Met Koopman op pad 2018

Met koopman op pad is een gezamenlijke rubriek van

Elim-Drenthe.nl en de Hoogevener.nl

Elim/Hoogeveen – Heel bijzonder wat het team van “Met Koopman op pad” allemaal tegen komt. En er wekelijks op uit gaan om een leuk of actuele reportage te maken. En dit alles in het Drentse dialect. De eerdere gemaakte reportages zijn in een volledig overzicht te zien op.

www.koopmanoppad.nl
www.dehoogevener.nl

“Met Koopman op pad” is een initiatief van Peter Aalders, Roelof Koopman en Henk Boer van de Hoogevener. Zondagsmiddags worden de nieuwe video’s online gezet.

Aflevering 44 1e jaargang (29 dec 2018)
Koopman op pad naar Pesse

PESSE – Wat biedt Pesse nou meer dan u denkt. In deze wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad” gaat het dit keer over Pesse. Naast het Drentse dialect komt ook de Limburgse zachte G aan het woord. Een aflevering die je gezien moet hebben.

Het team Met Koopman op pad (Roelof Koopman en Peter Aalders) met assistentie van Henk Boer www.dehoogevener.nl

wensen u een goede jaarwisseling en alle goeds voor 2019. Volgende week zondag weer een nieuwe aflevering. Veel plezier!

Aflevering 43 1e jaargang (23 dec 2018)
Kopman op pad in Winkelcentrum De Wielewaal Hoogeveen

HOOGEVEEN – In de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad” heeft ons team dit keer Winkelcentrum “De Wielewaal” bezocht en passanten gevraagd over wat hun op dat moment bezig houdt. Richting kerst is het niet zo bijzonder dat men het jaar terug kijkt en vooruitblikt naar 2019. Dus een aflevering waar terugkijken en vooruitkijken centraal staan.

Bijna iedereen heeft een verhaal. Vaak zijn het verrassende verhalen die mensen met ons willen delen. Er wordt in deze aflevering nog een kerstliedje gezongen en gaat met ons richting Kerstdagen 2018. Het team ‘Met Koopman op pad’ bestaande uit Roelof Koopman, Peter Aalders en Henk Boer wensen u allen goede kerstdagen. Volgende week zondag zijn we er weer met een aflevering over Pesse. Het delen van de ‘Met Koopman op pad” filmpjes wordt zeer gewaardeerd.

Aflevering 42 1e jaargang (16 dec 2018)
Koopman op pad over het Carbiddarten in Tiendeveen.

HOOGEVEEN –  Op zaterdag 22 december 2018 wordt alweer voor het 9e jaar het Open NK Carbid-darten georganiseerd bij MFC ‘de Eiken’ te Tiendeveen. Voor het team “Met Koopman op pad” een reden eens nader een onderzoekje in te stellen.

Aflevering 41 1e jaargang (09 dec 2018)
Koopman op pad over het milieu

ELIM – In een oud boerderijtje aan de Janslotswijk in Elim wonen sinds 1,5 jaar Willem Boermans en Anny Kockelkoren. Twee heel positieve en bijzondere mensen. Ze houden van de natuur en genieten er ook dagelijks van.

Ze hebben bijvoorbeeld een insectenhotel. Wat dat is, kunt u komende zondag zien in ‘Met Koopman op pad’ Ondanks de ziekte van Anny zijn het uiterst positieve mensen die heel bewust leven en genieten van hetgeen de natuur hun en ons brengt. We zijn veel te ver gegaan aldus Willem, maar er is nog hoop. Het is een prachtige documentaire geworden over deze twee wel heel bijzondere mensen met een boodschap.

Aflevering 40 1e jaargang (02 dec 2018)
Stichting Actief samenleven kon grootser sinterklaasfeest geven’

HOOGEVEEN – Zaterdag 24 november was het weer zover. Voor het 6e jaar op rij Humanitas Zuid-Drenthe, Stichting Leergeld, Stichting One, Speelgoed-, Voedsel- en Kledingbank. Hierdoor konden we samen een mooi Sinterklaasfeest geven!

Ruim 80 gezinnen hadden zich voor dit leuke evenement aangemeld. “met Koopman op pad was erbij en heeft er een leuk videoverslag van gemaakt. “met Koopman op pad was erbij en heeft er een leuk videoverslag van gemaakt. Het was een gezellige Sinterklaas filmochtend met een drankje en oliebollen in de pauze. De knuffel Piet had iets liefs meegebracht voor de kleintjes en al deze bijstandsgezinnen kregen na afloop een goed gevulde tas mee met ook nog een mooi gezins-cadeau. Dat komt zeker van pas in deze dure eindejaar periode.

Dit evenement is mede mogelijk gemaakt door o.a. Humanitas, Stichting Leergeld, Stichting One, de Speelgoedbank en de Voedsel- en Kledingbank. Het team “Met Koopman op pad” was uitgenodigd om een mooi videoverslag van dit evenement te maken. Er waren zo’n 80 kinderen met ouder(s) of begeleiders. Natuurlijk ontbraken de Sinterklaas en de Pieten uit het huis van Sinterklaas niet.

Het is een prachtig feest geworden. Het team “Met Koopman op pad” bestaande uit Roelof Koopman, Peter Aalders en Henk Boer waren onder de indruk. Ook al zijn dit fantastische initiatieven, het blijft beschamend dat er in een rijk land als Nederland nog mensen zijn die aangewezen zijn op voorzieningen als voedsel, kledingbank e.d. Misschien iets voor de politiek om over na te denken. Namens de kinderen worden alle sponsoren, genoemd in het filmpje, bedankt!

Aflevering 39 1e jaargang (25 nov 2018)
Koopman op pad bij bij Mannenkoor Hollandscheveld’

ELIM – Het team van “Met Koopman op pad” (Roelof Koopman, Peter Aalders en Henk Boer) hebben vol bewondering een repetitie bijgewoond bij het Christelijk Mannenkoor Hollandscheveld. Een groep goede zangers, zoals de dirigent hen noemt, die inmiddels familie van elkaar zijn geworden. Net als bij families wordt lief en leed gedeeld.

Het koor wat het in deze eindejaar periode veel uitvoeringen heeft was aan het repeteren voor de komende kerst. Er staan heel wat concerten op de agenda. Helemaal op het einde van deze video geeft Bert Ellerie een aantal van deze data en plaatsen door. Door te klikken op de onderstaande foto van Henk Boer, opent u een fotoboekje wat een beeld geeft wat de koorleden zoal beleven. Het belangrijkste van dit Mannenkoor is het uitdragen van de boodschap vol hoop en genade!

Aflevering 38 1e jaargang (18 nov 2018)
Koopman op pad bij Sinterklaas in de Tamboer
Deze reportage is een tweeluik deel 2

HOOGEVEEN – Koopman op pad ging op uitnodiging op bezoek naar sinterklaas in de Tamboer waar de sint op het moment zijn onderkomen heeft tot 5 december. Na het opstellen van de camera’s kon het team van Koopman op pad aan de slag. Koopman lied duidelijk weten dat hij zenuwachtig was voor dit interview en bang in de zak te komen.

Maar de sint wist hem al snel tot bedaren te krijgen met een paar ademhalingsoefeningen. Naar dat Sint plaats had genomen in zijn stoel met de pieten rond hem in het café van het Cultureel centrum ging het van zelf.

Koopman ging al snel op in het verhaal dat dat de goedheiligman te vertellen had voor de kinderen van Hoogeveen dat hij weinig stoute kinderen in zijn grote sinterklaasboek had staan. En dat zijn intocht vanaf het gemeentehuis, en het ontvangst van de burgemeester met daarna de intocht door de Hoofdstraat waar de kinderen hem al op staan te wachten. Wenst sinterklaas en koopman op pad jullie een goede sinterklaas.

Aflevering 37 1e jaargang (11 nov 2018)
De Sinterklaas van Hoogeveen in ‘Met Koopman op pad’
Deze reportage is een tweeluik deel 1

HOOGEVEEN – onze gemeente wordt niet moeilijk gedaan over Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten. Het is voor ons een cultureel erfgoed. Voor de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad”, heeft koopman deze week een gesprek met twee dames van de organisatie ‘de Sinterklaas van Hoogeveen’.

Volgende week zaterdag 17 november komt het Spaanse gezelschap om 14.00 uur aan bij het Gemeentehuis van Hoogeveen. Vanaf dat moment woont Sinterklaas 14 dagen in de Tamboer en is toegankelijk voor alle kindertjes, en natuurlijk ook voor je papa’s, mama’s en opa’ oma’s

Aflevering 36 1e jaargang (4 nov 2018)
Koopman op pad bij Evening Stars

GEESBRUG – Afgelopen woensdagavond was het team “Met Koopman op pad” bij een repetitieavond van The Evening Stars. De band heeft sinds driekwart jaar een nieuwe samenstelling. De toetsenist en zangeres zijn de nieuwelingen. Ook al is deze nieuwe samenstelling nog pril, het gevoel dat het weer helemaal gaat worden is alom aanwezig. Het plezier en enthousiasme voeren de boventoon. In dit filmpje heeft Jan Smit de zanger en gitarist de hoofdrol.

Jan is sinds 1972 bij de Evening Stars en staat ondanks zijn 64 jaar nog te zwingen als een jongeman. Het plezier spat er simpelweg van af. Er worden zelfs nog drie nummers ten gehore gebracht, waaronder “o wat een mooie tijd”, “onze poes en buurman’ s kater” en “rood en wit zijn onze kleuren”, ook wel het Elimse volkslied genoemd. Dit laatste nummer kwam spontaan op en was niet ingestudeerd. Het plezier was er echter niet minder om, het was tenslotte een oefenavond. Er is door de redactie besloten dat de wekelijkse nieuwe aflevering vanaf nu op de zondagmiddag gepubliceerd wordt, het was de maandagmiddag.

Aflevering 35 1e jaargang (29 okt 2018)
Over het krimpdorp Nieuw-Balinge

NIEUW-BALINGE – Net buiten de gemeentegrens van de Gemeente Hoogeveen, ligt het krimpdorp Nieuw-Balinge. De eerste vraag die nu opkomt is, wat is nu precies een krimpdorp. Krimpdorp is een dorp met een gestaag dalend aantal inwoners; dorp waarvan het aantal inwoners steeds minder wordt. Voorzieningen als winkels e.d. verdwijnen en meestal is er sprake van vergrijzing.

De komende 15 jaar kunnen krimpeffecten verwacht worden op veel terreinen. De woningmarkt, het onderwijs, de zorg, winkels, economie, de arbeidsmarkt en mobiliteit zullen allemaal de gevolgen van de bevolkingskrimp gaan merken.

De onderlinge verschillen tussen de regio’s zijn echter groot. Zo wijkt vooral de oorzaak van de teruglopende bevolking in de gebieden onderling af. In de ene regio trekken vooral de jongeren weg, in de andere is vergrijzing de voornaamste oorzaak. Ook speelt de beschikbaarheid van banen of de krapte op de woningmarkt een rol. Nieuw-Balinge is zo’n krimpdorp. Het team van “met Koopman op pad” heeft juist een positieve benadering gekozen. Niet van “wat toch jammer allemaal”, maar wat kunnen we ertegen doen?

In deze aflevering van de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad” spreken we met een jonge vrouw uit Nieuw-Balinge. De uitkomst is vooral positief. Er is in deze verwachting van de jeugd. Als u het filmpje heeft bekeken dan zult u begrijpen hoe. Het delen van de wekelijkse filmpjes wordt zeer gewaardeerd.

Aflevering 34 b 1e jaargang (22 okt 2018)
Koopman op pad in gesprek met Wicher van Regteren
Deze reportage is een tweeluik deel 2

HOOGEVEEN – Koopman gaat morgen in gesprek met Wicher van Regteren van het gelijknamige cateringbedrijf. Wat voorheen aan de Raadhuisstraat zat. Van Regteren is zeker geen onbekende. En zeker niet in de horecawereld in Hoogeveen.

Ondanks zijn drukke werkzaamheden als middenstander had van Regteren vond hij ook nog de tijd voor diverse functie zo was hij in 2002 actief raadslid van de gemeenteraad van Hoogeveen. Met ook nog eens verschillende andere functies zoals een bestuursfunctie als Horecabestuurslid en VVV-bestuurslid. Maar onder de hoofdmoot dat het bedrijf voor ging.

Aflevering 34 a 1e jaargang (21 okt 2018)
Voor aankondiging Koopman op pad met Wicher van Regteren
Deze reportage is een tweeluik deel 1

Voor verslag lees 2e reportage

Aflevering 33 1e jaargang (13 okt 2018)
Koopman op bezoek bij sportarts Gineke Jeurink

HOOGEVEEN – Deze keer was koopman van zijn Pattie, en heeft afgelopen week een uitstapje gedaan over de gemeentegrens van Hoogeveen. En ging naar de motorsport Motodrome in Emmen en bezocht daar sportarts Gineke Jeurink.

Die in het verleden een huisartspraktijk had, en nu gelicentieerde sportarts is bij onder andere de wielrennen unie (KNWU) en de motorsportbond (KNMV) En ook een passie heeft voor motoren en veelvuldig is te vinden bij de motorclub, maar ook als arts. Het is een serieus en verantwoordelijk taak verteld ze, om ook de privacy van de patiënt in acht te nemen, voor al bij zwaardere incidenten zoals bij een dodelijk afloop.

Is het belangrijk dat we nu de wet Algemene verordening gegevensbescherming hebben, (AVG) en deze dan ook in acht nemen. En natuurlijk ook belangrijk is voor deze mensen. Want er wordt wat gefilmd en gefotografeerd tijdens dit soort wedstrijden. Natuurlijk voor de hulpverleners ook belangrijk om incidenten te kunnen analyseren en om bewijsmateriaal te verzamelen met zoals een body Cam die Koopman zelf gebruikt in zijn taak als hulpverlener. Jeurink voel zich serieus genomen tussen al die professionals als gelicenseerd huisarts zonder praktijk.

En tijdens een ongeval op de baan is ze een echt diehard in haar vak. Als alles achter de rug is bij een ongeval, dan volgt er een zogeheten motorkap gesprek in het vakjargon genoemd, (En hoe nu verder) Het slechte nieuwsgesprek brengen is geen bemoeienis. Dit is een taak voor de politie, en de patiënt gaat rechtstreeks naar het ziekenhuis voor verdere afhandeling van zaken. Ik doe dit nu al 15 jaar vertelt ze en over vijf jaar wil ik er serieus mee stoppen en dan genieten van mijn vrije tijd.

Aflevering 32 1e jaargang (06 okt 2018)
Uitnodiging van Met Koopman op pad de vrijwilligersbeurs

HOOGEVEEN – Afgelopen zaterdag Ging “Met Koopman op pad” naar de Tamboer in Hoogeveen voor de vrijwilligersbeurs om verslag te doen voor deze rubriek.

Het hoogtepunt was een gesprek tussen de jonge vrijwilligers en burgemeester Loohuis. De vraag was hoe bereiken je meer jeugd om deze te enthousiasmeren voor het vrijwilligerswerk. Koopman ging na afloop in gesprek met burgemeester Karel Loohuis, en nog wel in het tukkers dialect!!

Aflevering 31 1e jaargang (05 okt 2018)
Twee scholieren nodigen u uit voor de vrijwilligersmarkt

HOOGEVEEN – Het team van “Met Koopman op pad” heeft een uitnodiging voor u. Gaat u a.s. zaterdag 6 oktober met ons mee naar de vrijwilligersmarkt in de Tamboer van 10:30 tot 15:30 uur? Op deze markt presenteren zich vrijwilligersorganisaties die veel, ja heel veel vrijwilligers zoeken.

Helemaal boven aan het verlanglijstje staan de jongeren. Het team van Koopman op pad zal een verslag maken van deze vrijwilligersmarkt. In het filmpje wordt u uitgenodigd door twee scholieren die afgelopen donderdag in het centrum hebben geflyerd om de vrijwilligersmarkt te bezoeken. Deze video is opgenomen in de Tamboerpassage.

Aflevering 30 1e jaargang (01 okt 2018)
Op de donderdagse warenmarkt in Hoogeveen

HOOGEVEEN – Naast het voordeel dat de Hoogeveense markt biedt, is gezelligheid een nog groter onderdeel voor veel bezoekers. Op de markt leg en onderhoud je contacten met leeftijdsgenoten en anderen.

Het team van “Met Koopman op pad” is nu een paar keer op de markt geweest om een video op te nemen en dan ga je zaken herkennen, zoals deze bejaarde Hoogeveners. Op de markt loopt veel gezelligheid en er is overal wel een mening over. Dit laatste maakt de markt extra interessant voor deze videorubriek.

Aflevering 29 1e jaargang (27 sep 2018)
Met Koopman op pad bij het Drentse Piraten Express

ELIM – Met Koopman op pad was dit keer, op de koffie bij het Drentse Piraten Express. Zij houden het aankomende weekend een groot mega apre-ski feest in de feesttent aan de Perebomenweg 37 in Elim. Op 30 september is er een koppel dart toernooi. Met als hoofdprijs 250 euro, opgeven?

Dat kan via drentsepiratenexpress@hotmail.com. Kaarten voor dit mooie feest zijn ze verkrijgbaar in de voorverkoop voor maar €7,50 bij Elims eethuus en Snackbar Royall te Hollandscheveld.

Aflevering 28 1e jaargang (24 sep 2018)
Tina en Tieme Mennink uit Nieuw-Baling

ELIM – Koopman op pad in gesprek met Tina en Tieme Mennink uit Nieuw-Baling met hun passie voor de inzet voor Gambia. Mochten je de meisjes in deze Met Koopman op pad willen steunen dan zullen ze jullie daar zeer dankbaar voor zijn.

Hoe kunnen deze meiden worden geholpen: Dit kan door middel van bv. € 2.50 over te maken naar T. Mennink RABO Westerbork. 369427319 onder vermelding: Hulp Weeshuis Gambia. De Facebookpagina van Tina en Tieme Mennink. Hier een impressie van het weeshuis.

Aflevering 27 1e jaargang. (21 sep 2018)
Extra editie: Koopman op pad over Prinsjesdag

HOOGEVEEN – Prinsjesdag bij ons al een beetje verwerkt? Hoe hebben we het ervaren en geloven we de mooie beloftes van het kabinet? Kijk naar de extra editie van Met Koopman op pad wat passanten ervan vinden.

Aflevering 26 1e jaargang (17 sep 2018)
In hogere sferen

HOOGEVEEN – Meestal gaan we in de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad”, Roelof Koopman (interviewer) en Peter Aalders (camera en montage) op pad, maar dit keer gaan we “Met Koopman in de lucht”. Hij is in deze aflevering duidelijk in hogere sferen. Het vliegveld van Hoogeveen is het toneel van deze video. We wensen jullie veel kijk plezier.

Aflevering 25 1e jaargang (10 sep 2018)
Op weg naar de Elimse Bloemencorso en jaarmarkt Elim

ELIM – Wat was het weer een fantastische feestweek. Elim heeft weer met volle teugen genoten en vindt het jammer dat het voorbij is. Zondagmorgen werd de Elimse feestweek waardig afgesloten met een kerkdienst in de Gereformeerde kerk.

Namens heel Elim bedankt de organisatie van de feestweek alle betrokken besturen en bovenal de vele vrijwilligers die dit allemaal mogelijk gemaakt hebben. Vandaag in “Met Koopman op pad” nog een leuke documentaire hoe het bloemencorso in opbouw en uitvoering is en er zijn diverse bezoekers van de jaarmarkt geïnterviewd door Koopman.

Aflevering 24 1e jaargang (7 sep 2018)
Interview met voorzitter Guichelaar Bloemencorso Elim

ELIM – Deze extra editie van met Koopman op pad werd gisteravond laat nog gedraaid tussen de dahlia’s waar Koopman bij tienen nog een interview had met de voorzitter van het dahliacorso uit Elim. In deze aflevering ziet u de totstandkoming van het Elims Bloemencorso van 8 september 14:00 uur. Ook besteden we hier aandacht aan de Jaarmarkt.

Aflevering 23 1e jaargang (4 sep 2018)
Een speciale Met Koopman op pad achter de schermen

ELIM – Roelof nam Peter op sleeptouw “Hier heen daar moeten we een stukkie van opnemen”. Roelof met een brede glimlach en microfoon eropaf. Peter net zo enthousiast erachteraan. Peter krijgt haast niet de gelegenheid om zijn camera op record te zetten. Vol enthousiasme stapt Roelof op de persoon af en stelt de eerste vraag al. Peter net zo enthousiast erachteraan. Roelof vraagt Peter tussen neus en lippen door de hoeveelste keer is dat er de feestweek is?

Nou zegt Peter dat vragen we dat gewoon. En dan de kleine meid aan de buurt die heerlijk ontspannen op het grasveld zit te kijken naar het volleyballen. Die eerst niet zo enthousiast reageerde, maar Roelof zou Roelof niet zijn om haar aan het praat te krijgen gewoon kostelijk om naar te kijken. Fotograaf Erna van Dijk van de nieuwssite Elim-Drenthe schiet haar plaatje voor op de nieuwssite. Tijdens de interviews ontbrak het niet aan aandacht. Na anderhalf uur rondlopen. Gauw op weg naar huis om de stukkies aan elkaar te plakken voor een extra editie “Met Koopman op pad”. Al met al Roelof Koopman en Peter Aalders een komisch duo. Zoals die twee over het veld van de korfbalvereniging heen liepen.

Aflevering 22 1e jaargang (3 sep 2018)
Koopman op pad op de koffie bij Olympia Radio

NIEUWEROORD – Vanuit hun eigen studio slingeren ze de hits het internet op. En dat doen de zestig dj’s van Radio Olympia zo professioneel, dat de regionale internetzender is genomineerd voor de landelijke top 5. Je zou het niet verwachten als je de rustige straat in Nieuweroord inloopt. Maar vanaf het moment dat je over de drempel stapt van de studio van Freddy, ben je in een andere wereld.

De wereld van oude hits en radiopiraterij. Dat het niet meer illegaal radio maken is in de ether is maar veilig op het internet, doet volgens Freddy niets af aan de charme van piratenradio maken. “Ik doe gewoon mijn ding en dat vind ik het allermooiste”. Voor de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad” was dit een reden om Freddy eens te bezoeken in zijn prachtige studio te Nieuweroord.

Aflevering 21 1e jaargang (27 aug 2018)
Nieuw bestuur voor De Magneet in wijk Krakeel Hoogeveen

HOOGEVEEN – In de afgelopen jaren is de wijk Krakeel geheel gerenoveerd. Veel mensen kennen de Magneet van het CBR die daar al heel wat jaren is gevestigd. Zo’n tien jaar geleden is de oude Magneet afgebroken en is de nieuwe Magneet in de vorm van een MFC geopend. Begin dit jaar werd officieel bekend gemaakt dat de wooncorporatie vanaf 1 oktober 2018 het wijkcentrum niet zelf meer mag faciliteren.

Het wijkcentrum zou gesloten indien zich voor deze datum geen geschikte overnamekandidaat zou komen. Dit was reden voor inwoners uit de wijk Krakeel om enkele werkgroepen op te richten. Deze werkgroepen hebben besloten dat er een Stichting opgericht zou moeten worden. Stichting wijkcentrum Krakeel is inmiddels opgericht en in het gevorderd stadium om de overname per 1 oktober plaats te kunnen laten vinden. Het nieuwe wijkcentrum wordt door en voor alle inwoners uit de wijk. Jong en oud moeten zich thuis voelen in hun eigen wijkcentrum. Een afvaardiging van het stichtingsbestuur mocht met Koopman op pad.

Aflevering 20 1e jaargang (19 aug 2018)
Met Koopman in de dahlia’s

ELIM – In deze aflevering van “met Koopman op pad” zit een uitnodiging opgesloten. De dahlia’s zijn voor het Bloemencorso Elim 2018 en daar gaat de uitnodiging over. Het Bloemencorso van Elim kent al een lange traditie en het Corso is middels de unieke combinatie met de Elimse jaarmarkt uitgegroeid tot een van de grootste jaarlijks terugkerende culturele buitenevenementen van de regio waar ook dit jaar opnieuw een groot aantal kleine en grote praalwagens zich zullen presenteren aan het publiek.

De wagens van het Corso, waarin totaal meer dan 500.000 stuks dahlia’s zijn verwerkt, zijn vanaf 13:00 uur voor het publiek te bezichtigen aan de G. Engelsstraat. De prijsuitreiking is om 13:15 uur en de start van het Corso is gepland om 14:00 uur. De route van het Corso is dit jaar als volgt; Start aan de G. Engelsstraat, Van Leeuwenstraat, Langewijk, Dorpsstraat, Het Hoosvat, De Vaarboom, Carstenswijk, Carstensdijk, Prieswijk, Perebomenweg en weer terug naar de G. Engelsstraat. Voor een extra feestelijke uitstraling wordt de bonte stoet begeleid door diverse muziekkorpsen.

Na afloop van het Corso zijn alle wagens te bezichtigen bij de dahliavelden aan de Carstensdijk. Het loont zich de moeite om ook ’s avonds eens te komen kijken, want dan zijn de wagens prachtig verlicht. Een bezoek aan de Jaarmarkt en het Corso is natuurlijk gratis en ook het parkeren is gratis!

Aflevering 19 1e jaargang (12 aug 2018)
Drents dialect met Amerikaans dialect

ELIM – Hoe kijken geëmigreerde Nederlanders die al meet dan 60 jaar in America wonen aan tegen het Nederland van nu. Het werd een superleuk gesprek in het Drentse dialect gemengd met een vleugje Amerikaans. Deze wekelijkse videorubriek heeft dit keer de cryptische omschrijving “Holland – Amerika”.

Een in de jaren 50 geëmigreerd echtpaar uit Drenthe komt drie maanden per jaar terug naar Nederland om op vaderlandse bodem (in de Gemeente Hoogeveen) te genieten van de pracht wat Nederland en dus ook Drenthe te bieden heeft. Catrienus en Riek Niezing zijn in de vijftiger jaren naar SaintLouis, een Amerikaanse stad in de staat Missouri geëmigreerd. Daar zijn ze met niets begonnen, hebben zelfs armoede gekend, maar hebben er een welverdiend succesverhaal van weten te maken.

Wij zijn benieuwd hoe ze nu na 65 jaar tegen Nederland aankijken en hoe men het Amerika van Trump beleefd. Een zeer interessant interview met twee gepassioneerde tachtigers, die na al die jaren nog zo plat praten als een dubbeltje, op een enkel Engels woordje na dan. Bent u nieuwsgierig geworden kijk Deze moet u gezien hebben Normaal komen de nieuwe afleveringen van ‘met Koopman op pad’ op de maandag online via de digitale nieuwssites en Facebook, maar tijdens de bouwvak zal dat zondagmiddag zijn.

Aflevering 18 1e jaargang (6 aug 2018)
Bij de voedselbank in Hoogeveen

HOOGEVEEN – “Die mensen moeten maar gaan werken.” Een uitspraak die je vaak hoort als het gaat over de voedselbank. Er zijn veel vooroordelen. Het is een soort wantrouwen. Waar dat vandaan komt, is moeilijk te achterhalen. Klanten van de voedselbank hebben regelmatig verschillende problemen waardoor er geen geld voor eten is. Er is niet voor iedereen werk en sommige mensen kunnen ook niet werken.

Anderen zitten zo diep in de schulden dat ze gewoon geen geld meer hebben. Of denk bijvoorbeeld ook aan chronisch zieken of bejaarden. Wat ook vaak wordt gedacht, is dat klanten hun eten op komen halen in een dure auto. “Ik geef dan altijd hetzelfde antwoord: kom vrijdagmiddag bij ons mee uitdelen, dan kun je gelijk die Mercedes aanwijzen. Maar dan komen ze nooit.” Het werk wat deze vrijwilligers bij de voedselbank doen is werkelijk geweldig. Helaas zijn de voedsel en kledingbank hoognodig ook in de Gemeente Hoogeveen.

In de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad” krijgt u dit keer een goed beeld wat er zich zoal in en rondom de voedselbank Hoogeveen afspeelt. Deze aflevering is beslist een aanrader. Het geeft de mogelijke klanten een goed inzicht en neemt veel vooroordelen weg. Weet wel het kan iedereen overkomen of je dokter, advocaat op fabrieksmedewerker bent. Je schamen, dat je de voedselbank nodig hebt is dus beslist niet nodig. Je zult er versteld van staan wie je daar zoal tegen komt. Het kan maar zo je buurman zijn.

Aflevering 17 1e jaargang (30 jul 2018)
Op de biologische toer

STUIFZAND – Deze uitzending is opgenomen bij boer Koopman in Stuifzand. Deze week is Koopman van “met Koopman op pad” in gesprek met boer Koopman die ons verteld: ‘Biologisch boeren maakt het werk weer leuk’ Wie nu denkt dat dit een saai onderwerp is vergist zich. Boer Koopman neemt ons als kijkers mee in zijn enthousiasme en liefde voor het boerenleven binnen de gemeente Hoogeveen.

Het team, Peter Aalders en Roelof Koopman werden deze week geassisteerd door Leroy Engels (14) uit Elim. Enkele beelden in de video komen van zijn hand. Ook de foto’s bij dit artikel zijn door Leroy gemaakt. We hopen dat u veel plezier zult beleven aan deze video.

Aflevering 16 1e jaargang (23 jul 2018)
Bij de kledingbank in Hoogeveen wat is armoede

HOOGEVEEN – De VN omschrijven armoede als “het niet kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften”. Veel onderzoeken tonen aan dat in een rijk land als Nederland steeds meer mensen door armoede getroffen worden, zo ook in Hoogeveen. We spreken in Nederland over absolute armoede als mensen leven onder de lage-inkomensgrens en bijvoorbeeld.

Niet beschikken over (gezond) voedsel, huisvesting, toegang tot gezondheidszorg (bijvoorbeeld een zorgverzekering) of geen mogelijkheden hebben om verder te leren na de verplichte schoolperiode. Sociale armoede betekent dat mensen niet mee kunnen doen aan het normale maatschappelijk leven omdat er geen geld is voor een sportclub of vereniging, voor schoolactiviteiten of een uitstapje van de bejaardenvereniging of bijvoorbeeld voor toegang tot internet.

Aflevering 15 1e jaargang (16 jul 2018)
Harry Boertien de laatste der Mohikanen

ELIM – TNT-Post heeft in 2010 besloten alle full-time-postboden te ontslaan. Het zal u niet zijn ontgaan. Het ging om zeker 14.000 mensen. Een postbode was vroeger nog “iemand”. Het waren altijd mannen. In uniform, voorzien van koperen knopen met een indrukkende pet op (met het embleem van de PTT), heel vaak ook nog met een snor. Door en door betrouwbaar; het waren immers overheidsdienaren.

Het leek een baan “voor het leven” en meestal was dat ook zo. Ze deden een beetje denken aan een politieagent maar dan meestal veel vriendelijker, je hoefde er niet bang voor te zijn! Ze brachten de post in die jaren nog twee keer per dag rond, ‘s morgens en ‘s middags en dat, terwijl er eigenlijk bij lange na niet zoveel post was als tegenwoordig, ook al is die hoeveelheid inmiddels alweer wat geslonken door de komst van internet. Als je iemand een brief wilde sturen, hoefde je er geen straatnaam onder te zetten, laat staan een postcode.

Je plaatste gewoon de naam of roepnaam van de geadresseerde en dan kwam het in orde. Ook de kosten vielen alles mee. Op een ansichtkaart (met maximaal vijf woorden erop) hoefde niet meer dan een postzegel van twee cent. Alleen de ansichtkaart zelf kostte toen al een dubbeltje! Postbode Harry Boertien uit Hollandscheveld is een van de laatste der Mohikanen.

Aflevering 14 1e jaargang (11 jul 2018)
Gezellig op de zaterdagmarkt in Hoogeveen

HOOGEVEEN – Het Alfa-college in Hoogeveen oefent deze week woensdag op de locatie aan de Voltastraat een Amerikaanse ‘school shooting’. Daar is kritiek op van ouders en leerlingen. Het Alfa-college in Hoogeveen heeft een opleiding Openbare Orde en Veiligheid. Mbo-studenten daarvan hebben de oefening samen met de politie voorbereid. Via de omroepinstallatie zal woensdag de oefening aangekondigd worden, waarna studenten en docenten de aanwijzingen moeten opvolgen.

Net als over de ijsbaan en ons zwembad zijn de meningen hierover verdeeld. “Met Koopman op pad” ging afgelopen donderdag de Hoogeveense markt op om daar te vragen wat de marktgangers ervan vinden. We kunnen u vast verklappen dat de meningen verdeeld zijn.

Aflevering 13 1e jaargang (16 jul 2018)
Ongelijkheid in toeristenbelasting

ELIM – We hebben het vaak over eerlijk en rechtvaardig, maar in de praktijk zijn het steeds vaker woorden zonder inhoud. Neem nu bijvoorbeeld de toeristenbelasting voor kinderen tot 18 jaar binnen en buiten de gemeente Hoogeveen. Buiten onze gemeente zijn ze vrijgesteld van de toeristenbelasting en in de gemeente moet er per nacht worden betaald per kind en volwassene.

Dit treft vooral de grote gezinnen, de doelgroep van campings als Boslust in Elim. Nu stond er vorige week al een artikel in de Telegraaf de Nederlandse camping die het moeilijk hebben. Voor de campings in de gemeente Hoogeveen komt daar nog een “schepje boven op”! “Met Koopman op pad” ging op onderzoek. De uitkomst kunt u zien in het filmpje van deze week. Deze opnames zijn gemaakt bij SVR Camping Boslust in Elim.

Aflevering 12a 1e jaargang (9 jul 2018)
Deze reportage is een tweeluik deel 2
De SamenLoop voor Hoop Elim Succesvol afgesloten

ELIM/AMELAND – Het team Parel Danique uit Elim heeft na de succesvolle SamenLoop voor Hoop Elim dit jaar meegelopen op de SamenLoop voor Hoop Ameland. Er is ook in Ameland weer een fantastisch bedrag opgehaald om nog meer onderzoek naar kanker te kunnen doen. Koopman verklapt ons het bedrag in het bijbehorende filmpje.

We zijn trots op onze dorpsgenoten die zicht weer sterk hebben gemaakt tegen Kanker en hebben het leven gevierd. Het was Indrukwekkend, maar ook gezellig om als team mee te doen. Vandaag zijn de meeste wandelaars weer in Elim aangekomen. We hebben respect voor jullie! In het filmpje wat losse flodders door Koopman. Het interviewen gaat hem glad af, maar het filmen kan deze toch beter aan Aalders over laten.

Aflevering 12 1e jaargang (8 jul 2018)
Deze reportage is een tweeluik deel 1
Koopman vanaf Ameland voor Spieren voor Spieren

ELIM/AMELAND – Gisteren en vandaag is de Samenloop voor Hoop in Ameland. Na het succes van de Samenloop in Elim is er een enthousiast team overgebleven die nu ook meelopen in Ameland. Op een SamenLoop staan we stil bij kanker én vieren we het leven. Tijdens de wandelestafette zijn er muziekoptredens, een braderie en verschillende ceremonies waarbij iedereen welkom is.

Zo maken ze samen het verschil. Elke SamenLoop wordt van begin tot eind georganiseerd door vrijwilligers. Vanuit ons dorp (Elim) wensen we team Elim veel succes en vinden het geweldig dat ze mee doen. Het is tenslotte van levensbelang!

Aflevering 11a 1e jaargang (4 jul 2018)
Deze reportage is een tweeluik deel 2
Dorps coöperatie van Hollandscheveld

Aflevering 11 1e jaargang (2 jul 2018)
Deze reportage is een tweeluik deel 1
Dorps coöperatie van Hollandscheveld

HOLLANDSCHEVELD – De Dorpscoöperatie Hollandscheveld verbindt is op 23 december 2014 opgericht. Precies 2 jaar en 3 maanden, nadat het bestuur van de Vereniging Hollandscheveld voor het eerst sprak over haar rol in het eventueel van onderop organiseren van zorg en welzijn. In de tussenliggende tijd heeft de werkgroep Zorg en Welzijn er hard aan gewerkt om een volwaardige dorpscoöperatie in de benen te krijgen. Inwoners willen een deel van de ondersteuningstaken op zich nemen, maar dat mag niet vrijblijvend zijn. Hier staat tegenover dat de inwoners via de dorpscoöperatie ook wat te zeggen moeten hebben over de zorg.

Op 20 november 2014 werd het initiatief om een dorpscoöperatie te starten door de gemeente omarmd. De bevoegdheid om de ondersteuningstaken vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) te indiceren en te regelen wordt door de gemeente neergelegd bij de dorpscoöperatie. De wethouder geeft aan dat het college de dorpscoöperatie ziet als een pilot en een voorbeeld voor de andere wijken en dorpen in de gemeente.

De dorpsregisseur is er gekomen. Deze kan de professionele ondersteuning en de vrijwilligershulp met elkaar verbinden en goed op elkaar afstemmen. De basis is gelegd voor een volwaardige coöperatie en hiermee voor een methode van slagvaardig handelen in het belang van de zorgbehoevende inwoners van Hollandscheveld. In Elim hebben ze Stichting Elim Vitaal Actief voor ouderen van Elim, maar deze werken volgens de methode “Welzijn op Recept”

Aflevering 10a 1e jaargang (25 jun 2018)
Deze reportage is een tweeluik deel 2
In Wijk Krakeel in Hoogeveen

HOOGEVEEN – Vorige week spraken we met Lubbert Vaartjes en hoorden we een heel positief verhaal over het realiseren van veel leuke en nuttige zaken voor Krakeel. In deze aflevering gaan we hier dieper op in, en worden ook de inwoners van Krakeel om hun mening gevraagd. Er komen dan verhalen boven die Koopman diep ontroert.

Zo ook elk verhaal twee kanten heeft. De bewoners vindt het nieuwe Krakeel doorgaans prachtig, maar achter de voordeuren spelen toch zaken, die je zo niet aan het mooie Krakeel zou toeschrijven. Kijk en oordeel zelf.

Aflevering 10 1e jaargang (18 jun 2018)
Deze reportage is een tweeluik deel 1
Lubbert Vaartjes over zijn wijk Krakeel

HOOGEVEEN – “Het is geweldig wat er is veranderd de Wijk Krakeel is daar een goed voorbeeld van Het is geweldig wat er allemaal is gerealiseerd, maar er spelen ook zaken die bewoners zorgen baren”.

Verteld Lubbert Vaartjes. Koopman ging op de koffie bij Vaartjes. Hij wordt respectvol wel eens de burgemeester van Krakeel genoemd. Dit videoverslag is een tweeluik. Volgende week gaan Koopman en Vaartjes de wijk in.

Aflevering 9 1e jaargang (4 jun 2018)
Bethesda moet volwaardig blijven Koopman is 't zat!

HOOGEVEEN – Het besluit van Treant wordt doorgevoerd, zijn de afdelingen Verloskunde en Kindergeneeskunde in Hoogeveen vanaf september dicht. Ook ‘met Koopman op pad’ is het zat en bezorgd over de beslissingen van Zorggroep Treant en verzoeken hen dan ook hun plannen terug te draaien.

Aflevering 8a 1e jaargang (27 mei 2018)
Deze reportage is een tweeluik deel 2
Harm Kleiman over over zijn boekje van Elim noar 't Ogeveine

ELIM – Naar deel 1 hebben erg veel Drenten gekeken. Na de vele reactie die de redactie van “met Koopman op pad” heeft ontvangen, hebben jullie ervan genoten en daar zijn we blij mee. Ook hebben we diverse vragen gehad waar het boekje te koop is. De tweede druk is op 1 a 2 boekjes na uitverkocht. Pas bij voldoende opgave komt er een derde druk.

Deze zal omstreeks €. 17,50 gaan kosten. (Let op, alleen bij voldoende bestellingen). Hoe u kenbaar kunt maken dat u geïnteresseerd bent in zo’n boekje? Stuur een e-mail naar elim@aaldersit.nl

Aflevering 8 1e jaargang (21 mei 2018)
Deze reportage is een tweeluik deel 1
Harm Kleiman over over zijn boekje van Elim noar 't Ogeveine

ELIM – In gesprek met Harm Kleiman de tekenaar en verhalenverteller van het boekje van “Elim noar ’t Ogeveine”. Harm kan prachtig vertellen en maakte er prachtige tekeningen bij.

Ook al stelt hij zich bescheiden op dat kan hij als geen ander. In het filmpje laat Harm ook zijn recentste schilderij van het oude ziekenhuis nog zien. (Zie hier boven deel 2).

Aflevering 7 1e jaargang (21 mei 2018)
Koopman in gesprek met Cock en Wil de Gans

NIEUWLANDE – Aan de Brugstraat in Nieuwlande wonen Cock en Wil de Gans. Beiden geboren in Rotterdam. Ze zijn het drukke westen ontvlucht en neerstreken in Nieuwlande. Ze voelen zich helemaal opgenomen in Nieuwlande en ze zetten zich met veel liefde en enthousiasme in voor hun medemens. Dat werd intensiever toen de twee een paar jaar geleden in contact kwamen met de CS-Riders. Dat is de stichting Custodes Septentrionum, waarbij motorrijders en trikers zich inzetten voor het geluk van kinderen.

Zodra het weer dit toelaat zijn ze bijna ieder weekend op stap met andere fanaten die dit geweldige doel ook als het hunne hebben gemaakt. Voor de videorubriek “met Koopman op pad” reden genoeg eens een bezoekje te brengen aan de familie Gans. Het resultaat is het kijken meer dan waard. Roelof Koopman en Peter Aalders hebben het als zeer positief ervaren en hebben diep respect voor wat deze mensen allemaal doen voor met name kinderen.

Aflevering 6 1e jaargang (14 mei 2018)
Bloemencorso van Elim 2018

ELIM – Het Elimse Bloemencorso van de Siertuin vereniging Elim heeft heel wat meer inhoud en werk dan vaak wordt gedacht.

In de wekelijkse videorubriek “met Koopman op pad” geven we u een inkijkje wat er achter de schermen allemaal afspeelt. Een boeiende reportage over het komende bloemencorso met enkele beelden van het vorige bloemencorso.

Aflevering 5 1e jaargang (7 mei 2018)
Een betere wereld voor onze kinderen!

ELIM – Een betere oplossing voor onze kinderen Het kabinet verwacht dat de CO2-uitstoot in de komende 10 jaar verder zal dalen. De grote vraag is hoe en in welk tempo? Willen we een betere wereld geven aan onze kleinkinderen dan zal er heel wat moeten gebeuren. De overheid en gemeentelijke overheden hebben de mond vol van begrippen als “groen”, “solar” “Co2 vermindering” .

Maar wat gaat er naast leuke leuzen en campagnes nu werkelijk gebeuren en wat voor oplossingen zijn ervoor handen. Is de politiek bereid over haar schaduw heen te stappen en keuzes te maken voor de langere termijn met meer rendement in Co2 vermindering en een besparing op de reguliere energie?

Het zal u verbazen dat we in Hoogeveen een oplossing voor handen hebben. Het betreft het bedrijf van Dick Pieters en Bart Blokzijl, E-Solarlight. In de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad” is er dit keer een videoverslag met Dick en Bart van E-Solarlight. Geen commercieel verkoop verhaal, maar mogelijkheden en toekomstvisie voor eenieder die minder groen voor “groen” wil inleveren en toch fors wil besparen op Co2 uitstoot. We moeten nu snel stappen maken!

Aflevering 4 1e jaargang (7 mei 2018)
4 Mei dodenherdenking

Aflevering 3 1e jaargang (24 apr 2018)
De grafrechten van de Gemeente Hoogeveen

Aflevering 2 1e jaargang (19 apr 2018)
Over zorg op maat, de W.M.O wet onder de loep

HOOGEVEEN – Sinds 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor alle lichtere vormen van zorg en ondersteuning (Wet maatschappelijke ondersteuning – kort weg W.M.O 2015) Men presenteert dit als zorg op maat. “Dit klinkt allemaal geweldig, maar de praktijk is helaas vaak anders”, aldus Peter Aalders van Stichting Elim Vitaal en Actief.

In de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad”, dit keer een videoverslag van de praktijk. De schrijnende situatie, waar Gea Benjamins, inwoonster van de Gemeente Hoogeveen in verzeild is geraakt. “Ik word er moedeloos van”, aldus Gea Benjamins.

Aflevering 1 1e jaargang (15 apr 2018)
Henk Dekker deelt zijn zorg!

HOLLANDSCHEVELD – Henk Dekker deelt zijn zorg! Special om het behoud van een uniek natuurgebied in Hollandscheveld. In de videorubriek “Met Koopman op pad”. Het hart wordt uit een van de laatste natuurgebieden van Nederland gehaald om plaats te maken voor Plas Dras Solar systeem, voor groene stroom. Henk Dekker trekt aan de bel. Alles wordt kapot gemaakt en het laatste stukje waar unieke vogels voorkomen zal worden gebruikt voor groene energie.

Groene energie is prima, maar niet ten koste van een uniek natuurgebied waar nog zeldzame vogels voorkomen. Henk zal deze week praten met de politiek om deze ervan te overtuigen dit plan niet ten uitvoer te brengen, in ieder geval niet in dit gebied. Henk weet waar hij het over heeft en heeft zijn verhaal verteld in de hier aangeboden videoreportage. Ook worden de bijzondere vogels, zoals hier beschreven in deze video getoond. Wie helpt Henk mee om dit unieke natuurgebied te behouden?

Geef een reactie