Hoogeveen – Gisteren zijn dan eindelijk de definitieve plannen van wethouder Erik Giethoorn bekend gemaakt. Hoogeveen verliest haar museum, het erfgoed wordt overgedragen aan de bibliotheek.museum5000morgen
De bieb heeft een presentatie gegeven waarin de plannen met het erfgoed uit de doeken worden gedaan en eerlijk is braaf, er zitten best wel leuke ideeën tussen. Geen nieuwe ideeën, veel van het genoemde wordt al door het museum gedaan of stond op de planning om te gaan doen. Alleen de benamingen zijn veranderd en door het toevoegen van wat foto’s, die overigens niets met het museum, Hoogeveen of de bieb te maken hebben ziet het er wat gelikter uit.

Opvallend is dat in de genoemde presentatie het woord museum niet wordt genoemd. Dat kan ook niet, er is immers geen sprake meer van een museum, maar van een tentoonstelling in de bieb. Dus toch een museum loze periode. Maar Hoogeveen zou toch “Geen museum loze periode tegemoet gaan?”( Quote Erik Giethoorn)

In de presentatie wordt ook een voorstel gedaan om een aantal topstukken te presenteren. Dit geldt helaas niet voor een van de belangrijkste topstukken; het pand waar het museum nu in is gevestigd, Huize Venendal. De toekomst van dit historische pand is nog onzeker althans bij ons. Er zal wel een verzekeraar, accountant of notaris in gaan huizen.

Voor de vele vrijwilligers is het voornemen ook een bittere pil, nog niet zo lang geleden waren het er 70, nu nog maar 35 en de verwachting is dat er nog meer gaan afhaken. Deze vrijwilligers hebben een flink aantal puike prestaties geleverd, denk aan het organiseren van wisselexposities, rondleidingen, workshops en huiskamerconcerten.

Maar ook het bemensen van de balie, klussen in en rond Huize Venendal, fotograferen en documenteren van voorwerpen en natuurlijk ook het voorbereiden en uitvoeren van het reminiscentie project. Teveel en te divers om op te noemen.

Door Henk Boer

Geef een reactie