Augustus

Aflevering 21 1e jaargang (27 aug 2018)
Nieuw bestuur voor De Magneet in wijk Krakeel Hoogeveen

HOOGEVEEN – In de afgelopen jaren is de wijk Krakeel geheel gerenoveerd. Veel mensen kennen de Magneet van het CBR die daar al heel wat jaren is gevestigd. Zo’n tien jaar geleden is de oude Magneet afgebroken en is de nieuwe Magneet in de vorm van een MFC geopend. Begin dit jaar werd officieel bekend gemaakt dat de wooncorporatie vanaf 1 oktober 2018 het wijkcentrum niet zelf meer mag faciliteren.

Het wijkcentrum zou gesloten indien zich voor deze datum geen geschikte overnamekandidaat zou komen. Dit was reden voor inwoners uit de wijk Krakeel om enkele werkgroepen op te richten. Deze werkgroepen hebben besloten dat er een Stichting opgericht zou moeten worden. Stichting wijkcentrum Krakeel is inmiddels opgericht en in het gevorderd stadium om de overname per 1 oktober plaats te kunnen laten vinden. Het nieuwe wijkcentrum wordt door en voor alle inwoners uit de wijk. Jong en oud moeten zich thuis voelen in hun eigen wijkcentrum. Een afvaardiging van het stichtingsbestuur mocht met Koopman op pad.

Aflevering 20 1e jaargang (19 aug 2018)
Met Koopman in de dahlia’s

ELIM – In deze aflevering van “met Koopman op pad” zit een uitnodiging opgesloten. De dahlia’s zijn voor het Bloemencorso Elim 2018 en daar gaat de uitnodiging over. Het Bloemencorso van Elim kent al een lange traditie en het Corso is middels de unieke combinatie met de Elimse jaarmarkt uitgegroeid tot een van de grootste jaarlijks terugkerende culturele buitenevenementen van de regio waar ook dit jaar opnieuw een groot aantal kleine en grote praalwagens zich zullen presenteren aan het publiek.

De wagens van het Corso, waarin totaal meer dan 500.000 stuks dahlia’s zijn verwerkt, zijn vanaf 13:00 uur voor het publiek te bezichtigen aan de G. Engelsstraat. De prijsuitreiking is om 13:15 uur en de start van het Corso is gepland om 14:00 uur. De route van het Corso is dit jaar als volgt; Start aan de G. Engelsstraat, Van Leeuwenstraat, Langewijk, Dorpsstraat, Het Hoosvat, De Vaarboom, Carstenswijk, Carstensdijk, Prieswijk, Perebomenweg en weer terug naar de G. Engelsstraat. Voor een extra feestelijke uitstraling wordt de bonte stoet begeleid door diverse muziekkorpsen.

Na afloop van het Corso zijn alle wagens te bezichtigen bij de dahliavelden aan de Carstensdijk. Het loont zich de moeite om ook ’s avonds eens te komen kijken, want dan zijn de wagens prachtig verlicht. Een bezoek aan de Jaarmarkt en het Corso is natuurlijk gratis en ook het parkeren is gratis!

Aflevering 19 1e jaargang (12 aug 2018)
Drents dialect met Amerikaans acent

ELIM – Hoe kijken geëmigreerde Nederlanders die al meet dan 60 jaar in America wonen aan tegen het Nederland van nu. Het werd een superleuk gesprek in het Drentse dialect gemengd met een vleugje Amerikaans. Deze wekelijkse videorubriek heeft dit keer de cryptische omschrijving “Holland – Amerika”.

Een in de jaren 50 geëmigreerd echtpaar uit Drenthe komt drie maanden per jaar terug naar Nederland om op vaderlandse bodem (in de Gemeente Hoogeveen) te genieten van de pracht wat Nederland en dus ook Drenthe te bieden heeft. Catrienus en Riek Niezing zijn in de vijftiger jaren naar SaintLouis, een Amerikaanse stad in de staat Missouri geëmigreerd. Daar zijn ze met niets begonnen, hebben zelfs armoede gekend, maar hebben er een welverdiend succesverhaal van weten te maken.

Wij zijn benieuwd hoe ze nu na 65 jaar tegen Nederland aankijken en hoe men het Amerika van Trump beleefd. Een zeer interessant interview met twee gepassioneerde tachtigers, die na al die jaren nog zo plat praten als een dubbeltje, op een enkel Engels woordje na dan. Bent u nieuwsgierig geworden kijk Deze moet u gezien hebben Normaal komen de nieuwe afleveringen van ‘met Koopman op pad’ op de maandag online via de digitale nieuwssites en Facebook, maar tijdens de bouwvak zal dat zondagmiddag zijn.

Aflevering 18 1e jaargang (6 aug 2018)
Bij de voedselbank in Hoogeveen

HOOGEVEEN – “Die mensen moeten maar gaan werken.” Een uitspraak die je vaak hoort als het gaat over de voedselbank. Er zijn veel vooroordelen. Het is een soort wantrouwen. Waar dat vandaan komt, is moeilijk te achterhalen. Klanten van de voedselbank hebben regelmatig verschillende problemen waardoor er geen geld voor eten is. Er is niet voor iedereen werk en sommige mensen kunnen ook niet werken.

Anderen zitten zo diep in de schulden dat ze gewoon geen geld meer hebben. Of denk bijvoorbeeld ook aan chronisch zieken of bejaarden. Wat ook vaak wordt gedacht, is dat klanten hun eten op komen halen in een dure auto. “Ik geef dan altijd hetzelfde antwoord: kom vrijdagmiddag bij ons mee uitdelen, dan kun je gelijk die Mercedes aanwijzen. Maar dan komen ze nooit.” Het werk wat deze vrijwilligers bij de voedselbank doen is werkelijk geweldig. Helaas zijn de voedsel en kledingbank hoognodig ook in de Gemeente Hoogeveen.

In de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad” krijgt u dit keer een goed beeld wat er zich zoal in en rondom de voedselbank Hoogeveen afspeelt. Deze aflevering is beslist een aanrader. Het geeft de mogelijke klanten een goed inzicht en neemt veel vooroordelen weg. Weet wel het kan iedereen overkomen of je dokter, advocaat op fabrieksmedewerker bent. Je schamen, dat je de voedselbank nodig hebt is dus beslist niet nodig. Je zult er versteld van staan wie je daar zoal tegen komt. Het kan maar zo je buurman zijn.