dav

Hoogeveen – Op dinsdag 25 april jl. vierde de Molukse gemeenschap dat 67 jaar geleden de Republiek der Zuidmolukken (Republik Maluku Selatan) werd geproclameerd. Een belangrijk onderdeel en moment van samenkomst van de Molukse gemeenschap is de jaarlijkse viering ervan.

De landelijke viering vond voorgaande jaren altijd plaats in Den Haag, de laatste jaren worden deze in Apeldoorn gehouden. Ook de Molukse gemeenschap in Hoogeveen werd de proclamatie van 67 jaar RMS gevierd. Met het hijsen van de RMS-vlag bij zonsopkomst, gepaard met veel militair ceremonieel, werd het officiële startsein gegeven voor de activiteiten die op het programma stonden.

Een dag eerder vond een wandelmars plaats van het stichtingsgebouw naar de Molukse wijk. Dit ter herinnering aan het feit dat 65 jaar geleden circa 12.500 Molukkers vanuit Indonesië naar Nederland kwamen voor een ’tijdelijk’ verblijf. De toenmalige KNIL-militairen en hun gezinnen waren op dienstbevel naar Nederland gehaald. Bij aankomst ontvingen zij echter een ontslagbrief. Zij voelden zich daardoor verraden. Aansluitend aan de tocht vond een kranslegging plaats bij het monument in de Molukse wijk en een kerkdienst, als eerbetoon aan de eerste generatie.

Geroepen door de klanken van de tifa, Molukse trommel, verzamelden dinsdag in alle vroegte vele bewoners van de Molukse gemeenschap in Hoogeveen zich op de centrale ontmoetingsplaats in de Molukse woonwijk. Daar werd ceremonieel de vlag eerst in top gehesen en vervolgens halfstok gehangen om de gevallenen te gedenken. Daarna ging de Molukse vlag opnieuw in top en werd de proclamatie voorgelezen in het Maleis en het Nederlands, gevolgd door het voordragen van een gedicht en het zingen van het Molukse volkslied. ’s Middags stonden er diverse creatieve kinderactiviteiten op het programma. Aan het begin van de avond werd de Molukse vlag wederom ceremonieel gestreken en gingen de avondactiviteiten verder in het stichtingsgebouw. De dag werd bijgewoond door mevrouw Soumokil, weduwe van mr. dr. C. Soumokil, president van de RMS van 1950 – 1966. Soumokil wordt door de Molukse gemeenschap gezien als het symbool van de Molukse strijd voor gerechtigheid in Indonesië.

De viering van 67 jaar RMS in Hoogeveen is een samenwerking tussen de 25 april groep, Stichting Salawaku, de Molukse kerken en Maluku Hoogeveen.

Geef een reactie