HOOGEVEEN – Op een zonnige zaterdagochtend in mei, wanneer de lente in volle bloei staat. Ontwaakt het Nederlandse landschap met een bijzondere gebeurtenis: De Nationale Molendag. Dit jaar vindt het plaats op zaterdag 11 en zondag 12 mei. Een unieke kans voor liefhebbers van geschiedenis, techniek en cultuur om molens te bezoeken en te luisteren naar de verhalen van de molenaars.

In het pittoreske Hoogeveen, omringd door groene weilanden en kabbelende beekjes, staat Korenmolen De Zwaluw. Deze eeuwenoude molen, met zijn houten wieken die sierlijk door de lucht snijden. Opent op zaterdag 11 mei zijn deuren voor het publiek. Vanaf half tien ’s ochtends tot vier uur ’s middags kunnen bezoekers zich vergapen aan dit draaiende monument. De molen draagt de geschiedenis van generaties molenaars met zich mee. De houten balken kraken onder het gewicht van de eeuwenoude stenen, terwijl het grote rad gestaag ronddraait. De molenaar, gehuld in een traditionele outfit, vertelt vol passie over de werking van de molen. Het malen van graan tot meel en de rol die deze molen speelde in het dagelijks leven van vroeger.

Buiten de molen waait een zachte lentebries. De geur van versgemalen meel vermengt zich met het gras en de bloemen. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de molen zelf. De steile trappen beklimmen naar de zolder waar de enorme maalstenen liggen. En genieten van het uitzicht over het omliggende landschap. Kinderen kijken hun ogen uit wanneer ze zien hoe het graan wordt vermalen tot fijn meel.

Ze mogen zelf aan de grote houten hendel trekken en voelen hoe de molenstenen langzaam in beweging komen. Het geluid van het krakende hout en het ruisen van de wieken maakt deze ervaring compleet. Ook Natuurmonumenten doet mee aan De Nationale Molendag. Op verschillende plekken in Nederland openen zij hun molens voor het publiek. Een prachtige gelegenheid om te ontdekken hoe deze historische bouwwerken een rol spelen. In het behoud van onze natuur en landschap. Dus kom kijken, luisteren en genieten van deze draaiende monumenten. Op zaterdag 11 mei staat Korenmolen De Zwaluw in Hoogeveen voor je klaar. Neem je familie mee, laat je betoveren door de geschiedenis en voel de magie van de draaiende wieken. Een dag om niet snel te vergeten!

Geef een reactie