Hoogeveen – De Wintertijd Challenge voor de Spieren voor Spieren leverde in Hoogeveen meer dan € 6.000 op. “Een prachtig resultaat,” aldus Johan Massier, voorzitter van de Stichting WTC Hoogeveen. “Vooral wanneer je bedenkt dat dit bedrag met name door jonge kinderen bij elkaar werd gebracht.”

3e-wintertijd-challenge-wtc-27-1

Al vanaf 10.00 uur bruiste het van de activiteit. Er werden door meerdere dansgroepen van TopFit demonstraties gegeven. Uiteraard trokken deze de nodige bekijks van (groot)ouders en andere belangstellenden. Tussen de demonstraties door draaide een Dj en zond Radio Hoogeveen non-stop uit van uit Punt H. Anton Dijkstra, Berend Heringa en hun collega’s beleefden er zichtbaar plezier aan. “Dit is zo leuk om te doen. Op locatie uitzenden om een zo belangrijke actie ook onder de aandacht van onze luisteraars te brengen.”

Aan het begin van de middag startte het boarding voetbaltoernooi. Hieraan deden verschillende teams mee. Uiteraard hadden de spelers van deze teams zich laten ook laten sponsoren. Zo brachten ook zij meer dan € 1.000 bij elkaar. Danny Zilverberg organiseerde het toernooi en leidde de wedstrijden. Danny glom: “Genieten, hoor! En er zitten leuke voetballertjes tussen zeg!”

Ondertussen zetten een zestiental spinners hun gezonde spieren in voor zieke spieren. Onder leiding van Arjan Harthoorn van Atlas Sport uit De Wijk werd een intensief programma afgewerkt. Een stevige beat ondersteunde de fietsers waarvan het uiterste werd gevergd. Met name de spinners van H.Z.V.V Dames 3 hadden het zwaar. “Gisterenavond speelden we nog een voetbalwedstrijd, waarna een minstens zo intensieve derde helft volgde,” aldus een puffende Priscilla Niemeijer. De spinning marathon duurde maar liefst 2½ uur. “Dat is best lang,” vertelt instructeur Arjan Harthoorn, “daarom heb ik een afwisselend programma samengesteld. Wanneer je sport, moet je dat altijd verantwoord doen.” Ook de spinning marathon leverde meer dan € 1.000 op.

De topactiviteit vond, als gezegd, plaats van 16.00 tot 17.00 uur. Voorafgaand aan de start interviewde organisator Johan Massier sportwethouder Jan Steenbergen en Lennart Stekelenburg van de landelijke Spieren voor Spieren organisatie. Jan Steenbergen: “Ik vind het verschrikkelijk belangrijk dat deze Wintertijd Challenge nu al voor de derde keer in Hoogeveen wordt georganiseerd. Daar bedank ik de organisatoren dan ook voor.” De wethouder had dit jaar ook zelf een actiepagina aangemaakt om zich te laten sponsoren. Hij was er zelfs een weddenschap met Massier voor aangegaan. Dat hij deze niet gewonnen had, deerde hem niet. “Het gaat erom dat er veel geld bij elkaar komt voor Spieren voor Spieren en daarbij telt elke bijdrage.” Lennart Stekelenburg knikte instemmend en vulde aan: “Er is inderdaad veel geld nodig. Voor wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van spierziekten, maar uiteraard ook voor het ontwikkelen van medicijnen die spierziekten effectief kunnen bestrijden.”

Wanneer het startschot klinkt, haasten Steenbergen, Stekelenburg en Massier zich naar de fietsen. Want tijdens de dans workout waaraan ruim 50 met name jonge mensen deelnemen, trappen zij een uur lang de pedalen rond op de spinning fietsen. Hoewel ook dit menig zweetdruppeltje kost, is het toch vooral genieten. Tijdens het fietsen laat Jan Steenbergen weten: “Mooi man! Wat een inzet! Wat een energie! Genieten hoor!”

Het is ook een prachtig gezicht om te zien hoe er onder de bezielende leiding van Angelique Sabandar een uur lang enthousiast mee gedaan wordt een intensieve dans workout. “Het was zweten geblazen, hoor… Angelique bleef maar gaan…” aldus één van de deelnemers na afloop.

Even na vijf uur klinkt het eindsignaal. Massier spoedt zich dan naar Punt H om de voorlopige eindbalans op te maken. Een klein kwartiertje later kan een mooi bedrag op de cheque geschreven worden. Voordat deze overhandigd wordt, worden de prijzen uitgedeeld aan de deelnemers die de hoogste bedragen aan sponsorgelden bij elkaar hebben gebracht. Stefan Alles, die zelf aan een spierziekte lijdt, sprokkelde met het inzamelen van flessen maar liefst € 415 bij elkaar. Het hoogste bedrag wist Meike Bakker op de teller te brengen: € 515. Hoe dat kon? “Ik ben gewoon bij de mensen in de buurt langs gegaan en heb ik gevraagd of ze mij wilden sponsoren.”

Omdat de organisatie betaald kon worden uit bijdragen van tientallen Hoogeveense bedrijven, kon de volledige opbrengst bijgeschreven worden op de rekening van Spieren voor Spieren. Lennart Stekelenburg van Spieren voor Spieren nam de cheque van € 6.000 maar wat graag in ontvangst. “Een fantastische prestatie, waar jullie trots op mogen zijn! Hartelijk bedankt Hoogeveen!”

Johan Massier: “Het was weer een mooi evenement dat mogelijk gemaakt werd door de tomeloze inzet van vaste kern aan vrijwilligers. Zij hebben er vele uren in gestoken. Wat mij betreft is het allemaal waard geweest. Niet alleen omdat er een mooi bedrag bij elkaar gesport is, maar ook omdat we er in geslaagd zijn om heel veel mensen te vertellen over spierziekten. Wie weet hoe ingrijpend het is om aan een spierziekte te lijden, weet dat er nog een wereld te winnen is.”

Door Henk Boer

Geef een reactie