HOOGEVEEN – Midwinterhoornblazers uit de gemeente De Wolden – en de Tamboercompagnie – uit Hoogeveen – gaan op de kerstnacht inhaken op de landelijke oproep om komende kerstnacht te blazen op het beschikbare muziekinstrument. Er wordt landelijk gedacht aan trompetten en aanverwanten om het ‘Ere Zij God’ te blazen. Dat lukt niet op een midwinterhoorn, maar de traditionele kerstgroet op de lange houten hoorns lukt zeer zeker wel. En corona-proof, want de midwinterhoorn wordt toch altijd al op gepaste afstand geblazen. Traditioneel in de tuin bij je eigen huis, of voor het huis, en dat betekent…… honderden meters weg van elkaar, of zelfs kilometers weg.

Juist de kerstavond was in de oude traditie het moment om het gebruik op te pakken. Er zal geblazen worden rond 21.00 uur, het landelijke blaasmoment. De Tamboercompagnie is de verzamelnaam voor de Hoogeveense trommelslagers. Maar onder hen is ook een midwinterhoornblazer. Zo sluit ook zowel De Weide, waar hij woont, als voormalig Zuidwolde aan op De Wolden. Andere midwinterhoornblazers die dit ook een leuk idee vinden worden uitgenodigd om zich erbij aan te sluiten, wel of geen lid van welke vereniging dan ook. Kerstnacht, HET moment om de oude roep te laten klinken, WAAR je ook bent.

P.S. De trommelslagers staan niet alleen voor trommels, we doen aan alles wat geluid maakt en ergens een traditie en/of historie heeft.

Door Henk Boer

Geef een reactie