakt is ons altijd bijgebleven als de aflevering die het meeste indruk op ons heeft gemaakt. U zou de familie van Lorenzo een groot plezier doen door te doneren aan de onderzoeken die naar deze ziektes wordt gedaan, klik hier www.metakids.nl voor de link. Voor Lorenzo is het te laat, maar mogelijk kunnen vele anderen nog geholpen worden.

Aflevering 08 3e jaargang (2 feb 2020)
Deze reportage is een tweeluik deel 2
Boeren en Burgers boos op Den Haag en Brussel (Volledige versie)

NIEUWLANDE – De boeren zijn boos! En wij willen horen waarom de boeren boos zijn. Zijn de boeren het slachtoffer van de Haagse onkunde of is Europa bezig om de Nederlandse boer te laten verdwijnen. Is het voor burgers nog wel mogelijk om verse producten te kopen, of is het de stikstof die dat onmogelijk maakt. Kan de koe en het varken alleen nog maar Koolstofdioxide produceren of is dat vlees ook bedorven. Is de grond te vuil om nog op te bouwen of is de verdeling van woon mogelijkheden wel terecht? Hoor, kijk en huiver want het gevecht is nog lang niet ten einde.

Aflevering 07 3e jaargang (1 feb 2020)
Deze reportage is een tweeluik deel 1
Koopman in gesprek met Steungroep Boeren en Burgers

NIEUWLANDE – De boeren zijn boos! En wij willen horen waarom de boeren boos zijn. Zijn de boeren het slachtoffer van de Haagse onkunde of is Europa bezig om de Nederlandse boer te laten verdwijnen.

Is het voor burgers nog wel mogelijk om verse producten te kopen, of is het de stikstof die dat onmogelijk maakt. Kan de koe en het varken alleen nog maar Koolstofdioxide produceren of is dat vlees ook bedorven. Is de grond te vuil om nog op te bouwen of is de verdeling van woon mogelijkheden wel terecht? Hoor, kijk en huiver want het gevecht is nog lang niet ten einde.

Aflevering 06 3e jaargang (29 jan 2020)
Koopman op pad bij Aalders ICT sponsor van de hoogevener

HOOGEVEEN – De nieuwssite de hoogevener vierde afgelopen maandag het lustrum 5 jaar positief nieuws, uit de omgeving van Hoogeveen. Door eerst een aantal jaren ook 112 nieuws gemaakt te hebben voor een site uit de regio. Was het tijd voor iets nieuws.

Positief nieuws is ook nieuws, en dat was dan ook één nieuwe uitdaging, dit blijkt ook wel na 5 jaar nieuws maken. Met zo’n miljoen bezoekers in al die jaren heeft het de hoogevener zijn rechts bestaan bewezen.

Die word gemaakt met inzet van de vrijwilligers, onder ander fotografen die belangeloos hun foto’s en nieuws zelfstandig plaatsen, en niet te vergeten de mensen die hun stukjes aandragen, en de gemeente Hoogeveen die ook een groot aandeel heeft in het nieuws zoals mensen die geridderd worden, een bronzen huwelijk, de hoogevener van het jaar, en het bezigge bijtje te veel om op te noemen.

Zins vorige week is René Aalders van Aalders ICT uit Hoogeveen de sponsor van de Hoogevener. Zij bouwden de website, en stelden de ruimte beschikbaar voor de website. Dat was dan ook aanleiding tot een feestje. 5 jaar positief nieuws publiceren, en een nieuwe website is het een mijlpaal in het bestaan van dehoogevener!

Aflevering 05 3e jaargang (25 jan 2020)
Karlijn Koop een positief talent en een voorbeeld

ELIM – Voor profwielrenner moet je jong beginnen en en naam kiezen die inhoud heeft, zeker als het een meisje is. Even voorstellen: Klein, rationeel, leergierig, ijdel en nuchter, haar naam is Karlijn Koops een echt talent.

Zestien-jaren jong een vechtster die ondanks tegenslag positief blijft en doorgaat tot haar droom werkelijkheid wordt. Op haar 15e een fikse tegenslag tijdens een fiets training, kijk en luister naar het verhaal van Karlijn Koops uit Elim. Een schoolvoorbeeld hoe tegenslag je nog sterker maakt.

Aflevering 04 3e jaargang (22 jan 2020)
Extra editie Koopman op pad over oud-burgemeester Tjalma.

HOOGEVEEN – Er is in de media al heel wat gepubliceerd over de Hoogeveense oud-burgemeester Tjalma die onder vuur ligt: ‘Hij deed volgens de media en histories onderzoek niets tegen de Jodenvervolging’. Voor de SGP Hoogeveen reden om deze zaak onder de aandacht te brengen van de Hoogeveense gemeenteraad.

Jetze Tjalma was 31 jaar burgemeester van Hoogeveen (1927-1958). In 1963 werd hij benoemd tot ereburger van deze gemeente. Vijf jaar later werd het park achter het raadhuis naar hem vernoemd.

,,Dit eerbetoon gewoon niet’’, vindt SGP-fractievoorzitter Brand van Rijn en inmiddels meerdere met hem. ,,Wij willen dat door het huidige gemeentebestuur in stevige woorden afstand genomen wordt van het handelen deze burgemeester’’, liet hij team Koopman op pad weten. Volgens Van Rijn kun je ‘iemand die medewerking heeft verleend aan de vreselijke deportatie van de Joodse gemeenschap in Hoogeveen’ niet eren met een park en het ereburgerschap.

Vanavond 22-01-2020 was er een bijeenkomst over dit onderwerp in de voormalige synagoge aan het Haagje. Vooraf gaand aan deze bijeenkomst had Koopman een gesprek met Brand van Rijn, de Joodse gemeenschap Drenthe en historicus Albert Metselaar in de burgerzaal van ons gemeentehuis. Niets maakt duidelijker dan deze aflevering waarom het eerbetoon aan oud-burgemeester Tjalma van Hoogeveen beslist niet kan. Een aflevering die elke Hoogevener zou moeten zien.

Aflevering 03 3e jaargang (22 jan 2020)
Eerste baby 2020 in gemeente Hoogeveen is Lois

HOOGEVEEN – Ook al stond recentelijk in de Hoogeveensche courant dat Silke de baby zou zijn die als eerste werd geboren in de gemeente Hoogeveen in 2020 team Koopman op pad is het daar niet helemaal mee eens. 1 januari om 13.31 uur zag Silke het levenslicht in Nieuwlande. Maar baby Lois uit Elim is 1 januari 2020 geboren om 10:19 uur.

Nu maken de ouders er zicht niet zo druk om wie de eerste was, want zij zijn helemaal in de wolken met hun prachtige dochter. Een voorbeeldige baby die zelfs bij Koopman op schoot volledig ontspannen bleef is echt heel bijzonder. Hoe het zit dat baby Silke er van door ging met het eerst geboorte recht en baby Lois van Danny en Lisanne niet werd genoemd komt u te weten als u deze aflevering van Koopman op pad bekijkt. Naar mening van team Koopman op pad zit hier een onrechtvaardigheid in.

We hopen dat er na deze uitzending eens nagedacht wordt waar we terecht zijn gekomen. Natuurlijk feliciteren we de ouders van Silke en Lois met hun prachtige dochters. Het belangrijkste blijft dat de baby’s goed gezond zijn en dat de moeders gezond zijn. Geniet van jullie dochters.

Aflevering 02 3e jaargang (17 jan 2020)
De Schuldhulpverlening Hoogeveen 2020

HOOGEVEEN – Schuldhulpverlening is een taboe onderdeel, niet veel mensen willen het hebben over geld tekorten, want dat is privé. De definitie van schuld in de economische vorm zegt: ”Een geldbedrag dat ondanks de verplichting daartoe niet betaald wordt”. Hiervan kunnen duizenden redenen de oorzaak zijn van de ontstane schuld. Ziek, werkeloos, arbeidsongeschikt worden zijn enkele voorbeelden. Toch is het belangrijk uw probleem zo snel mogelijk kenbaar te maken bij de crediteur en de schuldhulpverlening. Het traject is vaak lang voor dat u weet of u geholpen kan worden. Soms duurt het wel 2 jaar voordat de hulp pas echt in gaat.

Het is een drempel die men nemen moet maar die last gaat ten koste van uw vrijheid en gezondheid. Koopman op pad geeft hier aandacht aan met het doel u te informeren over de schuldhulpverlening. Schaam u niet, ten slotte heeft men bij de geboorte al een fictieve schuld van boven de 25000.00 euro. Ook de financiën bij onze regering is niet altijd te voorspellen. Wees wijs en betaal u niet grijs zegt “Koopman op pad”.

Aflevering 01 3e jaargang (04 jan 2020)
Koopman bij Buurman en Buurman live

ELIM – Koopman is graag bij actuele gebeurtenissen zoals de live-uitzending van Buurman en Buurman via Varia-FM waar zelfs nog een muzikant live een paar polka’s kwam spelen. Kijk het filmpje om kennis te maken met Buurman en Buurman en geniet van de mooie muziek. Je kunt in alle bescheidenheid stellen dat Varia-FM op dit moment steeds meer luisteraars erbij krijgt die afstemmen op de voornamelijk Nederlandstalige muziek van deze Internetradiozender.

Zeker nu er de prachtige Varia-FM App is, die gewoon te downloaden is via de Appstore van Google en Apple. Hiermee kunt u overal, dag en nacht, genieten van de muziek waar op dit moment maar liefst aan meegewerkt wordt door o.a. Radio Kleine Mus, Vrolijke Zwerver, Radio Micra, De Sluiswachter, Radio 965, Marcel van Varia-FM, Alecto, Combinatie F16, De Zwarte Jopie, De Atlantica, De Atlantis, De IJsbeer, Hollandia, De Dolfijn, Kees uit Barendrecht, De Paradise, RD Elim, Radio Morgenwind, Studio Rosella en Combinatie Buurman & Buurman.

Samen staan deze garant voor 24 uur per dag muziek van eigen bodem. Dat het veel plezier uitstraalt naar de luisteraars laat dit filmpje van Koopman op pad www.koopmanoppad.nl ons zien. Luister maar eens naar Varia-FM via de stream.