HOOGEVEEN – Afgelopen vrijdag ging Burgemeester Karel Loohuis langs bij Mevr. van Eck om haar met haar 100ste verjaardag te feliciteren namens de Gemeente Hoogeveen. Gezellig in het restaurant van de Vecht werd de burgemeester opgewacht door Mevr. van Eck samen met haar familie kinderen en kleinkinderen. Mevr. van Eck genoot zichtbaar van alle belangstelling. Even gezellig babbelen met de burgemeester naast haar onder het genot van een kopje koffie en een lekker slagroom gebakje, vervolgens nam de burgemeester de microfoon en hield een korte warme toespraak.

Mannie van Eck is op 20 oktober 1923 in Apeldoorn geboren en groeide op in een gezin met 5 kinderen. Na de lagere school ging ze als 14-jarige werken in een wasserij voor 3 gulden per week en op haar 21e was dat 11 gulden per week. Ze heeft een leuke jeugd gehad, haar ouders waren niet heel streng en thuis was het altijd gezellig. Vaak speelden ze het spelletje ‘Mens Erger Je Niet’.

Op haar 19e kreeg ze een vriendje, Karst van Eck, maar die woonde wel in Hoogeveen. Op haar 21ste verhuisde ze naar Hoogeveen en ook daar werkte ze in een gezin. Mannie en Karst trouwden op 11 mei 1946 en gingen wonen aan de Alteveerstraat. Hun trouwfeestje vierden ze in het huis van de buurman, omdat hun eigen huisje te klein was. In 1994 zijn ze naar het Haagje verhuisd en vanaf 2004 woonden ze samen in het Jannes v.d. Sledenhuis. Samen kregen ze 2 kinderen zoon Jan en dochter Ali. Inmiddels zijn er 4 kleinkinderen en 12 achterkleinkinderen variërend in leeftijd van 10 tot 20 jaar. Vanaf haar 30ste werkte ze onder andere bij het TT-circuit, Aardenburg, Hamo en de Wehkamp.

Vakanties bestonden uit dagjes weg of een paar dagen naar Limburg in een gehuurde auto. Ook nu is ze nog vaak op pad want Jan en Ali nemen haar overal mee naar toe. Karst is overleden in 2006, dat was een verdrietige periode. In 2011 is Mannie naar het nieuwe Jannes van der Sledenhuis aan de Vecht verhuisd. Mannie is graag onder de mensen en vindt het dan ook fijn om met de andere bewoners activiteiten te doen zoals knutselen, bloemschikken, handwerken etc. En nog steeds geniet ze van een spelletje bingo of is ze achter de sjoelbak te vinden.

Foto’s: Paula Bansema

Door Henk Boer

Geef een reactie